Veszélyes az autósülés az autón kívül

Veszélyes az autósülés az autón kívül

A kisbabák sérülésének elkerülése érdekében az autós gyermekülést mindig a gépjárműben kell hagyni, és nem szabad a kocsin kívül ebben hordozni a gyermeket. Kimutatások szerint évente csaknem 9 000 kicsi kerül a sürgősségi osztályra a gyermeküléssel kapcsolatos sérülések miatt, melyek az autón kívül történnek.

Ha az ülést mindenképp az autón kívül is használni óhajtják a szülők, akkor győződjenek meg róla, hogy a babát rendesen becsatolták.  A Pediatrics című folyóiratban megjelent tanulmány szerzői, Lindsay Wilson és Dr. Shital Parikhkal, a Cincinnati Gyermekkórház ortopédiai osztályának munkatársai, öt év adatait nézték át. 2003 és 2007 között a vizsgált mintából csaknem 2 000 olyan egy év alatti kisgyereket találtak (a becslések szerint a teljes népességre vonatkoztatva ez nagyjából 43 500 lehet), aki gyermekülés miatt szerzett sérüléssel került kórházba.

A legtöbb esetben kiestek az ülőkéből, vagy üléssel együtt zuhantak le az asztalról, pultról, bevásárlókocsiról. Leggyakrabban a nyakuk vagy a fejük sérült, különösen a legkisebbek esetében, akik több esetben kerültek a sürgősségire. Az esetek mintegy fele a család otthonában történt. Csak néhány halálesettel találkoztak a szerzők a mintában, így ebből nem tudtak nemzeti átlagot számolni.

A sérülések részben azért ilyen gyakoriak, mert a szülők azt gondolják, gyermekük mozgáskoordinációja még nem annyira fejlett. Ezért úgy hagyják őket az ülésben, hogy nem kötik be a biztonsági övet, vagy szemmagasságba helyezik el az üléssel együtt. „A szülők gyakran nem használják a biztonsági öveket az ülésben vagy a babakocsiban, így a kicsi ahogy mocorog, egyszer csak kicsúszhat.” – nyilatkozta Dr. Gary Smith, az ohioi Nemzeti Gyermekkórház Baleseti Kutató és Eljárási Központjából.

A szerzők azt remélik, hogy a tanulmány segít felvilágosítani a szülőket a biztonsági gyermekülés helyes használatáról. Wilson szerint arról van szó, hogy egyszerűbb a gyereket az ülésben hagyni, úgy tenni fel a konyhai pultra, majd folytatni tovább a teendőket. Smith úgy vélekedik, hogy jobb a kicsit átrakni bölcsőbe, járókába vagy pihenőszékbe. „A biztonsági gyermekülések gépjárművekbe valók, hogy karambol esetén megvédjék a gyermeket. Erre találták ki, és erre is kell használni őket.”

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A Babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenhárom éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkSminkek és évszakok
Következő cikkMamaRose: szülés luxuskivitelben

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..