Új foglalkoztatási támogatás kisgyermekes anyáknak

Új foglalkoztatási támogatás kisgyermekes anyáknak

A Kormány döntött a 2011-2015 közötti, megközelítőleg 70 ezer hátrányos helyzetű álláskereső foglalkoztatásának javítását célzó, 60 milliárd forintos uniós forrásból megvalósuló kiemelt projekt indításáról. 2011 májusától két országos lefedettségű TÁMOP program keretein belül a Nemzetgazdasági Minisztérium kiemelt támogatást biztosít a munkaerő-piaci hátránnyal küzdő munkavállalóknak.

Az államtitkár kiemelte: a projekt célja az álláskereső inaktív emberek beilleszkedésének elősegítése a munkaerő piacra, munkáltatóknak illetve a leendő munkavállalóknak nyújtott támogatásokon keresztül. Ezek a hozzájárulások lehetnek képzések, munkaerő piaci szolgáltatások valamint vállalkozási támogatások – tette hozzá. A támogatást a munkaügyi központokon keresztül lehet igénybe venni.

– A projekt időtartama alatt mintegy 70 ezer fő bevonását tervezzük a programba –emelte ki az államtitkár. Ebből nagyságrendileg 35 ezer ember részesülhet majd munkaerő piaci képzésben, 49 ezer ember kaphat majd a foglalkoztatásához közvetlen támogatást. A projekt legfontosabb eredményeképpen legalább 20 ezer fő juthat tartósan vissza a munkaerőpiacra – mutatott rá az államtitkár. A programba bevont roma származásúak száma legalább 11800 fő.

A projekteknek hat célcsoportja van – az alacsony iskolai végzettségűek és elavult szakképesítéssel rendelkezők, pályakezdők, GYED/GYES után visszatérők, ötven év felettiek, bérpótló juttatásban részesülők, és tartós munkanélküliséggel veszélyeztetettek – ismertette Czomba Sándor. Azok a munkáltatók, akik ezekből a célcsoportokból alkalmaznak valakit, támogatáshoz juthatnak.

A GYED/GYES után visszatérők esetén a támogatás legfeljebb nyolc hónap időtartamú foglalkoztatáshoz nyújtható. A munkaadónak vállalnia kell a munkavállaló munkaviszony keretében történő foglalkoztatását a támogatás folyósításának, továbbá a támogatás folyósítási időtartama 50%-ának megfelelő további időtartamban (együtt: a foglalkoztatási kötelezettség alatt). A támogatás mértéke a munkabér és járulékainak legfeljebb 70%-a lehet. A támogatás igénybevételével egyidejűleg ugyanazon személy foglalkoztatására  a Start kártyák által nyújtott kedvezmények is érvényesíthetőek.

 

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A Babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenhárom éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkAlmási Kitti: „Nem az egymásra találás a nehéz”
Következő cikkTúlterheltség és a kórházi hierarchia nehezíti a szülésznők helyzetét

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..