Veszélyes gyerekruha a polcokon – íme a betiltottak listája

Csecsemő és kisgyermekruhákat vizsgált a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság, a tapasztalatok pedig lesújtóak: a vizsgált üzletek 62%-ában volt veszélyes termék. A felügyelők ezernél is több olyan terméket találtak, amelyek fulladást vagy súlyos sérülést okozhattak volna. Íme a betiltott ruhadarabok listája, és a trükk, amellyel a kereskedők ki tudják játszani a szabályokat.

Az ellenőrzés számokban

Az ellenőrzés kiterjedt minden olyan ruhára, amelyet 14 év alatti gyermekeknek gyártottak. A felügyelőségek munkatársai így 2822-féle, összesen 8912 db csecsemő- és kisgyermek ruhát ellenőriztek- ebből 203-féle, összesen 1360 db termék (15,2%) esetében állapították meg, hogy veszélyesek lehetnek. A kifogásolt termékeken a húzózsinórok voltak nem megfelelőek, ami miatt 120 esetben összesen 7.715.000 Ft fogyasztóvédelmi bírságot szabtak ki.

gyruhaA szabályok szerint a ruhákba varrt zsinór, különböző korcsoportoknál, különböző hosszúságú lehet. A szabályokat a baleseti statisztikák szerint állapították meg, és az egész Európai Unióban érvényesek.

Mi számít veszélyesnek?

A tréningek és a pulóverek esetében a szabvány 2 fő korcsoportot különböztet meg:

  1. Fiatal gyermek (0-7 éves, illetve minden gyermek  134 cm magasságig) – ennek a korosztálynak szánt ruhákban a nyakrészen és derékrészen húzózsinór nem lehet. Ennek az az oka, hogy a zsinórok játék közben könnyen beakadhatnak valahova, ami viszont veszélyes lehet, akár fulladást is okozhatnak.
  2. Idősebb gyermek (7-14 éves, illetve a fiúk 134-182 cm, lányok 134-176 cm ) – ezen korcsoport ruhadarabjainak kapucni és nyakrészen lévő húzózsinórjainak nem lehet szabad végződése. A zsinórok végén nem lehet műanyag dísz, vagy csomók, mert visszacsapódva arc-és szemsérülést is okozhatnak. Ebben a korcsoportban a derékrészen, és a nadrágok szárán lévő zsinórok jelentenek különös veszélyt, mert könnyen beakadhatnak például a buszajtókba, a síliftekbe vagy akár a biciklikbe.

A veszélyes termékek további forgalmazását a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság azonnali hatállyal megtiltotta.

Így trükköznek a kereskedők

Tudni kell ugyanakkor, hogy néhány kereskedő megpróbálja a szabályokat kijátszani. A felügyelők találkoztak olyan esettel, hogy az üzletben ruhákból kihúzták zsinórokat, és azokat a pénztárnál összegyűjtve tárolták. A vásárlásnál pedig ebből a készletből adták oda a zsinórt a vásárlóknak, akik így otthon befűzhették a ruhákba. Ezekben az esetekben a hatóság tehetetlen.

A 2014-ben letiltott csecsemő- és kisgyermekruhák listája letölthető innen.

Szólj hozzá Te is!

1 KÉRDÉS

  1. Nagyszerű, a “márkákat” elnézve a többsége kínai bóvli. Miért nem vagyok meglepve… Nem egyszerűen ott varratták hanem sajátmárkás kínai gagyi. Inkább hordjon a gyerekem angol vagy holland használtruhát mint ilyen poliészter hulladékot.

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..