Világszínvonalú a gyermekradiológia a Semmelweis Egyetemen

Jelentős javulásokat értek el az elmúlt években a Semmelweis Egyetem MR Kutatóközpontjában a gyermekek vizsgálatának terén, ezeknél a vizsgálatoknál a sugárterhelést teljesen ki lehet váltani – mondja Dr. Rudas Gábor. A 10 éves központ igazgatója a Radiológia Nemzetközi Napjához közeledve hangsúlyozza: évente 5-6 ezer gyermeket vizsgálnak meg.

„November 8-án lett 120 éves, hogy Wilhelm Conrad Röntgen felfedezte a róla elnevezett sugarat, amelyet ma már nemcsak a hagyományos röntgenfelvételekhez használnak, hanem a CT vizsgálatoknál, és a katéteres technikák során is” – mondja Dr. Rudas Gábor. Hozzáteszi: a radiológia folyamatosan fejlődik, alappillére a diagnosztikának és az intervenciós radiológia révén a terápiás eljárásoknak is.

gyr1

Az évforduló egyben a Radiológia Nemzetközi Napja is, amelynek középpontjában idén a gyermekradiológia áll. Dr. Rudas Gábor szerint fontos kiemelni, hogy nemcsak a betegségek kórélettana, hanem a vizsgálati eljárások és a terápiák is nagyon különböznek a felnőttek és a gyermekek esetében.

A MR Kutatóközpont igazgatója hozzáteszi: az ultrahang vizsgálatok sokkal könnyebben és jobb minőségben végezhetők el a kis betegeknél, viszont az ionizáló sugárzással járók, így a röntgenfelvételek és a CT vizsgálatok jóval nagyobb veszélyt jelentenek náluk, mint a felnőtt betegeknél. Mivel az emberi szervezet annál sugárérzékenyebb, minél fiatalabb, ezért a gyermekeket még jobban kell óvni a sugárterheléstől – emeli ki.

Semmelweis Egyetem
Fotó: Kovács Attila

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkEzért vannak éjszaki falásrohamaid!
Következő cikkHétvégén jön a BabaMama Expo!

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..