Túl sok alumínium van a csecsemőtápszerekben

aluminium.jpg

Számos népszerű csecsemőtápszer márka alumíniumtartalma még most is túlságosan magas, és ez különösen igaz az egyik koraszülötteknek kifejlesztett termékre, valamint egy a tejallergiában szenvedő csecsemőknek ajánlott, szójaalapú tápszerre.
A brit Keele Egyetem kutatói, Dr. Chris Exley és Shelle-Ann M Burrell vezetésével készült tanulmány szerint a csecsemők az alumínium hatásával szemben különösen sérülékenyek, ezért a csecsemőtápszerek alumíniumtartalmát haladéktalanul a lehető legalacsonyabb szintre kellene csökkenteni. A kutatás eredményei a BMC Pediatrics szaklapban jelentek meg.

Bár már évtizedek óta tudják, hogy a tápszerek alumíniumszennyezettsége jelentős mértékű, kevés bizonyíték áll rendelkezésünkre arra vonatkozóan, hogy a gyártók egészségügyi veszélyforrásnak tekintenék ezt a problémát. Tudományos eredmények bizonyítják a szennyezés azonnali és késleltetett mérgező hatását a csecsemőkre, különösen a koraszülöttekre, és a kutatócsoport szerint még mindig túlságosan magas a csecsemőtápszerek alumíniumtartalma.

Annak ellenére, hogy a kutatók évtizedek óta figyelmeztetik a gyártókat az alumíniumtoxicitás veszélyeire, a termékek vizsgálata azt mutatta, hogy a kiválasztott 15 különböző tápszermárka alumíniumtartalma még mindig túl magas. A csecsemőtápszerekben lévő alumínium koncentrációja akár negyvenszerese is lehet az anyatejének. Ez a mennyiség többszöröse az ivóvízben engedélyezett legmagasabb értéknek. Emberi fogyasztásra egyértelműen túl magas, és nyilvánvalóan túl magas egy olyan sérülékeny csoport számára, mint a koraszülött és időre született csecsemők.

A tápszerek alumíniumtartalma vélhetőleg „szennyezés” eredménye, mert mindegyik gyártó azt állítja, hogy alumíniumot szándékosan nem ad termékéhez. A szennyezés forrása sokféle lehet, ide tartoznak például a termékek feldolgozására és tárolására használt eszközök, vagy a forgalmazáshoz alkalmazott csomagolás. A szójaalapú termékek esetében a szójában felgyülemlő nagy mennyiségű alumínium okozza a magas koncentrációt, ami mögött az áll, hogy a savas talajon termesztett szójabab közismerten magas alumínium-toleranciával rendelkezik.

Medipress

Szólj hozzá Te is!

5 EDDIGI KÉRDÉSEK

 1. Íme a részletes eredmények, és kikerestem a tápszerek gyártóit is:

  A kész tápszerek alumínium tartalma 176 mikrogramm/L-től 700 mcg/l-ig változott.

  Sma First Infant Milk – 267.9 mcg Al/l
  Sma Follow-On Milk – 245.8
  Cow & Gate First Infant Milk – 338.8
  Hipp Organic Growing-Up Milk – 175.5
  Aptamil Follow-On Milk – 296.1
  Cow & Gate Follow-On Milk – 303.7
  Cow & Gate Growing-Up Milk – 430.0
  Cow & Gate Nutriprem 1 – 700.4

  A tápszerporoknál 2,4 mcg/g-tól 4,3 mcg/g-ig változott az alumímium tart
  lom, és a belőlük a gyártó utasításai alapján készült tápszerital becült Al-tartalma 333-629 mcg/l.

  Sma Wysoy Soya Infant Formula – 4.3 mcg Al/g
  Sma First Infant Milk – 2.4
  Hipp Organic Follow-On Milk – 3.6
  Hipp Organic Good Night Milk – 2.9
  Cow & Gate First Infant Milk – 2.8
  Hipp Organic First Infant Milk – 2.7
  Aptamil Follow-On Milk – 3.1
  Cow & Gate Follow-On Milk – 2.5

  A napi Al-bevitel a hat hónapos csecsemőknél az ajánlott napi adag alapján 206 – 592 mcg volt. Általánosságb a tápszerporokból több Al került a baba szerveztébe, mint a készen kapható tápszerekből. A legrosszabb értékeket a Hipp organikus tápszereknél és az Sma szója-alapú tápszereknél találták.

  Sma First Infant Milk RM – 224 mcg Al/24 óra
  Sma First Infant Milk P – 323
  Sma Follow-On Milk RM – 206
  Sma Wysoy Soya Infant Formula P – 592
  Cow & Gate First Infant Milk RM – 285
  Cow & Gate First Infant Milk P – 385
  Cow & Gate Follow-On Milk RM – 301
  Cow & Gate Follow-On Milk P – 429
  Cow & Gate Growing-Up Milk RM – 107 (at 12 months)
  Cow & Gate Nutriprem 1 RM – 112-263*
  Aptamil Follow-On Milk RM – 296
  Aptamil Follow-On Milk P – 532
  Hipp Organic Growing-Up Milk RM – 88 (at 12 months)
  Hipp Organic First Infant Milk P – 380
  Hipp Organic Follow-On Milk P – 592
  Hipp Organic Good Night Milk P – 477

  Gyártók:
  Sma – SMA Nutrition, a Pfizer csoport része
  Cow & Gate – Cow & Gate
  Aptamil – Nutricia Ltd. (Milupa)
  Hipp Organic – HiPP UK Ltd

 2. Egyértelműen nem derül ki, melyek azok a tápszerek amikről a cikk szól. Pedig jó lenne tudni. Így viszont hiteltelen, csak pánikkeltésre jó a cikk! Eddig ez a babafalva cikkekre nem volt jellemző!

 3. Jó lenne tudni, hogy pontosan melyek azok a tápszerek, amelyek nagy mértékben szennyezettek. Érdekes az újságcikk, azonban így az anyukák nem tudják a baba számára jobb terméket vagy gyártót választani.

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..