Új utak a páros szülésfelkészítésben – íme a Dolphinbirth

A szülésre való felkészülés, az anyukák tudatossága, testi, lelki egészsége és „edzettsége”, tájékozottsága egyaránt nagyon fontos a pozitív szülésélmény megélésében, a születendő magzat születésélményében, és nagy szerepet játszik a baba pszichés, idegrendszeri és mozgásfejlődésében is. Ebben segíthet egy nem mindennapi szülésre felkészítő kurzus, amely ötvözi a gyógytorna, jóga és légzésterápia elemeit, segít megszüntetni a várandósság okozta hátfájást, lábduzzanatot és aktívan bevonja az apukákat is a foglalkozásokba – vagyis a Dolphinbirth. A páros, vízi tanfolyamról megálmodója, a Babafalva szakértője, Radnics Adrienn babaúszás oktató, hidroterapeuta mesélt.

Már egy évtizede vezetek szárazföldi szülésfelkészítő tanfolyamokat, szülőpozíciós jógát várandós pároknak, ahol a leendő szülők sok elméleti és gyakorlati tudásra tehetnek szert a vajúdás, szülés során alkalmazható gyakorlatokról, a szülés természetes folyamatáról és hormonális irányításáról, illetve érzelmi hátteréről a szülés szakaszai alatt. Ezeken a foglalkozásokon a szülőpár elsajátíthatja a vajúdás, szülés során alkalmazható légzéstechnikákat, vajúdási és kitolási testhelyzeteket, könnyebben megbirkózhat a felmerülő kérdésekkel, érzésekkel, az új apai, anyai szerepekkel. A szárazföldi, szülőpozíciós jóga kurzusok lehetőséget adnak továbbá, hogy a szülők elmélyüljenek a gyermekágyi torna, a szoptatás, szoptatási testhelyzetek rejtelmeiben, körbejárva ezzel a szülés, születés, gyermekágy témakörét is.

Nagyon hasznosak tehát ezek a tanfolyamok, az évek során szerzett tapasztalataim szerint azonban hiányzott még valami ahhoz, hogy a papák teljesen át tudják adni magukat az apai szerepnek, magabiztosan tudjanak jelen lenni babájuk születésénél. Sokan még ekkor sem mindig értették pontosan, mi zajlik a párjukban, hogyan kapcsolódjanak kedvesükhöz, babájukhoz a vajúdás hullámai közben. Gyakran hiányzott az igazi megértés, ráhangolódás.

Ekkor fogalmazódott meg bennem egy új, egyedülálló mód, ahogy ők is kapcsolódhatnak párjukhoz, babájukhoz, a várandósság, szülés ritmusához, természetéhez. A legjobb közeg ehhez a víz, mely visszavezet bennünket a születés előtti életbe, áramlik, felszabadítja testünket a gravitáció súlya alól, rá kell bízni magunkat, hogy fenntartson, tovább vigyen. Így jött létre a Dolphinbirth, mely egy vízi, szülésfelkészítő tanfolyam, várandós párok részére.

Hogyan is zajlik egy Dolphinbirth óra?

A gyakorlatokat lassan, folyamatosan, saját és párunk légzésére hangolódva végezzük. A megértés testi szintű élmények által jön létre, s mindez egy olyan közegben, mely visszavezet minket a magzati állapot békés csöndjébe, óvó, védő, bensőséges létállapotába.

Pillanatfelv+ętel000032

Ez a program komplex módon ötvözi a szülésfelkészítést és a hidroterápiát, a gyógytorna, jóga, légzésterápia elemeit, kiegészülve az aroma-és zeneterápia elemeivel, melyek még közelebb hoznak ösztönös énünkhöz, párunkhoz, segítenek megérteni a szülés természetét, hogy a pár megtalálja a számára leginkább hasznos, természetes, vajúdássegítő technikákat, gyakorlatokat. Így a pár elkezd összehangolódni, a bizonytalanságokból, információhiányból adódó szorongás csökken, az apukák hasznos masszázsfogásokat, mozdulatokat tanulhatnak, mellyel tudatosan segíthetik párjukat a szülés során.

