Új WHO növekedési görbék

WHO növekedési görbék

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) új növekedési görbéket adott ki csecsemők és hat éves kor alatti gyermekek részére 2006. április 27.-én. Az alábbiakban megtalálod a növekedési görbék ismertetését, a cikk végén pedig a linkeket, ahonnan magyar nyelven is letölthetők a görbék.

Az ismertetést és a görbéket a WHO engedélyével fordítottuk le magyar nyelvre és adjuk közre.

Mik a WHO növekedési görbék?

A WHO új nemzetközi növekedési standardokat adott ki csecsemők és hat éves kor alatti kisgyermekek részére, melyek bemutatják, hogy hogyan kellene fejlődniük a gyermekeknek. A görbék a világon elsőként mutatják ki, hogy a különböző földrajzi területeken született, életüket optimális feltételekkel kezdő gyermekek hasonlóan fejlődnek az életkorhoz viszonyított súly és magasság tekintetében.

Mit ábrázolnak ezek a növekedési görbék?

A szülők, gondozók és egészségügyi dolgozók számára már ismerősek a növekedési görbék, melyek a súlyt és a hosszt/magasságot ábrázolják a kor függvényében. Ezekkel hasonlítják össze a gondozásukban lévő gyermek adatait. A jelenleg referenciaként használt növekedési görbék nem mutatják be, hogyan kellene egy gyermeknek fejlődnie a legjobb egészség elérése érdekében, hanem egyszerűen leírják, hogyan nő egy átlagos gyermek.

A WHO növekedési görbéi azonban ennél többet tudnak. Lehetővé teszik, hogy a fontos mérőszámokat, mint amilyen a csecsemők és kisgyermekek súlya és hossza/magassága, összehasonlítsuk egy standard optimális értékkel. Külön grafikonok készültek a fiú és a lány csecsemők ill. hat éves kor alatti kisgyermekek részére.

Ezek a mérőszámok az egészségesség fontos paraméterei, megmutatják, hogy egy gyermek, vagy gyermekek egy populációja egészséges, és jól fejlődik-e. Például a korukhoz képest alacsony (a piros vonal alatt a hossz/magasság grafikonon), vagy kis súlyú (a piros vonal alatt a súly grafikonon) gyermekeknél egészségi problémára utalhat az eltérés, méghozzá annál valószínűbb a probléma fennállása, minél távolabb van a piros vonaltól a mért érték. A klinikai gyakorlatban ezek a mérések segíthetnek a betegségek korai diagnosztizálásában, és a kezelés alatti fejlődés ellenőrzésében.

Most először készültek testtömegindex* (BMI) grafikonok is hat éves kor alatti gyermekek számára – ez különösen nagy segítség a gyermekkori elhízás korai felismeréséhez.

*Testtömegindex: A leginkább alkalmazott, nemzetközileg használatos arányszám, mely segít meghatározni, hogy valaki elhízott vagy esetleg kórosan sovány. Számítása úgy történik, hogy testsúlyunkat elosztjuk a méterben mért testmagasságunk négyzetével.

Először is, azt írják le, hogyan kellene a gyermekeknek növekedniük, amely inkább egy előrejelző, mint egy leíró megközelítési mód. A grafikonok megmutatják, hogy a gyermekek, megfelelő táplálási gyakorlat, orvosi ellátás és egészséges környezet esetén, hasonlóan fejlődnek, függetlenül attól, hol születtek. Így egy proaktív módszert kínálnak a gyermekek fejlődésének mérésére és értékelésére, mivel megadják az optimális feltételeket, és a gyermek ill. a populáció mért adatait az ilyen feltételek mellett mért standardokhoz hasonlítják.

Miben különböznek a WHO növekedési görbék a meglévő grafikonoktól?

Egyik fő jellemzője a görbéknek, hogy az egészséges fejlődés méréséhez a szoptatást adják meg, mint biológiai “normát”, és a szoptatott csecsemőt, mint standardot. A korábbi referenciák véletlenszerűen kiválasztott szoptatott és mesterségesen táplált csecsemőknek külön nem választott adatait tartalmazták.

A hat résztvevő országból vett minta lehetővé tette egy igazán nemzetközi standard felállítását, szemben a korábbi referenciákkal, melyek csak egyetlen országból származó csecsemők adataira épültek.

A csecsemők és hat év alatti kisgyermekek részére standardizált BMI-grafikonok kifejlesztése jelentős újítás a gyermekek egészséges súlyának becslésében.

Hogyan dolgozták ki a WHO növekedési görbéket?

A WHO növekedési görbék egy, a WHO által 1997-ben kezdett intenzív kutatás eredményei, melyben Brazília, Ghána, India, Norvégia, Oman és az Egyesült Államok vett részt. A kutatást úgy tervezték, hogy a benne részt vevő 8 440 gyermek az egészséges fejlődést elősegítő körülmények között nevelkedett, mint amilyen a szoptatás, később a megfelelő étrend, a fertőzések megelőzése ill. megfelelő kezelése. Édesanyjuk is egészségesen élt, kerülte a dohányzást a terhesség alatt és után, és megfelelően gondoskodott a gyermekéről.

Forrás:  WHO Child Growth Standards
fotó: freepik.com

Kapcsolódó letöltések:

Jelmagyarázat a görbékhez:
z-pontszám: standardizált pontszám, azt adja meg, hogy a minta egyedeihez tartozó mért értékek hány szórásnyira esnek az átlagtól.
zöld-vonal: átlag értékek
piros vonalakon belüli tartomány: egészséges tartomány
két éves kornál lévő ugrás a BMI és a hossz/magasság görbén: a hosszúság és a magasság eltérő módszerű méréséből adódó különbség – két éves kor előtt hosszt, utána magasságot mértek.

