Eleget alszanak a kismamák, de nem elég jól

kismamák alvása

Az újdonsült anyák gyakran elég ideig alszanak az első pár hónapban, csak az alvás minősége nem megfelelő, állítja egy új tanulmány. A kutatásban figyelemmel kísért anyák átlagosan 7 órát aludtak éjszakánként az első négy hónap során. Ez megfelel annak, amennyi alvást általában javasolni szoktak a felnőttek számára.

A kutatás vezetője, a West Virginia Egyetem pszichológus adjunktusa, Dr. Hawley E. Montgomery-Downs elmondta, eddig úgy gondolták, a legtöbb kismama alváshiányos. A napközbeni kimerültség ellen eddig ezért azt tanácsolták, hogy az anya is szundikáljon akkor, amikor a gyermek. Azonban nem a kevés alvásidő a probléma, hanem az, hogy az édesanyák alvását gyakran megzavarják, így éjjelente összesen legalább 2 órát töltenek ébren.

10 gyakorlati tipp gyermekágy idejére

A kutatás során 74 anyát követtek nyomon, vagy a szülést követő 2-13. hét, vagy a 9-16. hét között. Az anyák alvásnaplókban rögzítették pihenéseiket. Egy karórához hasonlító szerkezetet is viseltek, mely rögzítette éjszakai mozgásukat. A várakozásokkal ellentétben a kutatók azt találták, hogy átlagosan 7,2 órát aludtak éjjel, ami pont elegendő. Inkább az alvás töredezettsége jelentette a problémát. Relatíve kevés anya igyekezett szunyókálással pótolni a kiesést. A harmadik hétre már csak kevesebb, mint a fele számolt be napközbeni alvásról, akik így tettek, azok is legfeljebb hetente kétszer.

Az American Journal of Obstetrics & Gynecology hasábjain megjelent cikk tanúsága szerint a rendkívül töredezett alvásidőtartam okozza a fáradtságot. Montogmery-Downs elmondta, hogy ez az alvásminta hasonló ahhoz, amit bizonyos alvászavaroknál lehet megfigyelni. Az alvási apnoéban szenvedők például elég időt töltenek az ágyban, de nem igazán minőségi, pihentető alvással. Az alvás ismétlődő, 90-120 perces ciklusokban zajlik. Attól függően, hogy milyen gyakran kell felkelnie az anyának, csak kevés teljes alvásciklusban lehet része, vagy akár egyben sem. Ezt sajnos nem lehet pótolni egy napközbeni alvással. Bár a rövid idejű szunyókálás nem segít, ha a szülő abban a szerencsés helyzetben van, hogy a kicsi legalább két órát alszik, akkor nyugodtan lefeküdhet vele az anyuka is.

10 dolog, amit tudnod kell az anyaságról

Az anyák szaggatott alvása és a kimerültség miatt Montgomery-Downs szerint újra kellene értelmezni az Egyesült Államok anyasági támogatási rendszerét. Jelenleg a törvényi szabályozás szerint az 50 fő feletti munkahelyeknek 12 heti fizetetlen szabadságot kell biztosítaniuk az anyáknak. Ez az egyetlen fejlett ország, ahol nincs fizetett szülési szabadság, így sok anyának akkor kell visszatérnie a munkahelyére, amikor még saját magával kellene törődnie.

forrás: Medipress

Erről a témáról még a Gyermekágy rovatunkban olvashatsz többet!

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkKismama úszás, vizi torna – gyakori kérdések
Következő cikkTúl sok alumínium van a csecsemőtápszerekben

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..