Világíts gyertyával a Föld órájában!

égő gyertyák

A Föld órája egy, a WWF által életre hívott nemzetközi esemény, amelyet minden év márciusának utolsó szombatján rendeznek meg. Arra kérik a háztartásokat és a vállalkozásokat, hogy kapcsolják le egy órára a világítást, és a nélkülözhető elektromos berendezéseiket, hogy ezzel is felhívják a figyelmet a arra, hogy tenni kell a klímaváltozás ellen.

A kezdeményezés 2007-ben indult Ausztráliából, és 2008-ban vált nemzetközivé. Magyarország először 2008-ban vett részt az akcióban. Abban az évben négy magyar város csatlakozott a világméretű kezdeményezéshez. 2009-ben már a Föld Órája igazi világméretű akció volt, és itthon is mintegy másfél millió ember vett részt benne. A világszerte csatlakozó 4000 településből 67 magyar volt, így az ország a nemzetközi élmezőnyben végzett a csatlakozó városok számát tekintve.

Ez a szám tovább növekedett, tavaly már 140 magyar településen és városban oltották el az emberek a lámpákat, és ültek egy órán keresztül gyertyafénynél, hogy felhívják a figyelmet a környezettudatosságra.

Idén március 26-án este fél kilenctől fél tízig tart a Föld órája. Így hazánkban többek közt a Budai vár és a Lánchíd is sötétbe borul. Több cég, például a Coca-Cola magyarországi leányvállalata is, vállalta, hogy egy órára lekapcsolja fényreklámjait. A kezdeményezés filozófiája az, hogy közelebb hozza egymáshoz az embereket és ráébressze a társadalmat, milyen sokat számít még egy órányi villanyfény előállításához szükséges energia termelése is a Föld klímájának megváltozásához. Így minden fényt lekapcsolva gyertyafény mellett töltik az emberek ezt az egy órát, illetve számos helyen tartanak „Föld órája” rendezvényeket ezen a napon.

Az egyértelmű, hogy egy óra takarékoskodással nem váltható meg többezer órányi pazarlás. Éppen ezért összegyűjtöttünk néhány tippet, hogyan lehet sok energiát megtakarítani kis erőfeszítésekkel minden nap.

  • Csak akkor indítsuk be a mosó- vagy mosogatógépet, ha megtelt, és ne válasszunk magas hőfokú programot. Az energiafelhasználás 85%-át a víz felmelegítésére fordítják ezek a készülékek
  • Ha kimegyünk egy helyiségből, kapcsoljuk le a világítást. A felmérések szerint 15% energia takarítható meg ezzel.
  • Nem véletlenül tűntek el a piacról a hagyományos izzók, ugyanis az ezek által felhasznált energia 90%-a kárba vész. Így aztán érdemes energiatakarékos vagy LED izzókat használni.
  • Ne hagyjuk készenléti módban az elektromos berendezéseket, húzzuk ki a csatlakozóból a mobiltelefon töltőjét is, ha nem használjuk. Ezzel a háztartás teljes fogyasztásának 8%-át megtakaríthatjuk.
  • Csak annyi vizet forraljunk fel, amennyit feltétlenül szükséges. A krumpli megpuhul annyi vízben is, amennyi éppen ellepi, a tojásnak elég, ha csak félig van vízben. Még kevesebb energiára van szükség, ha fedőt használunk.
  • Új háztartási készülékből csak magas energiaosztályú terméket vásároljunk. A legtakarékosabb „A” osztályú készülékek 50%-kal kevesebbet fogyasztanak, mint a „D” kategóriájúak.

Szólj hozzá Te is!

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..