Több száz új műszer a Semmelweis Egyetem koraszülött osztályain

A hazai koraszülött ellátásban vezető szerepet játszó Semmelweis Egyetem három klinikáján újult meg a koraszülöttek intenzív ellátásával foglalkozó, úgynevezett PIC osztály. A 858 millió forintos uniós pályázati forrásból lecserélték a koraszülöttek gyógyításában nélkülözhetetlen életmentő műszereket, így mostantól fogva a legmagasabb szintű ellátást a legkorszerűbb műszerekkel tudja biztosítani az egyetem.

A fejlesztési program keretében összesen 294 modern műszert szereztek be. Az új, világszínvonalú inkubátorokkal, betegőrző monitorokkal, lélegeztető gépekkel és infúziós pumpákkal ugrásszerűen nőtt az újszülöttek ellátásának biztonsága és csökkent a komplikációk és károsodások rizikója. Az új technikai környezet megteremtette annak a lehetőségét is, hogy kevésbé megterhelő gyógyítási technikákat alkalmazzanak és hozzásegít ahhoz, hogy a szülőket jobban be tudják vonni a kicsik gyógyításába.

pic1

A Semmelweis Egyetem két Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján segítik világra Magyarországon a legtöbb újszülöttet, ezeken és az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika koraszülött intenzív osztályain kezelnek minden negyedik összes 1500 g-nál kisebb súllyal született koraszülöttet. Az óriási feladat megfelelő színvonalú ellátásához korszakhatárt jelentett a KMOP-4.3.1/B-11-2011-0002 Műszerfejlesztés a Semmelweis Egyetem Perinatális Intenzív Centrumaiban nevű uniós forrásból finanszírozott orvosi műszerpályázat.

A korszerű digitális technológián alapuló és egymással kompatibilis terápiás és diagnosztikai eszközök alkalmazásával nemcsak az újszülöttek életkilátásai lesznek jobbak, hanem életminőségük is javul, hiszen segítségükkel csökkenthető a maradandó egészségkárosodás mértéke és gyakorisága is.

pic2

A koraszülés világszerte egyre nagyobb egészségügyi és társadalmi problémát jelent; a jelenlegi megelőzési programok eredménye nem kielégítő. Magyarországon minden tízedik újszülött korábban jön a világra, és sokan közülük életre szóló egészséghátrányt szenvednek emiatt. Ezért a koraszüléssel kapcsolatos egészségkárosodások és hátrányok leküzdésében kitüntetett szerepe van az újszülöttekkel foglalkozó szakembereknek és a megfelelő műszerezettségnek.

Semmelweis Egyetem

 

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikk7 hasznos tipp friss apukáknak!
Következő cikkCsaládi fesztivál Tatán koncertekkel és vízimozival

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..