Utazáshoz a könnyű és puha játék az ideális

Hisztiző, nyafogó gyerekkel utazni sokkal veszélyesebb, mint telefonálni – derült ki egy kutatásból. A legjobb, ha a biztonsági ülés mellett a megfelelő játékokat is bekészítjük a kocsiba, mielőtt hosszabb útra indulunk.Gyerekkel utazni még akkor is kihívás a szülők számára, ha előre készülünk rá, és komoly játék készletet halmozunk fel az autóban, hogy egész úton elfoglalják magukat a srácok.

Az utazás során használt gyerekjátékok kiválasztása egyszerű feladatnak tűnik, de a szülőknek csupán kétharmada gondolkodik azon, hogy egy nagyobb fékezés, vagy esetleges baleset során a játék okozhat-e sérülést – derült ki a JátékNet.hu webáruház felméréséből.

A hiszti a legveszélyesebb

A JátékNet.hu felmérése szerint a szülők közel 90 százaléka köti le a gyerek figyelmét különböző játékokkal az út során. Helyes döntésüket megerősíti egy külföldi kutatás is, mely szerint, amikor a hisztiző, nyafogó gyerekek vonják el az autót vezető felnőtt figyelmét, az tizenkétszer veszélyesebb, mint a vezetés közbeni mobiltelefonálás.

– Utazás idejére a jó játék nem éles vagy hegyes, nem esik apró darabokra, nem ragad vagy ken össze mindent – magyarázta Bognár Ákos, az online játékbolt ügyvezetője.

Kördiagram-1

Kisautó a pedálok alatt

Sajnos az autók felében a hátsó ülés egyfajta mobil játékraktár is – derült ki a JátékNet.hu felméréséből –, pedig balesetveszélyes, ha a sofőr lába alá gurul véletlenül egy kislabda vagy más apróság. Inkább az első ülések háttámlájára rögzített hálóban legyenek az éppen nem használt játékok.

Kördiagram-1

Első a biztonság

Divatos megoldás az is, hogy a hátsó ülésen hordozható DVD-lejátszóról, laptopról mesét néznek a lurkók. A biztonsági szakemberek ezt csak akkor javasolják, ha az első ülések fejtámlájához rögzítve vannak a monitorok.

– Egy félkilós DVD-lejátszó is komoly sérülést tud okozni az utasoknak, amikor vészfékezésnél, vagy egy ütközés során elszabadul az utastérben. Nem szabad azt feltételezni, hogy a gyerek majd úgyis megfogja, mert lehetetlen – mondta Székely Gyula, a Vezetéstechnikai Képzési Központ instruktora. – Nem javaslom, hogy a papa telefonjával, vagy más elektromos játékkal foglaljuk le a gyereket, mert amikor elromlik, elállítódik, a szülő önkéntelenül arra kezd figyelni, hogy a gyereknek segítsen. A kormány mögül pedig csak életveszélyes módon tudjuk korrigálni a hibát.

Székely Gyula szerint a legnagyobb hiba, amit elkövethetünk, ha a mozgó járműben ételt adunk a gyereknek, hiszen nem tudunk azonnal segíteni, ha például félrenyel.

 

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkAmikor a pénz boldogít – Mire jó a családi pénzügyi tervezés?
Következő cikkGyerekek a Facebookon

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..