7 hasznos tipp friss apukáknak!

Egy gyermek érkezése az öröm mellett hatalmas változásokat is hoz a család életébe. Babakötvény, életmódváltás, munkahelyi extra szabadság – bár mindenre felkészülni szinte lehetetlen, mi most 7 tippel segítjük az ifjú apákat, hogy készen álljanak a küldetésre.

1. Szerezz be minden papírt!

Nem is gondolnánk, de az újszülöttnek rögtön egy sor kártyája és igazolványa lesz: az anyakönyvi kivonatot már a kórházban kiállítják, ezzel együtt a TAJ-kártya és az adóazonosító jelet tartalmazó adókártya is automatikusan meglesz – a TAJ-kártyához egy külön nyomtatványt kell kitölteni, a kártyát pedig később postán küldik ki.  Elméletileg az adókártya ügyében sem kell semmit tenni, ezt is megküldik. Ennek viszont igen hosszú az átfutása, ha az átmeneti időszakban mégis szükség volna a gyerek adóazonosító jelére, azt rendelkezésre bocsátja a NAV. A lakcímkártya is megjön automatikusan, ugyanakkor fontos tudni, hogy a személyi igazolvány nem készül automatikusan. Ha a család sokat utazik és a kisbabát is vinni akarják, érdemes kiváltani minél hamarabb.

2. Nézd meg, mi is az a babakötvény!

ID-10033092Az állam minden újszülöttnek ad életkezdési támogatást, ennek összege jelenleg 42 500 forint. Önmagában ezzel nincs is dolga a szülőnek, a pénz a babakötvény nevű állampapírban kamatozik is. De ahhoz, hogy a születéskor kapott pénzből szemmel látható összeg kerekedjen, mire a baba eléri a felnőttkort, a szülőnek érdemes Start számlát nyitnia az Államkincstárnál. A kezdeti pénz is ide kerül, a számlára befizetett összegeket pedig évente 10 százalékkal, de legfeljebb 6 ezer forinttal kiegészíti az állam.

3. Köss kockázati életbiztosítást, a kedvezményezett a gyerek legyen!

Gyermekünk megszületése után nem intézhetjük el egy legyintéssel a bizonytalant: felelőssé válunk az ő jövőjének biztosításáért is. Kézenfekvő ötletnek tűnik, hogy egy kockázati életbiztosítással teremtsük meg annak lehetőségét, hogy váratlan esemény esetén gyermekünk rendezett anyagi körülmények között nevelkedve válhasson felnőtté.

4. Válts életmódot, készíts edzéstervet!

Egy baba érkezése fenekestől forgatja fel a család életét, a szülőknek megváltozik az életritmusuk és a prioritásaik. Az anyukák és apukák gyakran érzik magukat elnyűttnek, elhanyagoltnak. Érdemes tudatosan készülni ezekre, előre átbeszélni és lefixálni az életmódbeli változásokat, beosztani, hogy mindenkinek legyen ideje saját magára is.

5. Beszélgess egy komolyat a nagyobb gyerekkel és a nagyszülőkkel!

Hatalmas segítséget jelenthetnek a nagyszülők, bevonásuk ugyanakkor komoly konfliktusforrás is lehet. Jó ötlet előre átbeszélni, hogy miben várják a szülők a segítséget. A nagyobb gyerek számára is megterhelő a kistestvér érkezése, hiszen már nem rá összpontosul minden figyelem. Beszéljük meg vele, hogy a kistestvér érkezésével ő ugyanolyan fontos marad, csak a helyzet változott.

6. Beszéld meg az extra szabadságot a főnökkel!

Az édesapáknak gyermekük érkezésekor öt munkanap pótszabadság jár, ezt azonban nem feltétlen kell kivenni a csöppség megszületésekor, ráér a kisbaba születését követő második hónap végéig.

7. Aludj egy utolsó nagyot és töltsd fel a kávékészletet!

Ha mindent sikerült beszerezni és a szükséges papírmunka is megvan, a lelki felkészülés kipipálva, egy nagyon fontos dolgot tehet még a lelkes édesapa: mielőtt a család hazaér a kórházból, kell egy utolsó, kiadós, zavartalan alvás. Ezután már csak a kávékészlet feltöltése marad hátra!

 

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkMár igényelhető az otthonteremtési kedvezmény
Következő cikkTöbb száz új műszer a Semmelweis Egyetem koraszülött osztályain

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..