Újra változott az óvodai alapprogram

hirdetésLevilla Pöttöm Tanoda

Két helyen módosult az óvodai nevelés alapprogramja: kikerült belőle a nemi sztereotípiák erősítésének tudatos kerülése és változott a migráns gyermekekre vonatkozó passzus is – jelentette be Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár pénteken. Az óvodák saját hatáskörben dönthetik el, hogy módosítanak-e programjukon.

Az előző kormány novemberben módosította az alapprogramot. Azt a kitételt, mely szerint az óvoda “tudatosan kerüli a nemi sztereotípiák erősítését, és elősegíti a nemek társadalmi egyenlőségével kapcsolatos előítéletek lebontását”, többen a hagyományos nemi szerepek tiltásaként értelmezték, és komoly felháborodást váltott ki egyes szülők és óvodapedagógusok körében.

A törvényalkotók ezt a mondatot változtatták meg: mostantól az óvoda “nem ad helyet az előítéletek kibontakozásának sem társadalmi, sem nemi, sem egyéb értelemben.” Igaz, a különbség csak árnyalatnyi, hiszen a megváltoztatott szöveg sem szól arról, hogy az óvodában mostantól kötelező erősíteni a hagyományos nemi szerepeket, mint ahogyan a korábbi sem jelentette azt, hogy kerülni vagy tiltani kellene azokat.

Infinety hirdetés

Változott a kormányrendelet bevándorló gyermekekre vonatkozó része is. Eddig az szerepelt benne, hogy az “interkulturális nevelésen alapuló integráció lehetőségét” kívánják meg az óvodáktól. Ez azonban Hoffman Rózsa oktatási államtitkár szerint nyelvi és szakmai szempontból is megvalósíthatatlan.

Az új rendelkezés szerint “a hazájukat elhagyni kényszerülő családok gyermekeinek óvodai nevelésében biztosítani kell az önazonosság megőrzését, ápolását, erősítését, társadalmi integrálását, az emberi jogok (…) védelmét.”

Szólj hozzá Te is!

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.