Állami Egészségügyi Központ (volt MÁV) szülészet

Az ÁEK aktív fekvőbeteg ellátását a Róbert Károly körúti (volt Honvédkórház) és a Podmaniczky utcai (volt MÁV Kórház) telephely biztosítja. Az ÁEK szülészeti-nőgyógyászati osztálya a  Podmaniczky utcai telephelyen működik. Saját tapasztalataidat megoszthatod a hozzászólásoknál vagy kitöltheted az értékelő kérdőívet.

Állami Egészségügyi Központ (ÁEK)

(Az adatok a 2008-as évre vonatkoznak, forrásuk az Egészségbiztosítási Felügyelet 2009. évi felmérése)

Szülés:

 • 3102 szülésre került sor az intézményben
 • 8 db egyágyas szülőszoba van
 • a vajúdás és a szülés során rendelkezésre álló segédeszközök: szülőszék, kád, labda, bordásfal/kötél, matrac/franciaágy
 • nem lehet szülésznőt választani
 • 2008-ban 1100 szülés történt epidurális érzéstelenítésben, és 226 EDA császár, az epidurális érzéstelenítést aneszteziológus végzi
 • a borotválás, beöntés nem kötelező
 • spontán szülés esetén – amennyiben az anya igényli – megengedik, hogy igyon vagy egyen
 • első szülő nők esetében nincs lehetőség gátvédelemmel való szülésre
 • 1230 gátmetszést végeztek
 • 208 szülésindukció történt
 • 48 szülésprogramozás történt
 • 65 ikerszülés történt, ebből 38 végződött spontán szüléssel
 • 1345 (43,4%) császármetszés történt, ebből 156-t végeztek altatásban
 • a szülésnél maximum 1 kísérő lehet jelen
 • dúla jelen lehet a szülésnél
 • közvetlenül szülés után fél órán belül lehetősége van az anyának minimum 30 percet a csecsemővel közvetlen bőrkontaktusban tölteni normál szülés vagy regionális érzéstelenítésben végzett császármetszés után,
 • koraszülésnél vagy patológiás szülésnél jelen van újszülöttgyógyász (neonatológus), a legközelebbi PIC 1 percen belül elérhető
 • 303 esetben helyeztek át érett újszülöttet pathológiás újszülött osztályra vagy PIC-be
 • rooming-in-es elhelyezés esetén a szülőszobáról a gyerekágyra történő áthelyezés folyamán normál szülést és császármetszést is követően átlagosan 12 percet tölt külön az édesanya az újszülöttől.

Gyermekágyas osztály:

 • 1 db. 2 ágyas szoba, 30 db. 3 ágyas szoba található a gyermekágyas osztályon, mindegyik rooming-in rendszerű
 • családi szoba nincs.
 • a látogatók fogadása a folyosón/kórtermekben történik.
 • hüvelyi szülés után 4 nappal, császármetszés után 4 nappal távozhatnak a kismamák
 • közvetlen szoptatási segítséget a gyermekágyas időszakban a csecsemőápoló nővérek, szülésznő, védőnő adnak. Szoptatást segítő tanfolyamon való részvétel nem kötelező az olyan szakembernek, aki a szoptató anyákkal és az újszülöttekkel foglalkozik
 • nem engedik tápszer-termékminták osztását a szülészeten tartózkodó vagy azt elhagyó kismamák részére, viszont engedik a csecsemők mesterséges táplálását, a cumiztatást, szoptatási segédeszközök használatát szorgalmazó reklámanyagok vagy plakátok kihelyezését
 • tápszerpótlást adott újszülött esetében az újszülöttgyógyász (neonatológus) rendelhet el.

Elérhetőségek:

2009. december 17-től az ÁEK 95 ágyas szülészet-nőgyógyászati osztálya és a PIC (perinatális intenzív centrum) a  Podmaniczky utcai telephelyen a „D” épület II., III., és IV. emeletén működik.

Elérhetőségeink:
Dr. Demeter János (titkárság) Telefon/Fax: 475-2568

Cím: 1062 Budapest, Podmaniczky u. 111.
Fontos telefonszámok:
Szülőszoba 06-1/475-2664
Gyerekágy 06-1/475- 2726
Nőgyógyászati Osztály 06-1/475-2774, 06-1/475-2625
Terhespathológia 06-1/475-2569
CTG 06-1/475-2509
Ultrahang 06-1/475-2775
Ambulancia: 06-1/465-1800/81845 mellék, 06-1/4752654
weboldal: honvedkorhaz.hu

Erről a témáról még a Szülészetek rovatban olvashatsz többet!

Szólj hozzá Te is!

