Munkáltatói járulék kedvezmények kisgyermekes munkavállalók után

járulék kedvezmény

2013. január 1-től a munkahelyvédelmi akcióterv keretében új kedvezményeket vehetnek igénybe a munkáltatók, ha kisgyermekes munkavállalókat foglalkoztatnak. A kedvezmény mértéke az első két évben a munkáltatói teher 100%-a, a harmadik évben pedig 50%-a.

Kinek jár a kedvezmény?

2013. január 1-től kedvezményre jogosultak a munkáltatók azok után a kisgyermekes szülők után, akik

 • gyermekgondozási díj (GYED)
 • gyermekgondozási segély (GYES) vagy
 • gyermeknevelési támogatás (GYET)

alatt vagy után állnak munkába. A terhességi-gyermekágyi segély (TGYÁS) után visszatérők után nem jár a kedvezmény.

A munkáltatói kedvezményre való jogosultság nem függ attól, hogy a munkavállalót hány órában foglalkoztatják, de a kedvezmény mértéke igen (lsd. alább).

A jogszabály nem tesz különbséget, hogy a kisgyermekes munkavállaló 2013. január 1-je előtt, vagy után tér vissza a munkaerő-piacra, vagyis a kedvezmény a 2013. előtt visszatérő kisgyermekes munkavállalók után is igénybe vehető. Legkorábban 2013. január 1-től érvényesíthető, de csak az anyasági ellátás folyósításának megszűnését követő hónaptól számított 45. hónap végéig.

A kedvezményt – a START-kártyákkal ellentétben – nem csak új munkaviszony létesítésekor lehet igénybe venni, hanem akkor is, ha a kismama korábbi munkahelyére tér vissza.

A kedvezmény mértéke

 • az 1-2. évben a foglalkoztatói teher 100%-a, azaz nem kell megfizetni a bruttó munkabér utáni 28,5%-os terhet (27% szociális hozzájárulási adó, 1,5% szakképzési hozzájárulás);
 • a 3. évben a foglalkoztatói teher 50%-a, azaz csak a bruttó munkabér utáni teher felét, 14,5%-ot kell megfizetni.

A kedvezmény felső határa bruttó 100.000 Ft munkabér. Ha magasabb a munkavállaló bére, akkor bruttó 100.000 Ft-ig érvényesíthető a kedvezmény, a munkabér 100 ezer forint feletti részére pedig a teljes közterhet meg kell fizetni.

A kedvezmény részmunkaidőben foglalkoztatott munkavállaló után is jár, ebben az esetben a kedvezmény felső határa a 100.000 Ft-nak a részmunkaidő arányában csökkentett összege. (Például 6 órás foglalkoztatásnál 75.000 Ft, 4 órás foglalkoztatásnál 50.000 Ft.)

Hogyan érvényesíthető a kedvezmény?

A kedvezményt a munkáltató érvényesítheti, havonta, legkorábban a 2013 január havi bér után.

Érvényesítéséhez igazolás szükséges, melyet a munkavállalónak kell beszereznie az anyasági ellátást folyósító egészségbiztosítási szervtől, társadalombiztosítási kifizetőhelytől vagy családtámogatási kifizetőhelytől.

A kedvezmény legkorábban a munkába állás napjától igényelhető, és az ellátás folyósításának megszűnését követő hónaptól számított 45. hónap végéig, de legfeljebb 3 évig számolható el. Egymást követő több ellátás esetén a határidőt a később folyósított családtámogatási ellátás folyósításának megszűnésétől kell számítani.

Ha a kedvezményezett foglalkoztatás első két éve, illetve 3. éve hó közben jár le, az adókedvezmény egész hónapra elszámolható.

START-kártyák

A kedvezmény nem vonható össze a START-BÓNUSZ kedvezményekkel, de a kedvezmények közötti választás joga a kifizetőt illeti meg.

A START-BÓNUSZ kártyát a 2012-es év folyamán válthatták ki azok a kisgyermekes munkavállalók, akik új munkaviszonyt létesítettek. A kapcsolódó járulék-kedvezmény a munkába állás napjától számított egy évig, de legkésőbb 2013. december 31-ig érvényesíthető.

A START-kártya alapján a munkába állás napjától számított egy évig nem kell megfizetni a bruttó munkabér utáni 28,5%-os terhet. Itt nincs felső határ, így a kedvezmény bruttó 100.000 Ft bér felett is érvényesíthető.

A START-kártya lejárta után a munkáltató áttérhet a munkavédelmi akcióterv keretében bevezetett kedvezmény igénybevételére.

Közreműködő szakértőnk:
Klimáné Kerekes Ildikó könyvelő, adótanácsadó
fotó: pixabay

Szólj hozzá Te is!

