Zsonglőrködj JÓL a napoddal – Így működik az anyai időbeosztás

anyai időbeosztás

A következő néhány sorban az idő-feladat témakörét próbálom egy kicsit körbejárni, mivel a kisgyermekes anyukák talán mindegyike elég hamar szembesül ezzel az ádáz ellenségnek számító problémakörrel. Éppen ezért, már most szeretném leszögezni – remélem, sokak megnyugtatására –, hogy ebben semmi szégyenkezni való nincsen.

Mi is történik valójában? Egy kisbaba érkezését követően elkerülhetetlenül felborul az addigi jól megszokott és beállt mindennapi rutin, és helyette egy olyan új élethelyzetben kell helytállni, mely állandónak egyáltalán nem mondható, hiszen az a gyermek fejlődésével-cseperedésével együtt folyamatosan változik.

A feladatokkal alapvetően két dolgot lehet tenni:

  1. Elvégezni
  2. Elhalasztani

És, ami a lényeg: bármelyik megoldás helyénvaló!

Csupán az előzetes tervezés és a rangsorolás kérdése, hogy az újratervezést lelkiismeret-furdalás nélkül hajthassuk végre.

„Annyi mindent kellene még csinálnom!”

Nézzük, mi segíthet minket abban, hogy az idő sikeres zsonglőrei lehessünk.

Nagyon fontos – és itt tényleg nem győzőm hangsúlyozni a nagyon-t –, hogy legyen egy tervünk. Eleinte csak egy-egy napra, aztán majd később már akár egy teljes hetet is bátran előre tervezhetünk. Na de ne ugorjuk most ekkorát előre az időben, haladjunk csak szépen lépésről-lépésre.

Napi időbeosztás

Napi időbeosztás

Ha este már túl fáradtak vagyunk, vagy lestrapáltak érezzük magunkat a másnapi terv elkészítéséhez, akkor ne sajnáljunk egy kicsit hamarabb kelni másnap, hogy nyugodt körülmények között összeírhassuk, átgondolhassuk majd rangsorolhassunk a ránk váró aznapi teendőket. Ha ezzel megvagyunk, vagyis összeírtuk a listát, akkor próbáljuk meg felcímkézni feladatainkat a sürgős – nem sürgős, és a fontos – nem annyira fontos kategória szerint. Ezek után már könnyedén rangsorolhatjuk őket.

Nyilvánvaló, hogy a vásárlás a fontos és sürgős is lesz egyben, ellenben az ablakpucolás, a porszívózás vagy a vasalás már csak a fontos, de nem sürgős címkét kapja. És természetesen lesznek nem fontos, de sürgős és nem fontos és nem is sürgős feladatink is. Ez utóbbiak például tipikusan azok a tevékenységek, amik a lista aljára kerülnek, és simán átcsoportosítható egy későbbi napra.

Anyai időbeosztás – Vágj bele!

Ha megszületik bennetek az elhatározás, hogy megpróbálkoztok egy-egy napot vagy hetet a fentiek szerint előre tervezni, akkor a tervezés és rangsorolás nélküli, éppen aktuális heti teendőket érdemes előtte papírra vetni, majd jelölni az elvégezetteket. Így a már valóban „éles” napnál-hétnél lesz egy kis rálátásotok arra, hogy milyen mennyiségű feladatból, mennyit sikerült a korábbiakban a megtervezett időbeosztás nélkül elvégeznetek. Ezzel a későbbiekre nézve kiküszöbölhetitek annak a veszélyét, hogy „túlprogramozzátok” magatokat egy-egy napra, és amiatt lelkiismeret-furdalásotok legyen, mert nem értetek a teendőitek végére.

Nagyon nagy segítség lehet az is, ha a nap folyamán végzett tevékenységeteket úgy vezetitek egy hétig, hogy mellé írjátok a ráfordított időmennyiséget. Egyrészt ezzel is elkerülhető, hogy a későbbiekben túl sok feladatot tűzzetek ki egy napra, másrészt nagyon szembetűnő és sokszor meglepő képet mutat, hogy egy nem sürgős és nem is fontos feladatra, néha milyen sok időt vesztegetünk el.

Énidőénidő

Mint megannyi más területén az életnek itt is a saját, egyéni igényeitek, szükségleteitek fogják meghatározni a fontossági-sürgősségi címkéket. Egy dologról azonban ne feledkezzetek meg: ahhoz, hogy jól érezzétek magatokat, és kiegyensúlyozottak, elégedettek legyetek, Ti sem maradhattok le a listáról! A listán igenis szerepelnie kell egy forró fürdőnek, egy kettesben eltöltött vacsorának vagy bármi másnak, ami a feltöltődéseket szolgája, és ezek a feladatok sosem kaphatják a nem sürgős és nem is fontos címkéket!

Remélem, hasznosnak találtátok a fentieket, és egy kicsit segítségetekre tudott lenni ez a néhány sor abban, hogy gördülékenyebben éljétek meg a mindennapokat.

Szívesen fogadom a visszajelzéseiteket!

képek: pexels.com, pixabay.com

Erről a témáról a Család rovatban olvashatsz többet

 

Szólj hozzá Te is!

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..