Új zeneterápiás eszköz: a Soundbeam

Szeptembertől a Kaposvári Bárczi Gusztáv Módszertani Központban egy fizikai kontaktus nélkül megszólaltatható zeneterápiás eszköz, a Soundbeam segíti a gyerekek képességeinek fejlesztését. Az eszköz segít abban, hogy a sérült gyerekek át tudják adni érzéseiket, ezáltal nyitottabbá válnak a világ felé.
A Soundbeam egy fizikai kontaktus nélkül megszólaltatható zenei terápiás eszköz, amelynek kifejlesztése az 1920-as években Leon Theremin, az orosz zeneszerző nevéhez kötődik. Információs processzorként működik, amely a milliméterestől a hat méteres távolságig képes a mozdulat által előállított adatokat jelekké átalakítani és dallammá varázsolni. Működése az ultrahang technológián alapul: egy, az emberi érzékszervek számára láthatatlan és hallhatatlan ultrahang nyalábot áramoltat a térben. Amikor az ultrahang áramlása közben egy szilárd anyagba (emberi testrész, pl. kéz, fej) ütközik, akkor az ultrahang nyaláb visszaverődik a szenzorok (jelfogó / továbbító mikrofon) segítségével, azaz jelet, üzenetet küld egy átalakító eszköznek, amely a tulajdonképpeni mozgást hanggá alakítja. A mozgás sebessége, szöge, szélessége határozza meg a születendő hangot.

“A foglalkozások alatt a gyerekek lelki, érzelmi világából indulunk ki, ehhez keresünk hangokat, a harmonikus, klasszikus zenétől egészen az elektronikus zenéig. Attól függően, hogy a gyerekeknek az adott pillanatban, milyen a hangulatuk, választanak egy hangot.” Azonban nemcsak a hangok megszólaltatásából állnak a foglalkozások. “A kiválasztott hangokhoz kitalálunk egy történetet is, amit általában meg is jelenítünk, lerajzolunk. Például az egyik foglalkozás alkalmával egy tavaszi képet szarvasokkal, virágokkal jelenítettünk meg, és minden egyes dolognak megvolt a maga hangja, amit a gyerekek kölcsönöztek neki.” – meséli Pucz András az intézmény egyik pedagógusa.
Az órák mindamellett, hogy megmozgatják a tanulók fantáziáját, komoly koncentrációt igényel tőlük. ,,Miután kiválasztottuk, hogy ki minek, kinek a hangját fogja majd megjeleníteni, felírjuk a sorrendet, így figyelniük kell egymásra és a vezetőre a 30 perces terápia során, aminek a végére egy nagyon hangulatos zenei darabot komponálunk meg.”

A zeneterápiában a Soundbeam (hangnyaláb) azért válhat úttörővé a sérült gyerekek oktatásában, mert közvetítő szerepet lát el, így a sérült gyerekek anélkül, hogy közvetlenül a hangszerekhez érnének, képesek hangszerrel zenélni. Éppen ez az egyik legnagyobb pozitívuma Pucz András szerint a Soundbeamnek. “Ha valaki a lábával nem tudja lenyomni ezt az eszközt akkor a kezébe tudjuk adni, illetve ha ez sem jó megoldás, akkor  elég, ha kezét elmozdítja a két szenzoros érintő mentén és ezzel a mozgással már meg is szólaltatott ez hangot.’’

Hatékonyságát tudományosan is kimutatták már:

  • autizmusban,
  • ADHD-ben
  • Dementiában
  • Down kórban,
  • Rett’s szindrómában,
  • depresszióban,
  • Alzheimer kórban,
  • viselkedési zavarokkal küszködő,
  • mozgásukban korlátozott,
  • végtaghiányos gyermekeken és felnőtteken

Az alábbi kisfilmen láthatjuk az eszközt működés közben:

Közelkép Hírügynökség

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkFelmentették az ÁEK szülészetének vezetőjét
Következő cikkA bőr és a haj ápolása terhesség alatt

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..