Almási Kitti: „Nem az egymásra találás a nehéz”

romantikus_pasi-300x199.jpg

A párkapcsolatok kimeríthetetlen témái a mindennapjainknak. Mindig találunk egy újabb kérdést, helyzetet, amire szeretnénk biztos választ kapni, jó döntéseket hozni. Dr. Almási Kitti klinikai szakpszichológussal a XXI. század párkapcsolati jellemzőiről, buktatóiról beszélgettünk.

MiNők: Miért nehezebb ma a nők és férfiak egymásra találása? Mi változott meg?

Almási Kitti: Nem az egymásra találás a nehéz, hanem, hogy nem mutatjuk meg magunkat. Az élet szinte minden területén az első benyomásainkra hagyatkozunk. Nem hagyunk elég időt arra, hogy megismerjük egymást igazán. Hosszú időre van szükség ahhoz, hogy két ember megismerje egymást.

Mik a jellemzői a mai női és férfi szerepeknek?

– Sok nő állandó megfelelési kényszerben él. Értékvesztés történt és már nincs hova fejlődni. Ma már nincs erotikus hatása egy kivillanó bokának, hiszen főműsoridőben ennél nyíltabb szexualitást látunk a tévében. A média, a bulvár térhódítása nyomán elvesztette a meztelenség az értékét. A férfiaknak, ennek ellenére igényük van a régi szerepekre. Egy kapcsolatban az odafigyelés segít a saját szerephez való visszataláláshoz.

– Miből ered a nők megfelelési kényszere?

– Már nem tudják elhinni magukról, hogy elég jók ahhoz, hogy kelljenek különböző taktikák és csomagolás nélkül. Ha általában nézzük a kapcsolati dinamikát, szinte mindig a nő szorong attól, hogy a férfi jelentkezik-e vagy sem. Sokszor tapasztalom azt, hogy a nők kevesebbet gondolkodnak azon, hogy nekik tetszik-e egy férfi. Ha valaki végre érdeklődést mutat irántuk, majdhogynem kritika nélkül kapaszkodnak belé és közben észre sem veszik, hogy ezzel alárendelt helyzetbe kerülnek. Fontos lenne, hogy elhiggyük, elegek vagyunk akkor is, ha nem taktikázunk!

–  Hogyan kerülhetőek el ezek a szerepjátszások, szerepcsapdák?

– Nagyobb hangsúlyt kellene fektetni az önismeretre, ahol lehetőség lenne a lelki kitárulkozásra. Jók lennének olyan klubok, ahol az emberek megmutathatnák egymás előtt magukat. Ennek révén, talán nem lenne annyi elzárkózó ember a világban és sokkal több csalódástól és félreértéstől kímélhetnénk meg magunkat. Több lenne a sikeres és boldog kapcsolat.

A válságok is a párkapcsolat szerves részét alkotják. Mik a kiváltó okai és hogyan oldjuk meg ezeket a helyzeteket?

– Az én tapasztalatom szerint a párkapcsolati válságok toplistáját továbbra is a hűtlenség vezeti, ezt követi a kommunikációs zavar, amikor a sejtéseinket, a másikkal szembeni problémáinkat nem beszéljük meg egymással és a harmadik helyen a szexuális problémák állnak. Amikor krízisbe kerül egy kapcsolat, vannak jellemző kiútkeresések. Keresnek egy másikat vagy jobb esetben közösen megoldják a helyzetet. A kapcsolati válságból való kilábalást segítheti a másikra való odafigyelés, az újítások, amik hozzájárulnak, hogy megszűnjenek a párkapcsolati játszmák.

Párterápiában mindig lehetőséget adok arra, hogy a párok feltegyenek egymásnak három olyan kérdést, amit eddig még nem tettek fel. Nagyon érdekesek, izgalmasak és olykor megrázóak ezek a kérdések. Mindenkinek nagyon ajánlom, hogy tegye fel ezeket a másiknak. Meggyőződésem, hogy amíg föl tudjuk, tenni ezeket a kérdéseket nem kell megvárni a terápiát, elkezdhetjük otthon is. Amíg úgy tudjuk hazavárni a partnerünket, hogy kíváncsiak vagyunk arra, hogy mi történt vele, addig a kapcsolatban vannak tartalékok és mindenképpen érdemes küzdeni. De abban is hiszek, hogyha nincsenek már kérdéseink, akkor szépen el kell engedni egymást.

A rövid vagy hosszú távú kapcsolatoké a jövő?

–  A mindennapjainkat behálózó inger áradat a rövid távú kapcsolatoknak kedvez napjainkban, illetve úgy pontosabb, hogy legtöbben egy beláthatóbb időtartamra terveznek.

Baracsi Katalin

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A Babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenhárom éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkNem egészséges városban kerékpározni
Következő cikkÚj foglalkoztatási támogatás kisgyermekes anyáknak

3 EDDIGI KÉRDÉSEK

  1. köszönöm Baracsi Katalinnak hogy lehetöséget adta nekem arra hogy Dr.Almasi kittivel nagyon jo beszélgetést olvastam ezen az lapon. Szeretném arrol is engedélyt kérni hogy szabad-e ezt az beszélgetést forditani törökre… ?

      • Üdvözlöm hölgyem. Közsönöm hogy valasztotta ön.. Azért szeretnék törökre forditani mert avrupai unios orszagok között népességcsökkenésre, alapi okokra kivancsi vagyok.. Gondolom az az témat, szüksegés lenne törököknek tudatara adni. lehet valami ujsag keresztül.. ( ha şikerül szivesen egy példat küldök önnek) Mert törököket is nagyon érdekel az unios orszagok közös problémai.. föleg demografiai folyamatok … végül törökorszag is nagyon kedveli unio tagja lenni..

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..