Veszélyben a Dévény Anna Alapítvány és az ingyenes gyógyítás

Jelentősen csökkentek a Dévény Anna Alapítvány bevételei, ezzel veszélybe került a nehéz anyagi körülmények között élő családok szülési sérült gyermekeinek ingyenes gyógyítása. Az immáron 22 éve működő Alapítvány Dévény Anna világviszonylatban is egyedülállóan hatékony módszerével (DSGM) az oxigénhiány miatt agykárosodást szenvedett, koraszülött, megkésett mozgásfejlődésű, és egyéb okokból mozgásszervi problémákkal bíró csecsemőket, kisgyermekeket kezeli.A kiemelkedően magas gyógyulási eredmények alapján az Országos Egészségügyi Pénztár (OEP) a kezelések mindössze negyedét támogatja; a fennmaradó részt az Alapítványnak kell előteremtenie. Az Alapítvány célja a Dévény Anna-féle módszer, az úgynevezett Dévény Speciális manuális technika-Gimnasztika Módszer intézményes háttérbiztosítása, a módszer fejlesztése és terjesztése. Foglalkoztatottsága pedig évről évre nő. Az idén eddig négyszáz új kezelésre szoruló gyermeket vettek fel; a gyógyulás mértéke szerint pedig a páciensek 80 százaléka gyógyul meg. Dévény Anna Alapítvány munkája nélkül ezek a gyermekek mozgássérültként élnék le hátralévő életüket.

MTI fotó

A betegellátás zavartalan, kiemelkedő és emberséges volta mellett az Alapítvány egyik legfontosabb feladata továbbá, hogy folyamatosan biztosítsa a posztgraduális képzést, azaz a továbbképzéseket. „Szervezetünknél mindent elkövetünk azért, hogy kimagasló eredményekkel tudjuk a betegek gyógyítását végezni úgy, hogy közben mindenki megtalálja a maga önálló szellemi arculatát és a munka örömét. Munkatársainktól elvárjuk, hogy betegeinkkel és hozzátartozóikkal személyes, etikus és az emberi méltóság tiszteletben tartására épülő kapcsolatot alakítsanak ki” – mondta el Dévény Anna.A rászoruló családok száma pedig egyre nő. Idén már száz gyermek szülei nem tudtak hozzájárulni az Alapítvány által biztosított gyógyításhoz, ami éppen azért drámai, mert a kezelés csak akkor sikeresen, ha azt legkésőbb a csecsemők öthónapos koráig elkezdik.

Az Alapítvány a fennállása óta ragaszkodik ahhoz, hogy a szociálisan rászoruló családok gyermekei hozzájárulás fizetése nélkül se maradjanak ki a kezelésből. Ezért súlyos anyagi gondjaik ellenére, az adományok visszaesése és az adó 1%-ának felajánlásából származó bevétel csökkenése miatt az Alapítvány rákényszerült arra, hogy az eddig bárki számára ingyenes vizsgálatokért – a rászorulók kivételével – díjat kérjen, és a háromezer forintos működési hozzájárulást négyezer forintra emelje.

Rogán Antal (Fidesz-KDNP) belvárosi polgármester a Dévény Anna Alapítványnak ajánlotta fel a Hagelmayer István-díj elismeréssel járó pénzjutalmat, amit idén – többek között – a parlament gazdasági bizottságának elnökének ítélt az Állami Számvevőszék (ÁSZ).

A 2000-ben alapított elismerést azok kaphatják meg, akik kimagasló és példaértékű teljesítményükkel hozzájárultak az Állami Számvevőszék munkájához. Rogán Antal az új számvevőszéki törvény kidolgozásában és elfogadásában betöltött szerepéért kapta a díjat, 640 ezer forintot, amit aztán a Dévény Anna alapítványnak adományozott.

Az V. kerület nyilatkozata szerint, Rogán Antal azért támogatja a számos díjjal és elismeréssel kitüntetetett Alapítványt, mert a belvárosban rendkívül fontos és áldozatos tevékenységet végeznek.

Forrás: Közelkép Hírügynökség

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkFogyasztóvédelmi honlap indult gyerekeknek
Következő cikkMagyarorsz​ág legszebb konyhakert​je

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..