A kialakult igények mentén pedig még könnyebb megtalálni a megfelelő szüléssegítő szakembereket, akikkel szülésünk olyan lehet, amilyet valójában szeretnénk. Tudatosan, bizalommal, összhangban a természettel, a szülés, az anya és baba ritmusával.

Az órákon résztvevő anyukák az Aquanatal órákon már gyakorlottá válnak, megismerik önmagukat, testüket, képesek a testükből, izmaikból visszaérkező jelekre, érzetekre koncentrálni, tudatosan használni a légzésüket, kilélegezni a feszültséget, így az órákon ők már tapasztalt módon vezetik párjukat, hogy ők is harmonikusan, természetesen közelítsenek a várandósság, szülés felé.

Az apukák is az élmény aktív részesei

A tanfolyam egyedülálló módon vonja be az apákat a szülésfelkészítésbe, mert amellett, hogy megtanulnak hatékony segítői lenni párjuknak a várandósság alatt, valamint a szülés során, ők maguk is megélhetik, milyen lehet párjuknak és babájuknak az önfeledt lazítás, lebegés, ebben a csodás közegben, tudatosan kapcsolódhatnak kedvesükhöz és kisbabájukhoz. Megtapasztalhatják a hangok és rezgések hatásait és hatékonyságát a relaxációban, a feszültség elengedésében. A koncentrált figyelem javul, a külvilág zavaró ingereinek elengedése is könnyebbé válik. A mamáknál gyakran a várandósság alatt jelentkező élettani lábduzzanat, hátfájás és egyéb mozgásszervi tünetek csökkentek vagy teljesen elmúltak az órák hatására. A tanfolyam során megtanult masszázsfogásokat és gyakorlatokat a pár a szülés után is szabadon használhatja egymás ellazítására, a túlterhelt anyukák háti, deréktáji fájdalmainak enyhítésére, kapcsolatuk bensőségesebbé tételére.

pill4

Külön öröm, hogy az aquanatalos babák a születés után is gyakran nagyon szeretik a vizet, gyakran jönnek vissza a családok, hogy babáikkal tovább folytassák a vizes tanfolyamokat, gyengéden vízhez szoktassák gyermeküket. A Dolphinbirth-et gyakorló apukák látványosan könnyedebben és természetesebben tartják és lebegtetik babájukat a vízben, nyugodt, magabiztos módon adják át babáiknak a víz szeretetét.

Ezek a megélések és a szülőpozíciós jóga, illetve a Dolphinbirth órákon tanult mozdulatok, gyakorlatok, masszázsfogások, légzéstechnikák tehát nemcsak felkészültté és tudatossá, magabiztossá teszik a szülőpárt, de nagyon jó hatással vannak a babára, a párkapcsolatra, lehetővé téve családunkkal a bizalom, támogató szeretet még teljesebb megélését.

Radnics Adrienn gyógytornász, Aquanatal és babaúszás oktató, hidroterapeuta | Kérdezd szakértőnket>>

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

Gyógytornász, Aquanatal oktató, babaúszás oktató, hidroterapeuta. A PTE Gyógytornász szakán végeztem 2003-ban. Elvégeztem a Birtlight® kismama jóga oktatói tanfolyamot. a Watsu, vízi terápiás módszerrel is, amellyel 2007-óta foglalkozom és babaúszás oktatóvá is váltam. Ezek a módszerek hatékonyabbá teszik a szülésre való felkészülést, ezért szívből ajánlom nektek! Amint láthatjátok "vízi ember vagyok", várom kérdéseiteket a következő témakörökben: szülésre felkészülés, Aquanatal, kismama jóga, szülőpozíciós jóga, babaúszás.
Előző cikkÍgy nem dolgoznak a nők! – ők az idei Terézanyu pályázat díjazottjai
Következő cikkJubileumi koncertre készül a Szalóki Ági gyerekzenekar

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..