UNICEF: minden harmadik gyerek hivatalosan nem létezik

back-kenyan.jpg

Mintegy 230 millió gyermek születését soha nem anyakönyvezték, azaz világszerte minden harmadik öt éven aluli gyermek hivatalosan nem is létezik – derül ki az ENSZ Gyermekalapjának (UNICEF) jelentéséből.

Az anyakönyvezés több mint egy jog. Így ismerik el először a társadalmak egy gyermek identitását és létezését. A születés regisztrálása a kulcs ahhoz, hogy garantálják, nem hagyják magukra a gyermekeket, nem fosztják meg őket jogaiktól, nem zárják ki őket hazájuk fejlődéséből ” – idézte Geeta Rao Guptát, az UNICEF vezérigazgató-helyettesét a szervezet honlapja.

A Minden gyerek születési joga: egyenlőtlenségek és tendenciák az anyakönyvezésben című jelentés 161 ország adatainak statisztikai elemzését gyűjti össze, és bemutatja a legfrissebb elérhető adatokat és becsléseket az anyakönyvezésről.

Fotó: sxc.hu
Fotó: sxc.hu

2012-ben globálisan csak az újszülöttek mintegy 60 százalékát anyakönyvezték. Térségenként igen eltérőek az arányok: a legkevesebb gyermeket Dél-Ázsiában és Fekete-Afrikában regisztrálták hivatalosan. A legalacsonyabb szintű az anyakönyvezés Szomáliában (3 százalék), Libériában (4), Etiópiában (7), Zambiában (14), Csádban és Tanzániában (16), Jemenben (17), Bissau-Guineában (24), Pakisztánban (27) és a Kongói Demokratikus Köztársaságban (28 százalék).

Sok esetben még ha anyakönyvezik is a gyermeket, nincs róla hivatalos irat. hívja fel a figyelmet a jelentés.

ködését az országokban. A társadalmak soha nem lesznek igazságosak és befogadóak addig, amíg nem veszik nyilvántartásba az összes gyermeket. Az anyakönyvezésnek hosszan ható következményei vannak, nemcsak a gyermek jólétét illetően, hanem közösségeik és az országok fejlődését tekintve is – mondta Rao Gupta.

Az ENSZ Gyermekalapja szerdán kiadott egy kézikönyvet az anyakönyvezésről azok számára, akik szerte a világban ezzel foglalkoznak.

Forrás: MTI

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkLegyen balesetmentes az ünnep!
Következő cikkHáromezer fát ültettek idén újszülötteknek

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..