Töklámpás készítése

töklámpások1.png

A töklámpásnak már a faragása is mulattató, hát még a használata. Elemes, vagy valódi mécsessel egyaránt „működik”. A gyerekek segíthetnek kibelezni, ám késsel arcot faragni még ne engedjük őket.
Hozzávalók/Kellékek:

  • Nagy, gömb formájú tök
  • Kisebb fajta éles, hegyes kés
  • Evőkanál
  • Teamécses
  • Filctoll

Elkészítés:

1. A tök faragást mindig a kalapjánál kezdjük. Kb. 45 fokos szögben (a tök közepe felé irányítva a kés hegyét) vágjuk körbe a sapiját, majd emeljük ki, vágjuk le a húsát és tegyük félre. A kanál segítségével finoman kaparjuk ki a felső, lágyabb régeget és a magokat.

2. Ha kint van a puha rész, jöhet az erőteljesebb kaparás, addig csináljuk, amíg legalább fele olyan vastag lesz a tök fala (vagy amíg bírjuk szusszal).

3. Filctollal rajzoljuk meg az arcát, majd a kés segítségével óvatosan, lassan vágjuk ki a formákat. A végén finomítsuk a vonalakat, vágjuk le a fölös cafatokat, javítsuk a hibákat.

4. Töröljük át az egészet olajos ronggyal, majd egy száraz papírtörlővel.

5. Helyezzünk bele elektromos, vagy igazi mécsest és tegyük egy sötétebb, hűvösebb, tűzbiztos párkányra, polcra, asztalra, tornácra stb. Ha a száján keresztül gyújtjuk meg a mécsest hosszabb gyufa segítségével, akkor elkerülhetjük, hogy megégessük a kezünket.

Forrás:

Szólj hozzá Te is!

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.