
A cseresznyéről sokat tudunk és természetesen szeretjük is, azonban azt talán kevesen tudják, hogy minden része hasznosítható! Egy kicsit erre szeretném felhívni a figyelmet ebben a cikkben.
Közkedvelt, ízletes tavaszi – nyári eleji gyümölcs. Erdőkben, vadon élő cseresznyét már az ókorban tudatosan termesztették és fogyasztották. Magyarországon a 16. századra terjedt el. A tavaszi cseresznyevirágzás Japánban pedig nemzeti jelkép és várva-várt ünnep.
Maga a gyümölcs flavonoidokban, antioxidánsokban, vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag. Magas kalciumtartalmánál fogva a gyerekek csontképzésében is elsőrangú. Immunerősítő, szíverősítő, gyulladás csökkentő.
A cseresznye fogyasztása:
- nyersen (itt megmaradnak a vitaminok, ásványi anyagok és enzimek),
- fagyasztva,
- aszalva,
- befőttként,
- lekvárként,
- levesekben,
- desszertekben.
Túl nagy mennyiségben fogyasztva puffadást, hasi panaszokat okozhat. Népi megfigyelések óvva intenek a vízivástól, mert az fokozhatja a kellemetlenségeket.
Tea cseresznyeszárból
Mint ahogy írtam, a cseresznye minden része hasznosítható. A szárát sem kell kidobni, hanem érdemes leszárítani és teaként elkészíteni. Kellemes ízű, önmagában, de akár mással keverve élvezeti teaként is fogyasztható.
Hatásai:
- gyulladáscsökkentő
- vízhajtó, méregtelenítő
- lúgosítja a szervezetet
- jótékony hatással van a szívre
- energetizál
- emésztést beszabályozó, enyhe hashajtó
- vesekövesedés megelőzésére alkalmas illetve egyes esetben a vesehomok kiürítésére is
Zsákocskák cseresznyemagból
A cseresznye magját se dobd ki! Érdemes megfőzni, hogy a felesleges gyümölcshús leázzon, majd ezt követően meg kell szárítani és vászon zsákocskába helyezni. Melegítésére és hűtésre egyaránt alkalmas.
- Természetes melegítés – sütőben pár percig vagy radiátoron. Hasfájás, kólika, fülfájás esetén nagyon hatékony.
- Hűteni: hűtőben vagy akár rövid ideig a mélyhűtőben. Fogzáskor, sérülések keletkezésekor használhatjuk.
Csecsemő hasfájás, hasmenés és székrekedés természetes kezelése