Vízy András: "Úgy érzem, hogy a teljesség része lettem."

VA1-175x300.jpg

Hazánkban a ’90-es évek eleje óta egyre nagyobb a népszerűsége az apás szüléseknek. Vízy Andrást, az akkori idők egyik legfoglalkoztatottabb tévés műsorvezetőjét,  jelenleg a tréning és a coaching szakterületén tevékenykedő szakembert, mint három gyermekes édesapát faggattuk arról, hogy mit jelentett számára, hogy ott lehetett lányai születésénél.

Babafalva: Mit jelentett neked a három apás szülés?

Vízy András: Egy életre szóló tanulságot és élményt! Megtanultam a szépség, a gyengédség, az odafigyelés, a kín, a kiszolgáltatottság, a létezés esendősége,  a létezés nagyszerűsége, az anyaság és az egész folyamat tiszteletét. Mindezt a szónak abban az értelmében, ami nem egyfajta kötelezettséget jelent, hanem a megvalósult és megélt tisztelet irányába mutat. Mert volt énnékem elképzelésem a szülésről, de nyilvánvaló, hogy ennek semmi köze nem lehetett a valósághoz!

Vízy András

Úgy érzem, hogy a teljesség része lettem. Ezen élmények a részeimé váltak, úgy mint a szívem, vagy az arcom, tehát ebben az értelemben meghatározzák a viszonyulásomat gyermekeimhez. Imádom őket, de érzem és tudom, hogy ennek tartalma és minősége lényegesen átalakult a szülés során. Én csak javasolni tudom minden apának, hogy vegyen részt gyermeke születésében.

Babafalva: Mikortól találtad meg a lányokkal a hangot?

Vízy András: Már a kezdetek kezdetén. Szinte az első pillanattól kapcsolatban voltam velük. Játszottunk. Belebeszéltem a pocakba, kértem, hogy jelezzen, simogattam a kiálló-kidudorodó részecskéket. Fürdéskor felvettük a lubickolásukat. Ezalatt azt értem, hogy ilyenkor mindig mozgékonyabbnak bizonyultak, és ezt a lehetett látni. Figyeltük, hogy miképpen reagálnak a különböző zenékre, mitől nyugszanak meg.

Babafalva: Mitől érezted úgy, hogy saját születés élményedet fel kell dolgoznod?

Vízy András: A lányaim születése kapcsán eszméltem rá, hogy szinte minden ember ott hordozza magában azokat a sérüléseket, amelyeket az ő személyisége nehezen vagy egyáltalán nem szeretett-viselt el a születése közben, és amely traumák a későbbiekben  az elakadások sorozatát indították el.

Ezek kezelésére Orosz Kati Születés Tréningje adott számomra megoldást és megvilágosodást. Magyarul nagyon sok segítséget: az életemet, a jövőmet mentette meg! Katival az okokhoz tudtam eljutni és azokra ránézni, azokat megérteni és a helyükre tenni. Csak annyit tudok mondani, hogy minden negyvenes férfinak ajánlom!

A lányok születésének élményei elindítottak bennem egy régóta szunnyadó folyamatot, amely néha-néha megmutatta már magát, de a szülés után életre kelt bennem! Szeretni és elfogadni mindent, úgy ahogy van – ezt az érzést megélni számomra annyi, mintha képes lennék a lelki rezdüléseket úgy érzékelni, mintha abban az egész világ benne lenne.

Miklós Éva


Szólj hozzá Te is!