Újabb családtámogatások jövőre – itt a GYED extra

Újabb családi támogatási formákat vezetnek be jövőre, döntött a kormány az úgynevezett gyed extra csomagról – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön egy konferencián. A csomagban foglalt intézkedések 65 ezer kisgyermeket nevelő édesanyát érintenek. 

Négy konkrét intézkedésről döntött a kormány a gyed extra keretében, mondta el  Soltész Miklós,  az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális és családügyért felelős államtitkára csütörtökön, egy konferencián:

  • testvér születése esetén a korábbi ellátások megmaradnak, így például két gyedre vagy két gyesre is jogosulttá válhatnak az érintettek egy időben;
  • bevezetik a diplomás gyedet;
  • a gyes és gyed folyósítása mellett újra vállalható munka a gyermek egyéves kora után;
  • a három- vagy többgyermekes kismamákat foglalkoztató munkaadók újabb adókedvezményeket kapnak.
Soltész Miklós államtitkár, fotó: Jámbor Orsolya
Soltész Miklós államtitkár, fotó: Jámbor Orsolya

Az intézkedések 65 ezer embert érintenek és 18,6 milliárd forintot jelentenek a jövő évi költségvetésben – mondta el az államtitkár.

A testvérek után párhuzamosan igénybe vehető ellátásoknak köszönhetően a következő gyermek megszületésekor sem kell majd lemondani az előző gyermek után járó juttatásokról. A jelenlegi szabályozás szerint a kistestvér megszületésével megszűnik a nagyobb gyermek után járó ellátások folyósítása. Hiába van tehát egy kismamának több gyermekkel többszörös mennyiségű teendője, ezt most nem tükrözi a juttatások folyósításának rendje.

A bevezetendő diplomás gyeddel lehetővé válik, hogy a felsőfokú képzés nappali tagozatán két aktív félévet meghaladó hallgatói jogviszonnyal rendelkező anya a gyermek egyéves koráig gyedre szerezzen jogosultságot, ezt követően pedig gyes mellett végezheti a tanulmányait. A diplomás gyed érinti a felsőfokú alapképzésben, szakképzésben, felsőoktatási szakképzésben és a szakirányú továbbképzésben tanulókat: ők a minimálbér alapján kapnak majd gyedet. Azok pedig, akik mesterképzésben, egységes osztatlan képzésben vagy doktori képzésben végeznek, a garantált bérminimum alapján kapják meg a gyedet.

Szalai Piroska miniszteri biztos, fotó: Adrián Zoltán
Szalai Piroska miniszteri biztos, fotó: Adrián Zoltán

A kisgyermekes szülők munkaerő-piaci visszatérést segítené elő az, hogy a szülő már a gyermek 1 éves korától dolgozhatna, akár teljes munkaidőben is, és mellette továbbra is kapná a GYED-et illetve a GYES-t.  Szalai Piroska, a nők munkaerő-piaci helyzetének javításáért felelős miniszteri biztos szerint ez akkor jelenti a legnagyobb segítséget, ha az anya nem heti 40 órára, hanem csupán egy-két napra kíván először visszamenni dolgozni. A biztos közleményében kifejtette, hogy 1985-ben még korszerű volt a magyar gyed-rendszer, de azóta a munkaerőpiac teljesen átalakult, a gyed melletti foglalkoztatási tilalom gátjává vált a kisgyermekes anyák legális, rugalmas foglalkoztatásának.

A negyedik intézkedés a három- vagy többgyermekes anyákat, illetve munkaadójukat érinti. Ennek lényege, hogy kiterjesztik a munkavédelmi akciótervben már meglévő szociális hozzájárulási adókedvezményt: a három vagy többgyermekes anyákat foglalkoztató munkáltató 2 év helyett 3 évig veheti igénybe a 100%-os szociális hozzájárulási adókedvezményt, utána pedig 2 évig az egy év helyett az 50%-os kedvezményt. Az egy- és kétgyermekeseket érintő eddigi munkaadói kedvezmények is megmaradnak.

Babafalva / MTI

Szólj hozzá Te is!

50 EDDIGI KÉRDÉSEK

  1. Sziasztok. A második gyerekem 2012 február17-én született a harmadik 2013 december 13-án. A nagyobbikra igenyelhetek (vagy az apa aki dolgozik) gyest ha a kicsivel tgyáson vagyok?

  2. sziasztok én gyesen vagyok dolgozni nemdolgoztam van egy kislanyom juliusba jön amasik mire szamithatok két gyest igényelhetek?

  3. 5 évesek ikreim még 2 évig kapom gyest van összegben változás???nagyon ránk férne mert igaz lehetne menni dolgozni de hová???mégegy kérdés ha uj munkahely netán sikerül is kap adókedvezményt utánnam???mert vissza térni nincs hová!!!

Comments are closed.