7 EDDIGI KÉRDÉSEK

 1. 3 kórház(péterfy,, sote1)közül az egyik legjobb ellátás nagy szakértelem.Kedves nővérek, Jó orvosok. Csecsemős orvos a szülő szobán meglátogatott aki felvilágosított a lehetséges koraszületés esélyeiről, ami sajnos bekövetkezett 32 hetesen. Minden nővér készségesen válaszol, kedvesek, gondoskodók. Figyelnek az ember állapotára. Csaászár után az orvos mindig megnézte a sebet, hogy jól nlééz ki -e nincs -e komplikáció. Figyelemmel kísérték az állapotomat. A PIC-es nővérkék nagyon kedvesek segítőkészek segítenek szopttni, kioktatnak a szoptatással kapcsolatban, mell ellenőrzést tarttanak, megtanítanak fejni. Egyetlen negatívum, nagyon kevés az élelem reggeli 1 kifli egy maci sajt ebéd mindig olyan étel ami pont nem kismmamáknak, és szopttó anyukáknak megfelelő vacsora egy és fél zsömle. Ha több étel lenn, teljesen elégedett lennék.

 2. Nekem pozitív tapasztalataim voltak a kórházban, két lányomat szültem ott, Emese 2006-ban (még MÁV szülészeten), Csenge 2008-ban született. Velem mindenki kedves volt és segítőkész, választott orvosom volt, de szülésznőm nem, ám minden ott dolgozóval meg voltam elégedve.Emese farfekvés miatt császármetszéssel született, Csengét (a másodikat!)viszont támogatták, hogy simán meg tudjam szülni, s mivel én is ezt akartam, gyönyörű szülésélményben volt részünk a férjemmel! Novemberre várjuk harmadik babánkat, természetesen most is az ÁÉK-ba megyek.

 3. Én 2009 augusztusában szültem az ÁEK-ben. Nekem csak jó tapasztalataim vannak. Normál hüvelyi szülésem volt, hajnalban érkeztünk férjemmel, és 9-kor már meg is született a Csöppségünk. Nagyon kedves volt velünk mindenki. Nem volt fogadott orvosom, mégis minden rendesen történt. Fenn az osztályon mindenki készséges volt hozzám. Segítettek, ha kértem. Ha lesz kistesó, szívesen megyek oda újra szülni.

  • Én is ott szültem 2009. július 22.-én. Ikrekkel császároztak. Én 54 napot töltöttem a kórházban mert a kicsik koraszülöttek voltak és sokáig voltak PIC-en. Nálunk már nem lesz kistesó, de nagyon jó a kórház ellátása. Megvoltam mindenkivel elégedve.

 4. Én sajnos nem szülés, hanem egy abortus kapcsán ismertem meg az osztályt. Hát nem sokon múlt, hogy túléltem a beavatkozást. 2007-ben életem 1. terhessége volt, és sajnos Down kór-ra derült fény a 14. hét környékén. A HIETE-t ekkor számolták fel, a vákum is elromlott így ide irányítottak tovább, amikor nagy lelki vívódások közepette az abortusz mellett döntöttünk. Nagyon szerettünk volna már akkor is férjemmel gyermeket. Ifjabb Kelemen Dr-hoz kerültem. avákumos abortuszt terveztek. Mivel még soha nem szültem, tágítani kellett a méhszájat. Hát a Dr (?) úr ezt nem lamináriával, hanem merev műanyag lapoccal tette, mivel a kíméletesebb laminária elfogyott. Amikor segítséggel felhelyezte a fájdalomtól levert a víz, ő csak megfenyegetett hogy ha így fáj, akkor elaltatnak. (csak azt nem értem, miért nem tette, vagy miért nem kaptam semmilyen fájdalomcsillapítást). A műtőbe amikor bevittek, a műtősfiú mondta neki hogy ez egy kb mindennel együtt max 1 órás kis beavatkozás. Amikor még 2,5 óra múlva sem hoztak ki, kissé ideges lett, pedig hát csak elmentek ebédelni, míg mi a műtő előkészítő hideg folyosójűn feküdtünk.
  A beavatkozás után Kelemen dr-t nem láttam többet. Ugyan véreztem, de semmilyen kontroll nem történt. Az elbocsájtó papírom egy rezidens hozta oda, aki érdemben semmire nem tudott válaszolni. Hála az égnek az éjszakás nővértől (csak másnap engedtek haza, mert késő du-ra csúszott a beavatkozás és az ügyeletes mivel nem ismert nem mert elengedni)kaptam vérzés csökkentő, méhösszehúzó cseppeket (Ergam). Otthon hazaértem délutánjára heves vérzés indult, majd egy fej nélküli abortum távozott. Hát ez méginkább megviselt minden szempontból. Akkor már feltámadt az életösztönöm és némi telefonálgatás során sikerült az akkor még működő Schöpfmérei Kórházba bejutnom, ahol korrekt ellátást kaptam. A történet kis szekszepilje lett még, hogy v.sz. a tágítástól belső méhszájösszenövésem is lett, amit később szintén a Schöpfmérei Kh-ban oldottak meg.
  Tudom, hogy azóta az ifjú dr már nem az osztály dolgozója, de azt gondolom ez egy team hibája volt és valahogy nem tudok bízni az osztályban.

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..