Komoly fejtörést okozhat kitalálni a baba első szülinapi tortáját, de megéri a fáradságot. Közreadunk néhány receptet, a baba kedvenc ételeinek ismeretében pedig magunk is kitalálhatunk hasonló tortácskákat.
Joghurtos túrótorta
Hozzávalók: babapiskóta, túró, joghurt, mazsola / meggy / áfonya, banán
Elkészítés: Egy szép formájú tál aljára tegyünk babapiskótadarabokat. Kenjük meg egy kevés joghurttal, hogy könnyebben megpuhuljon. Keverjük össze a túrót joghurttal és cukorral, hogy jól kenhető masszát kapjunk. Végül keverjük bele a mazsolát / meggyet / áfonyát. A masszát oszlassuk el egyenletesen a piskótán. Előző este készítsük el, hogy legyen ideje összeérni. Tálalás előtt kb. 1 órával vegyük ki a hűtőből, hogy kicsit felmelegedjen, és díszítsük a gyümölcsökkel, banánnal.
Gesztenyés torta
Hozzávalók: natúr, fagyasztott gesztenyemassza, cukor, alma, babapiskóta, díszítéshez banán, aszalt vörösáfonya
Elkészítés: Egy szép tál aljára lerakjuk a babapiskótát. Megkenjük egy kis almalével, hogy könnyebben ázzon át. A gesztenyemasszát kiolvasztjuk, összekeverjük reszelt almával, cukorral, tehetünk bele vörösáfonyát is, majd egyenletesen a piskótára kenjük. Banán és vörösáfonya darabokkal díszítjük. Előző este készítsük el, a díszítést kivéve, és másnapig tartsuk hűtőszekrényben. Tálalás előtt kb. fél-egy órával vegyük ki, hogy ne legyen hideg.
Feketeerdő torta babáknak
Hozzávalók: 50 dkg darált háztartási keksz, 40 dkg margarin, 30 dkg meggy, 20 dkg kókuszreszelék, 15 dkg porcukor, 5 dkg kakaópor. Díszítéshez: 2 dl tejszín, porcukor.
Elkészítés: A meggyet kimagozzuk, levét felfogjuk. Félreteszünk 10-12 szemet, a többit mély tálba tesszük. A margarint folyékonyra olvasztjuk, beleöntjük a tálba. A többi hozzávalóval együtt addig kevergetjük, amíg egynemű masszává áll össze (legfeljebb kevés vizet adjunk hozzá). Egy kb. 20 cm átmérőjű, legalább 8 cm mély műanyag tálat vékonyan kikenünk margarinnal, és a masszát kézzel erősen belenyomkodjuk, lesimítjuk. Egy éjszakára hűtőbe tesszük. Tálalás előtt kiborítjuk a műanyag edényből, a tejszínben feloldunk két kávéskanál porcukrot, majd habbá verjük és kis kupacokat nyomunk belőle a tortára. A tejszínkupacok tetejére egy-egy megyet teszünk. Előző este készítsük el!
Rizstorta
Hozzávalók: barna rizs, alma, banán, cukor
Elkészítés: Főzzük meg a barna rizst vízben, amíg jól meg nem puhul. Reszeljünk bele egy fél almát, és egy kevés cukrot. (Ha nem barna rizsből főzzük, akkor több alma kellhet, mert a fehér rizs nehezebben tapad össze.)
Egy kerek tálat béleljünk ki folpackal, majd banándarabokkal, tegyük bele a rizset, és tegyük egy napra hűtőbe. Másnapra a rizs összeáll, könnyen kiboríthatjuk a tálból.
Tejmentes almatorta
Hozzávalók: A tésztához: 20 dkg liszt 10 dkg tejmentes margarin 1 tojássárgája, víz. Töltelék: 7-8 szem alma fahéj, vaníliáscukor, cukor ízlés szerint.
Elkészítés: Összegyúrjuk a lisztet, a margarint , 1 tojássárgáját és annyi vizet, hogy szépen összeálljon nem túl kőkemény tésztává. Fél óra pihentetés után többször nyújtjuk, majd belesimítjuk a tepsibe. Jól megszurkáljuk, és 10-15 percig elősütjük, hogy kicsit színt kapjon. Eközben 4-5 szem almából kevés vízzel kompótot főzünk (mehet bele fahéj, vanilíáscukor, kinek hogy tetszik). Villával összetörjük a sűrű kompótot, és rásimítjuk a tésztára. Két vagy 3 almát egész vékony szeletekre vágunk, és azt szépen elhelyezzük körkörösen. Be a sütőbe, és kábé 30 percig sütjük.
Sütőtök torta
A fenti recept szerint készül, csak alma helyett sütőtökkel.
Tej- és tojásmentes répatorta
Hozzávalók: 25 dkg liszt (lehet teljes kiőrlésű is), 1,5 dl víz, 5 dkg Liga margarin, 25 dkg nyers, reszelt répa, 10 dkg cukor, 1 teáskanál szódabikarbóna, 1 teáskanál fahéj, 1 narancs vagy citrom héja.
Elkészítés: A cukrot a margarinnal kikeverjük, hozzáadjuk lisztet, a vizet, a szódabikarbónát, a fahéjat és a citrom reszelt héját. Utoljára keverjük hozzá a répát, amiből előtte kicsit kinyomkodjuk a levét. Nem kell meglepődni, elég sűrű masszát kapunk. Zsiradékkal kikent, liszttel megszórt tortaformába öntjük, és 200-220 fokon sütjük 25-30 percig. Ha teljes kiőrlésű lisztet használunk, 2 dl víz kell hozzá, mert az több nedvességet vesz fel.
Bébikeksz torta
Hozzávalók: tej, tojás és gluténmentes kekszpor (Fosfovit – bababoltban kapható), baracklé vagy körtelé, 1 db öszibarack vagy körte
Elkészítés: 1 csomag kekszport (a dobozban 2 csomag van) kevés gyümölcslével összegyúrunk, hogy ne túl nedves, de nyújtható tészta legyen. A tésztát kinyújtjuk, majd kb. 10 cm átmérőjű formával kiszúrjuk (nagyobb bögrével pl.) A gyümölcsöt meghámozzuk, kicsi falatokra vágjuk a sütilapokat, és a gyümölcsdarabkákkal megtöltjük. Kb. 5 lapja lesz a tortácskának.