Sminkek és évszakok

smink tippek

Mióta megjelent a női arcok, színek évszakokhoz sorolása, azóta morgolódom kicsit a dolog miatt. Én például nem illek a besorolások egyikébe sem, sőt: a természetes arc- és hajszínű barátnőim többsége nem. Hajfestés nélkül tehát nem harmonikus a megjelenés? Ugyan már. Inkább minden arc más és más harmóniát tükröz. Az évszakok megjelenítése azért remek játék lehet. Kiváló, hogy ha egy bizonyos típusú hatást szeretnénk elérni: ez a besorolás jó támasz és kapaszkodó.

A tavasz például édes és fiatal. Meleg, napfényes, tört színek, sok-sok arany, barack és sárga fény.  Leginkább a szőkékhez illik, és általában a fiatalokhoz. Igaz, olyan ragyogó-drága-aranyfényű, nevetős dédiket is láttam már, hogy bármelyik fiatal is megirigyelheti őket. Igen, a színeiket is

A sminkhez – ha ezt a hatást szeretnénk elérni – válasszunk meleg, aranyló bézs árnyalatú alapozót, puha barnákat, sok barackszínt, olvadó karamellt, lazacot. Kevés csokoládészínt használjunk keretként a szem körül és a pillákon. A színek legyenek éteriek, lebegősek és fényesek, akár csillogóak. Sose használjunk túl sok vagy vastag rétegben felvitt festéket. Ha vannak szeplőink: örüljünk, és mindenképpen úgy sminkeljünk, hogy átüssön a bőrön. A meleg, lazacszín pirosítóból jusson az arccsont mellett a halántékra, homlok tetejére, orrhegyre és állcsúcsra is.

Ez inkább nyár hatású, hangulatú smink: élénk, vidám, csattanósan erőteljes. Nem csak napbarnított bőrhöz előnyös, bár ahhoz különösen. Rendkívül szép, ápolt bőr illik hozzá, de nyaraláskor ez többnyire adott.

Használjunk hozzá erős, különleges színeket, akár a fotón látható türkizt és pinket, de lehet ez fűzöld, farmerkék, citromsárga, matt narancs, sőt: akár paprikapiros is. A bőrön vagy nincs, vagy láthatatlan a kendőzés – a matt vagy vízfényű, erőteljes festés a szemen és a szájon jelenik meg. Élénk színű, mintás ruhák és természetes ékszerek emelik ki legjobban a smink és az arc nyári szépségét.

Az ősz meleg, bronzos, sötét, asszonyos. A réz, a bronz, a fahéj, az édes italok: csokoládé, karamell, vörösbor, aranyló muskotályok, a szőlő színei, a hamvas szilva és a füstös fekete illenek hozzá. Bronzhajú, gesztenyeszín szépségek, finom, matt bőrrel és sötét szemekkel ennek a típusnak a jellegzetes képviselői. A meleg, barnás vörös haj is jó lehet, ha mogyorószín, vagy kakaószín szemmel párosul.

A bronzosra, aranybarnára árnyalt füstös szemfestés tökéletes, a barnás tónusú pirosítás és az aranyfény ajkak egészítik ki a sminket – fekete és arany, vagy pláne óarany kiegészítőkkel, ékszerekkel.

Tél típus: a túl hideg, néha ijesztő és kontrasztos. Viszont igazi díva. Ilyen színütközéseket más nem is viselhetne. Kékesfekete, selyemfényű haj, amin a fény hanyatt-homlok menekül és ijedtében hideg csíkot húz maga után, Hófehérke-arcszín eredményezi ezt a hatást. Fekete, vagy fekete-fehér öltözékkel tovább erősíthetjük a hangulatát.

Sötét, elegáns szemöldök – nos, igen: féloldalon megemelve, érdeklődőn, magasba tartott orral – sötét szemhéj, hűvös bőrszín. A tél színei, mint a névadójuk: hidegek és sötétek. Ha valami világos, mint a hó: csak kontraszttal – akár a fekete égbolt – jelennek meg. A meleg, aranyló színeket felejtsünk el. Hordjunk platinaékszert, szikrázó-sziporkázó gyémánttal vagy ametiszttel. Ha gyöngy: legyen tejfehér és tökéletes. A ruha szabása legyen bátor és szögletes – ne most dobjuk magunkra  kedvenc, vállölelő, szabad esésű színes sálunkat.

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

Lakberendezési tanácsadó, kreatív nő, aki szereti a finomságokat és a gyönyörű, kreatív környezetet. Kedves Olvasónk! Szakértőnk elfoglaltságai miatt nem tudja tovább folytatni szakértői rovatát. A kérdezési lehetőséget azonban biztosítjuk számodra - ugyanebben a témában – ajánljuk aktív szakértőnket neked! Az eddigi kérdéseket és válaszokat, továbbra is olvashatod itt az oldalunkon.
Előző cikkHűsítő nyári puncsok
Következő cikkVeszélyes az autósülés az autón kívül