14 EDDIGI KÉRDÉSEK

 1. Tisztelt szakértő! az én kérdésem a következő lenne: én jelenleg 4órás bejelentéssel dolgozom gyesről visszatérőként 2014. jan. 23. óta megemlítettem a főnökömnek hogy jelentsen be 8 órában de nem igazán akar mert azt mondj sok a járulék. akkor ezt azt jelentené ha szerződést módosítanánk akkor elveszne az adó kedvezményem?
  vagy csak át akar verni mert mikor említettem neki hogy a plusz költséget fizetném akkor más neki is jó volt az ötlet és mondta hogy kb. 28 ezret kéne nekem fizetnem. Na és ezt nem értem hogy akkor mi is a helyzet? válaszát előre is köszönöm. Beáta

 2. JÓ NAP,

  VAN SZÜKSÉGE üzleti hitel? VAGY SZEMÉLYES hitel? Kívánja hitelfelvétel hitel? Ezért vegye beli most több INFO. Ne habozzon, hogy továbbítsa e az alkalmazási most via E-MAIL (john_mclondoninvestment@hotmail.com)

  Hitelkérelmi nyomtatvány:
  TELJES NÉV:
  A hitel összege:
  Elérhetőség:
  ORSZÁG:
  TELEFONSZÁM:
  Futamidőt:
  CÉL lejárta:

  Azt várom a sürgős reagál.

 3. Mi, a Bryan Investment, specializálódott megszervezése kölcsön bármely összeg, hosszabb törlesztési feltételek. Hitelezők pénzügyi kölcsön Service ajánlatát Business kölcsön, lakáshitel, személyi kölcsön, Autó hitel, diákhitel, Dept. konszolidáció, kölcsön esetében a vállalkozás elindításához. Van egy kicsi vagy nagy projekt finanszírozására? up and Business Expansion, Ingatlan és jelzálog mindezt 3% -os kamatláb a pályázók számára az összes hitel-típusú.

  Mi, a Bryan Befektetési kínál az egyik legalacsonyabb hitelkamatok és a szolgáltatás gyors és stresszmentes. Kiemelt célunk a teljes elégedettség! Célunk, hogy élvezze ezt a szolgáltatást elejétől a következtetést. Érdekel az új kérelmező hitelt vegye fel a kapcsolatot a bryaninvestment@msn.com adminisztratív igazgató több információt.

 4. Üdvözöljük a Beatrice Ford finanszírozási hitel cég, amely ajánlatot day loans szolgáltatások általában biztonságos és megbízható, leszűrjük a Nemzetközi Credit Agency, tesztelt, és szintén rendelkeznek hitelek bármilyen célra

  Adunk hitelek mintegy 1,000 millió dollárról 90 USD, 1,2% A kamat. A hitelek jól biztosított, és a maximális biztonságot a mi prioritások.

  * Ön anyagilag szorult?
  * Akartok alapok, hogy fordítson le hitelek és adósságok
  * Akartok alapok létre saját üzletét?
  * Szüksége van egy személyi kölcsön vagy üzleti különböző célokra?
  * Keres készen arra, hogy a nagy projekteket
  * Keres finanszírozása különböző eljárások?

  Megjegyzés: kínálunk az alábbi hitelek egyenként

  * Kereskedelmi hitelek.
  * Személyi kölcsönök.
  * Business Hitelek.
  * Beruházási Hitel.
  * Készen áll a fejlesztés.
  * Hitel Acquisition.
  * Építési hitelek.
  * Business hitelek és még sok más:
  és még sok más szinten 1,2% -os kamattal;
  =

  Ha szükség van az ilyen típusú hitelek, ki kell töltenie a nyomtatvány aljára, ez lehetővé teszi számunkra, hogy feldolgozza a kölcsönt, és kap engedélyt, és leghamarabb átadásra szeretne it.You kell töltenie a szükséges információkat alább.
  1) Az Ön neve ……………….
  2) A ORSZÁG …………….
  3) a foglalkozása ………….
  4) A családi állapot ………
  5) telefonszámával …………….
  6) havi jövedelem …………..
  7) Cím …………………
  8) A hitel felhasználása ………….
  9) hitel kérelem …………….
  10) Telefon ………………
  11) Feltételek és időkeret ….
  Cégünk forrás doboz -Via [beatricefordfinancialservice@gmail.com]

  Fizetési lehetőségek:
  Fizetés banki átutalással kell (48 óra)
  Tanúsított Cheque Fizetés (9 nap)

  Az első választás bank banki átutalás, hitel utalják közvetlenül a fiókba a mi Bank, E lehetőség esetén a kérelmező legyen teljesen leeresztett Bank információk lehetővé teszi számunkra, hogy át és tart maximum 48 órán belül a pénzeszközök át, a fiókba.

  Az utolsó lehetőség, igazolt csekk bankunk
  design, melyek igénybe vevők által bárhol a világon, meg kell tennünk 4 munkanapon belül érkezik a kérelmező és 5 nap, hogy ellenőrizze tisztítani.

  Ha elfogadod a Felhasználási és kövesse az utasításokat, akkor kell ahhoz, hogy a hitel 24-48hours. Attól függ, hogy mennyire komoly és sürgető kapok kölcsön.
  Ne feledje, hogy akkor is adjon nekünk alkotnak azonosítása, amely lehet vezetői engedélyt vagy a munka
  Igazolvány.
  Ezt felismerve írni, meg tudjuk kezdeni a folyamatot a hitel.

  Email – [beatricefordfinancialservice@gmail.com]
  SEAT – 31 Great George Street Bristol, BS1 5QD
  Egyesült Királyság

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..