6 EDDIGI KÉRDÉSEK

 1. Tisztelt Joubert Kálmán
  Olvastam a cikket a növekedési görbéről és eddig mi is a magyar görbét használtuk és szeretnénk is használni. Sajnos a nyomtatvány boltokban nem tudjuk beszerezni ezt a görbét, és a másolatok már nagyon halványak.Ezért szeretnék érdeklődni, hogy hol lehet beszerezni ezeket a görbéket, vagy esetleg interneten megtalálható e ez a táblázat.
  Kérem ha tud segítsen. Köszönettel Lőrinczné Katona Éva

 2. Tisztelt Babafalva!

  Meglepetéssel látom, hogy Honlapjuk látogatóinak a WHO (új WHO növekedési görbék) növekedési görbéit ajánlják gyermekeik testhossz/testmagasság növekedése, súlygyarapodása illetve tápláltsága megítélésére. Ugyanis léteznek magyar növekedési görbék, amelyeket magyar gyermekek országos reprezentatív mintáján végrehajtott követéses vizsgálat eredményeiből dolgoztunk ki. Nem mellesleg, ezeket a referencia-percentilis görbéket használják 1988. óta a magyar gyermekorvosok, védőnők a növekedés, gyarapodás megítélésére, kezdetben a 0.2 éves, majd 1993-tól a 0-6 éves, 1996-tól a 0-10 éves, 2002-től a 0-14 éves, s 2006-tól a 0-18 éves korú gyermekeknél. Az adataink alapján készült el az első magyar növekedési sebesség percentilis grafikon, illetve táblázat, amely a gyermek-endokrinológusok részére nyújt támpontot a gyermek növekedési zavarainak megítéléséhez. A megadott e-mail címen elérhető vagyok, s készséggel adok további felvilágosítást a témával kapcsolatban.

  Üdvözlettel:

  Joubert Kálmán (KSH Népességtudományi Kutató Intézet)

  • Tisztelt Joubert Kálmán!

   Fenti cikkben, ahogyan sok másik cikkünkben, tájékoztatást adtunk egy új tudományos eredményről, nem arról van szó, hogy ezeket a görbéket ajánlanánk a magyarok helyett. Az ismertetés és a görbék is a WHO honlapjáról származnak, azokat a WHO engedélyével fordítottuk le magyar nyelvre és adtuk közre.

   Közölnénk mi szívesen a magyar görbéket is, de ahhoz egyrészt kellenének nekünk a görbék, vagy egy ismertetés róluk, és egy link, ahol megtalálhatók, másrészt pedig írásos engedély kellene a szerzőktől. Ebben az ügyben hivatalosan soha senki nem keresett meg minket, pedig szívesen teret adnánk a magyar eredményeknek is! (Feltételezem, az hogy telefonon beszéltünk, nem számított hivatalos megkeresésnek a KSH részéről, hogy közöljük a görbéket.)

   üdvözlettel,
   Kocsisné dr. Péterfy Hajnal
   főszerkesztő

   • Kedves Hajni! Tisztelt Joubert Kálmán!

    A lényeges különbséget szeretném kiemelni az új WHO-görbéknél:

    “Miben különböznek a WHO növekedési görbék a meglévő grafikonoktól?

    Először is, azt írják le, hogyan kellene a gyermekeknek növekedniük, amely inkább egy előrejelző, mint egy leíró megközelítési mód. A grafikonok megmutatják, hogy a gyermekek, megfelelő táplálási gyakorlat, orvosi ellátás és egészséges környezet esetén, hasonlóan fejlődnek, függetlenül attól, hol születtek. Így egy proaktív módszert kínálnak a gyermekek fejlődésének mérésére és értékelésére, mivel megadják az optimális feltételeket, és a gyermek ill. a populáció mért adatait az ilyen feltételek mellett mért standardokhoz hasonlítják.

    Egyik fő jellemzője a görbéknek, hogy az egészséges fejlődés méréséhez a szoptatást adják meg, mint biológiai “normát”, és a szoptatott csecsemőt, mint standardot. A korábbi referenciák véletlenszerűen kiválasztott szoptatott és mesterségesen táplált csecsemőknek külön nem választott adatait tartalmazták.”

    Nagyon örülnék, ha létezne Magyarországon is hasonló szemléletű és kutatási csoportot (anyatejjel táplált újszülötteket, csecsemőket) vizsgáló táblázat, grafikon, szívesen használnánk ezeket többen is. Kedves Kálmán, kérem, segítsen, hol találjuk ezeket.

    Köszönettel kívánok szép napot,
    Csomóné Lindmayer Katalin
    Család-Vár Alapítvány, Eszter-lánc Anyatejmisszió

    • Csomóné Lindmayer Katalin
     Család-Vár Alapítvány, Eszter-lánc Anyatejmisszió
     Kedves Katalin!

     Az Országos Longitudinális Gyermeknövekedés-vizsgálat adatai alapján kidolgozott un Fejlődési lapok elérhetők és letölthetők a http://www.demografia.hu c. honlapról, mégpedig úgy, hogy a megnyitott honlap logója alatti fekete csíkon levő címek közül a “Kutatások”-ra visszük a kurzort, majd a legördülő listából kiválasztjuk és megnyitjuk a Gyermeknövekedés-vizsgálatok címűt. Innen kikereshetők ésn letölthetők a fejlődési lapok. Egyébként letölthetők már a Magyar Gyermekorvosok Társasága On-line
     gyermekorvostarsasag.hu honlapról is!

     Üdvözlettel:

     J. Kálmán

     • Kedves Kálmán!

      A magyar görbék esetén lehet tudni, hogy szoptatott, vegyesen táplált, vagy tápszeres csecsemők szerepelnek a vizsgálatokban?
      Üdv: Judit

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..