A kicsik mozgásfejlődése az első életévben

kisbaba a fűben négykézláb mászik

Hihetetlen élmény nézni, ahogy az újszülött, magatehetetlen kisbabából egy év alatt két lábon járó totyogó lesz. Elképesztő, ahogy a kicsik napról napra tanulnak, a gyakori kudarc ellenére is fáradhatatlanul próbálgatják az egyes mozgásformákat.

Az anyukák egy része szeretne mindent elkövetni, hogy segítse gyermeke mozgásának fejlődését. Babúszásra hordja, játszik vele, tanítgatja, és ha úgy érzi, hogy a baba mozgásfejlődése nem éri el az arra a hónapra „előírtakat”, akkor kétségbeesik. Az anyukák másik csoportja viszont azt vallja, hogy úgyis megtanul az a gyerek átfordulni, mászni és járni, nem kell ezen izgulni. A legjobb megoldás talán az arany középút: érdemes nyomon követni a gyermek mozgásfejlődését, és akár játékosan rásegíteni, ha úgy érezzük, hogy valahol elakadás van.

A babák mozgásfejlődése

A fej megtartása: 1-3 hónap

A 3. hónapra a legtöbb baba már megtartja a fejecskéjét. Ebben segíthetjük őt azzal, ha minél kevesebbet fektetjük „majdnem ülő” helyzetben. Ehelyett gyakran tegyük őt hasra, mert így lehetősége van minél többször felemelni a fejecskéjét, később kitámasztani magát a karjaival, így erősödnek az izmai. Sokat tehetünk a mozgásfejlődéséért, ha minél többet engedjük egy padlóra leterített pléden szabadon mozogni.

Fejét emelő 3 hónapos baba

Átfordulás 3-6 hónap között

Segíthetjük a mozgásforma kialakulását azzal, ha egy plédben ide-oda görgetjük a babát. Nagyon szokták élvezni, később már ők is rásegítenek a mozgásra. Ha egyszer vagy kétszer átfordult már magától is, akkor a baba képes végrehajtani ezt a mozdulatsort. Ha mégsem teszi ezt gyakran, akkor lehet, hogy nem motivált erre, mert mindenben segítünk neki, mindent rögtön a kezébe adunk. Engedjük hibázni, akár egy kicsit „kínlódni” is, hogy maga tapasztalja ki a megfelelő átfordulási technikát.

Kúszás, mászás: 5-11. hónap

Biztosítsunk a babának jó nagy teret ahhoz, hogy szabadon mozoghasson! Persze előtte gondosan tegyünk el minden veszélyes tárgyat, és dugaszoljuk be a konnektorokat is! Vannak babák, akik remekül kúsznak, mások eleinte inkább csak hátrafelé másznak, később aztán olyan szintre fejlesztik a mászási technikájukat, hogy ember legyen, aki két lábon képes őket követni. Segíthetjük a mászást azzal, hogy ígéretes játékokat teszünk karnyújtásnyi távolságon kívül. Öltöztessük két részes darabokba (ne egyberészes rugdalózóba!), mert így pontosabb képet kap a saját mozgásáról! A lehető legkevesebb időt töltse járókában, ahol lehetősége van arra, hogy kapaszkodva felálljon. A kúszás-mászás rendkívül fontos a mozgásfejlődésben, ha ez a szakasz kimarad, akár tanulási nehézségek is felléphetnek később.

otthon a kövön ülő baba

Felülés 8-10. hónap

Ebben se sürgessük a babát. Akkor tud ülni a csecsemő, amikor már önállóan is képes ülő helyzetbe tornázni magát, és támasztás nélkül sem borul fel. Ne erőltessük őt ülő helyzetbe, hanem várjuk meg, amíg megerősödnek a hátizmai annyira, hogy magától is elüldögél. Helyette inkább adjunk teret annak, hogy szabadon mászhasson!

Állás, járás 10-18 hónap

Állásnak az számít, amikor önállóan, akár tárgyakba kapaszkodva fel tud állni. Ezt sem érdemes siettetni, kézzel álló helyzetbe húzni őt, vagy akár kézen fogva sétáltatni idő előtt, mert ezzel nem segítjük az egyensúlyérzetének kialakulását, sőt túlterhelődik a lábboltozata. Engedjük, hogy maga tapasztalja ki, hogy is lehet két lábon járni!

Állás, járás: 10-18 hónap

Ha a fenti időintervallumokon belül nem kezdődik el az adott mozgásforma, akkor viszont forduljunk gyerekorvoshoz!

fotók: pixabay.com, freedigitalphotos.net
hirdetés

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .