Pici baba hordozása: buktatók és megoldások

Pici baba hordozása

Az embergyereknek a születés pillanatától négy éves korig biztosan igénye van arra, hogy szoros testközelségben hordozzák. Aki megtapasztalta, milyen éveken át szoptatni egy gyereket, az tudja, hogy egészen más élmény, és egészen más „feladat” egy újszülött, egy kisbaba, egy kúszó-mászó, egy totyogó vagy egy kisgyermek szoptatása. Pontosan így van ez a hordozással is.

Ebben (és a következő) cikkemben életkor szerint gyűjtöm össze azokat a nehézségeket, amelyek sokszor útjában állnak, hogy a hordozás a család életének részévé váljon, vagy továbbra is a mindennapi rutin része maradjon.

Kora-kenguruk

Nincsen olyan kicsi baba, akinek jobb volna máshol, mint egy másik ember szoros testközelségében. A koraszülötteknek a bőr-bőr kontaktus a lételemük, ezt rengeteg kutatás igazolta már, feltűnően egységes eredményekkel. A gyakorlat pedig azt mutatja, hogy – ha az emberi tényezők rendelkezésre állnak – semmi nem kell, hogy anya és babája közé álljanak. Lehet a baba egészen kis súlyú, szüksége lehet lélegeztetésre, vagy más műszerekre, kezelésre, ha a szemlélet megfelelő, és van hozzá elég emberi erő, szinte bármi megoldható testközelben is. Mindez azért alapvető jelentőségű, mert testközelben a baba olyat kap, amihez sehogyan máshogyan nem juthat hozzá, és ami nélkül túlélési esélyei, fejlődési lehetőségei drasztikusan csökkennek.

Apák a PIC-en – Picifilmek

A mai Magyarországon sajnos kivételnek számít, ha egy koraszülött baba a kórházban hozzájut egy-egy csepp bőrkontaktushoz. Az egész országban néhány kórház van csupán, ahol a személyzetnek van olyan tagja, aki próbál teret nyerni ennek a szemléletnek, azaz a kenguru-módszernek. Ha koraszülött babád még kórházban van, megpróbálhatod óvatosan de következetesen kipuhatolni, hogy a ti kórházatokban ki lehet partner a kenguru-módszerre. Érdemes próbálkozni, mert minden csepp bőrkontaktus számít. Azért is érdemes, mert jót teszel ezzel a jövő babáinak is: a kenguru-módszer terjedésének ügyét biztosan előre viszi, ha a kórházakban megérzik az „alulról jövő” igényt.

Ha már hazakerültetek a kórházból, tiéd a pálya: hordozd minél többet, és meztelenkedjetek is hozzá, amennyit jól esik! Ebben a helyzetben már a következő bekezdések vonatkoznak rátok…

Nem szereti a hordozást?

Az időre született baba ugyanezt a „titokzatos”, láthatatlan táplálékot kapja a testközelségtől, csak nem ilyen látványosan élet-halálkérdés, hogy mennyit kap belőle. Az első pár hónapban – fél évben a babák testkontaktus-igénye folyamatos. Nem abban különböznek, hogy mennyire igénylik a hordozást, hanem abban, hogy hogyan viselik annak hiányát. Mégis előfordul, hogy kisbabás anyukák arról számolnak be, hogy a baba sír hordozás közben, „nem szereti a hordozást”. Ha sikerül az ügy végére járnunk, előbb-utóbb rá szoktunk jönni, mit tehetünk, hogy „megszeresse”. Íme egy lista a leggyakoribb esetekről.

Vegyél le egy réteg ruhát!
Sokszor a babának egyszerűen melege van. Egy hordozott babának kevesebb ruhára van szüksége, mint letett társainak, mert a hordozó teste is melegíti, és a kendő is egy-két-három réteg anyag rajta.

Babahordozás – de hogyan?

Hordozd helyesen!

Vannak babák, akik sírnak, ha nincsenek eléggé szorosan a hordozóban, mert a szorosság a biztonságot jelenti számukra. Erre azért is fontos odafigyelni, mert ha a hordozóeszköz nem öleli körbe szorosan a babát, akkor összegörnyed vagy nyeklik-nyaklik benne, ami nem tesz jót a hátának.

Gyakori a sírás azért, mert betesszük a hordozóba a baba fejét, mikor ő már többé-kevésbé tartja azt. Amikor elaludt – és nem akkor, amikor mi már tudjuk, hogy nem sokára el fog aludni! – persze berakhatjuk a nyeklő-nyakló fejecskét. Négy-hat hetes kortól számolnunk kell vele, hogy „kéri” a baba a fejét, és nem mi „rendelkezünk vele” szabadon, mint addig. Hasonló a helyzet pár hónap múlva (vagy akár már előbb is) a karjaival is.

Sok baba nem szereti, ha fektetve hordozzák. A fekve hordozásnak a függőleges hordozással szemben csak hátrányairól tudok. Erről, és a helyes hordozás további részleteiről itt olvashatsz bővebben.

Válts ritmust!
Az sem mindegy az apróságoknak, hogy hogyan mozgunk velük: van, akinek a finom jobbra-balra, másnak a tempós menetelés jön be, és sokáig folytathatnánk a sort. Próbálkozz kreatívan, játékosan! Hamar rá fogsz érezni a babád tempójára.

Cicit neki!
A kicsi babák sokszor azért sírnak hordozás közben, mert jelzik, hogy szopizni szeretnének. Az ember faji sajátossága, hogy a csecsemők nagyon gyakran szopnak. A csecsemő biológiailag nincs felkészülve a gondozójától való távolságra. Ezért előfordul, hogy a baba a hordozóban sír, ha pedig lerakjuk, vagy akár, csak kivesszük a hordozóból, és kézben cipeljük tovább, a sírás abbamarad. Ez a csönd sajnos nem egyenlő a tökéletes elégedettséggel. Inkább arról van szó, hogy szoros testkontaktus hiányában a baba nem veszi észre vagy „nincs kinek elmondania”, hogy szopizni szeretne. Ha sír a baba – akár a hordozóban, akár azon kívül –,  és segít rajta a cici, adj neki cicit! Ehhez a legtöbb esetben ki sem kell venni a hordozóból, csak módosítani a testhelyzeten, hogy elérje a baba az éltető anyamellet. A gyakori szoptatásban komoly segítség lehet az is, ha direkt a szoptatás kedvéért teszed bele a babát a hordozóba.

Tente-tente-tente…
Ha a hordozóeszközből zengő sírás fokozatosan csillapodik, majd elalszik a baba, akkor sírásával valószínűleg annak ad hangot, hogy nehéz átlépnie az ébrenlét és alvás küszöbét. Gyakori ilyenkor, hogy nem tudjuk a babát jobban támogatni, segíteni ebben a helyzetben – ez a sírás talán nem megúszható. Ilyenkor is fontos, hogy szorosan ott vagy a babával! Ez nem sírni hagyás! Vele vagy, segítesz neki, ahogy csak tudsz. Lehet, hogy nem tudod megoldani a problémáját, de legalább meghallgatod a bánatát.

Szereti a hordozást!

Akárhogy fest is a helyzet, nem arra a kérdésre keresem a választ, hogy szereti-e a baba a hordozást, hiszen tudom, hogy a hordozás a babák lételeme. Azt keressük mi az a hordozási mód (és életmód), ami az adott családnak igazán beválik. Ha további segítségre van szükséged mindehhez, gyere el klubunkba, szoptatást támogató csoportunkba vagy tanácsadásunkra állandó nyitvatartásunk alatt, kérj egyéni konzultációt, vagy keress minket elérhetőségeink valamelyikén!

Következő cikkemben a kb. négy hónapostól négy éves korig tartó időszakot tekintjük át ugyanezzel a szemmel.

Nagyobbacskák hordozása: buktatók és megoldások

Erről a témáról még a Mindent a babámnak! rovatunkban olvashatsz többet!

Szólj hozzá Te is!