Védőnői díj a gyermekáldásért

Védőnői díj a gyermekáldásért

Olyan védőnőket díjaztak, akik sokat tettek nemcsak a várandósok és szoptatós kismamák, valamint az újszülöttek érdekében, hanem foglalkoztak olyan párokkal is, akiknél nem volt fogamzás és szerettek volna kisbabát. A díjakat Ráczné Gyémánt Andrea (Szeged), Takácsné Nagy Ágnes (Zalalövő) és Déri Viktória (Szombathely) védőnők vehették át.

A meddő párok számának növekedése, a hazai népszaporulat csökkenése ösztönözte Prof. Dr. Ősapay György, aki az MTA doktora és feleségét, Dr. Ősapay Klára kandidátust, hogy létrehozzanak egy olyan alapítványt, amelynek célja, hogy a gyermekáldásra várakozók mellé álljanak és segítsék az egészségügyi szakma összefogását az érdekükben.

Prof. Dr. Ősapay György
Prof. Dr. Ősapay György

A professzor úr a népszaporulati tendenciákról, a hazánkban tragikusan alacsony reprodukciós számarányról beszélt, miszerint jelenleg egy nőre (párra) 1,25 gyermek születése jut, ami a lakosság számának drasztikus fogyását jelenti. Kitért arra, hogy a 70-es években a GYES fellendítette a termékenységi arányszámot 2,1-re, azonban a mai környezeti ártalmak, a késői gyermekvállalás, a nem egészséges életmód mind a nehezen kialakuló fogamzáshoz, a meddőség kialakulásához vezetnek.

A jelen alapítvánnyal a babáért küzdőket és a jövő generáció egészségét kívánják támogatni oktatás és felvilágosítás keretében. Partnerként a Magyar Védőnők Egyesületével (MAVE) fogtak össze. Csordás Ágnes, a MAVE elnöke arról szólt, hogy az alapítvány keretében az egészséges és sikeres fogamzás támogatása, oktatása új cél lesz a védőnők munkájában. Dr. Szöőr Anna jogászpszichológus szerint a védőnők nagyon sokat tehetnek az édesanyák és édesapák meddőséggel és várandóssággal való tévhiteinek eloszlatásáért, amely elősegítheti a szorongásoktól mentes egészséges fogamzást, várandósságot, de megelőzheti a szülés utáni depresszió kialakulását is.

Az alapítvány 2016-ban elsőként hagyományteremtő céllal kitűzte a “Védőnői díj a gyermekáldásért” mozgalom elindítását. Az alapítvány a Magyar Védőnők Egyesületének segítségével országos pályázatot hirdetett. A beérkezett jelölések közül az alapítvány vezetősége három védőnő munkáját oklevéllel és anyagi elismeréssel jutalmazta a rendezvényen. A díjakat Ráczné Gyémánt Andrea (Szeged), Takácsné Nagy Ágnes (Zalalövő) és Déri Viktória (Szombathely) védőnők vehették át. Déri Viktória a hazánkban szinte egyedülállóan alkalmazott CREIGHTON modellel 8-10 kisbaba születését tudta elérni.

 Védőnői díj a gyermekáldásért
Ráczné Gyémánt Andrea (Szeged), Takácsné Nagy Ágnes (Zalalövő) és Déri Viktória (Szombathely) védőnők

Erről a témáról a Családalapítás rovatban olvashatsz többet!

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkKarácsonyi ajándék ötletek 1-3 éves gyerekeknek
Következő cikkErre vidd el a nagytesót! – Színház kiskamaszoknak

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..