Terhesség hétről hétre: 10. hét

terhességi hetek - 10.hét

A 10 hetes magzat10 hetes magzat

A magzat méretei: a 10. hétre a magzat ülőmagassága (CRL) 31-39 mm . Kb. akkora, mint egy aszalt szilva.


A magzat fejlődése:
A tizedik hét az embrionális szakasz vége, ettől a héttől már magzatról beszélünk. Ekkorra a baba egy közel 1 milliárd sejtből álló szervezetté fejlődött, és a felnőtt szerveinek több mint 90%-ával rendelkezik. A növekedés rendkívüli ütemben folytatódik tovább. Az embrió egyre aktívabban mozog. Egyre gyakrabban figyelhető meg fejforgatás, nyaknyújtás, a kéz archoz érintése. Noha a méhben nincs levegő, szabálytalan légzőmozgást is végez, azaz süllyed és emelkedik a mellkasa.

10 hetes korra az agy az embrió testtömegének mintegy felét teszi ki, és rendkívül összetetté válik. A 9-10. héten az alsó és felső szemhéjak gyors növekedésnek indulnak, és részben összeforrnak. Megindul a vizelet kiválasztása a vesében, amely a magzatvízbe ürül. A fiú embriókban a fejlődő herék megkezdik a tesztoszteron előállítását és kibocsátását. A végtagok csontjai, izületei, izmai, idegei és erei nagyban hasonlítanak a felnőttekére. A bőr többrétegűvé válik, és már nem áttetsző. Kinő a szemöldök, és pihék jelennek meg a száj körül.

10 hetes ultrahang:

Terhesség hétről hétre: 10. hét

A védőnő

Az első nőgyógyászati vizit és a terhesség megállapítása után keresheted fel a védőnődet a kiskönyvért. A védőnő nem választható, így mindenképpen a kerületi védőnőhöz kell menned. Ha nem tudod ki az, és hol rendel, kérdezd meg a háziorvosodat, ő biztosan tudni fogja. Az első alkalomra a nőgyógyásztól kapott leletedet kell vinned. Készülj fel, hogy ez egy hosszabb látogatás lesz, mivel ekkor fogja a védőnőd kitölteni a kiskönyvedet, és rávezetni a saját kartonjára is az adatokat. Miután megkaptad a kiskönyvet, tartsd mindig magadnál, hogy ha bármi történik, rögtön megkapjanak az orvosok minden információt a terhességedről.

Fogápolás terhesség alatt

A terhességgel járó hormonális változások növelhetik az ínygyulladás kockázatát, mivel az íny érzékenyebbé válik a foglepedékben lévő, folyamatosan szaporodó káros baktériumokra. A már meglévő ínybetegségek tovább rosszabbodhatnak a terhesség alatt. A nyál antibakteriális hatása csökken, savassága a hányások következtében nő. A fogakat rögzítő kollagén rostok is meglazulhatnak. Ezért rendkívül fontos, hogy fokozottan ügyelj a mindennapos szájápolásra a várandósság alatt (is). Lehetőleg minden étkezés után moss fogat, vagy ha nincs rá lehetőség, legalább az alapos, szájvizes szájöblítés ne maradjon el. Használj gyógynövényes fogkrémeket és/vagy szájvizet, melyek erősítik az ínyt. A fogkeféd legyen megfelelően puha, hogy ne sértse fel a vérzékenyebb, érzékenyebb ínyt.

Olvasnivaló

Fogágybetegségek, fogínygyulladás, fogínyvérzés terhesség alatt
Dr. Szabó Beáta fogorvos

A fogágybetegség az egyik leggyakrabban előforduló krónikus fertőző betegség, és a fog speciális helyzete miatt az egyik legkülönlegesebb is. Egyes belgyógyászati betegségekben, bőrbetegségekben és terhesség alatt, amikor a szervezet védekezőképessége lecsökken, a fogágybetegség kialakulásának veszélye fokozottabb. Tovább>>

Fogágybetegségek, fogínygyulladás, fogínyvérzés terhesség alatt

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkHova mehetünk szülni?
Következő cikkTerhesség hétről hétre: 9. hét

7 EDDIGI KÉRDÉSEK

 1. Sziasztok! 10hetesen a babam 40mm… Kissé nagynak talalom… ? (a lanyom anno szintén nagy baba volt a terhesség alatt, doki hosszú lábunak mondta ?, 4050gmal született)

 2. Sziasztok!
  Én ma tudtam meg, hogy 10.hetes kismama vagyok 🙂 az én bébim 29mm-es, de a 22 teljesen normális! nem kell aggódnod!

  • Szia Erika!
   Szerintem minden baba másként fejlődik, biztosan normális, ha a te babád 22mm-es. Ne aggódj! Hallgass mindig az orvosodra!
   Én holnap megyek UH-ra, én is 10. hetes vagyok, majd megírom az én kis drágám hány centi 😀

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..