10 kérdés a várandósság alatti alkoholfogyasztásról, amikre mindig is tudni akartad a választ

lefelé fordított üres boros poharak

Dr Edward P. Riley, nemzetközi magzati alkohol-szindróma szakértő a Dreher Sörgyárak felelős alkoholfogyasztásról szóló „Ésszel iszom” programjának felkérésére a 10 leggyakrabban felmerülő kérdésben oszlatja el a mítoszokat.

  1. Egy kevés bor a terhesség során nem árt a babának, igaz ez?

Folyamatos vita tárgya, hogy mennyi alkohol fogyasztása biztonságos a terhesség alatt. Valójában túl sok minden befolyásolja ezt, emiatt egyetlen terhesség során sem lehet megjósolni az alacsony vagy moderált alkoholfogyasztás pontos hatását. Olyan tényezők, mint a genetika, étkezési szokások, terhesség előtti gondoskodás, stressz, gyógyszer- vagy drogfogyasztás mind súlyosbíthatják vagy javíthatják a végeredményt. Ezért a biztonság érdekében teljesen kerülni kell a terhesség alatti alkoholfogyasztást.

  1. Alkoholt ittam, mielőtt megtudtam, hogy terhes vagyok. Alkoholista lesz a kisbabám?

Ez attól függ, hogy mennyi alkoholt fogyasztott, mielőtt felismerte volna a terhességet. Az alkoholfogyasztásnak természetesen lehetnek hatásai a magzatra a terhesség felismerése előtt is. Ami azt illeti, egereken folytatott kísérletek kimutatták, hogy a magzati alkohol-szindróma arcvonásokra gyakorolt hatása leginkább az emberi terhesség harmadik hetével megegyező időszakban jelentkezik. Jó hír, hogy tudjuk, az emberi magzat képes valamilyen mértékben ellenállni a káros hatásoknak. Mielőbb abbahagyja az alkoholfogyasztást, annál jobb!

  1. Alkoholmentes sört lehet inni várandósan?

Ezeknek a söröknek az alkoholtartalma maximum 0,5%, ezért körülbelül kilencet kellene meginni belőlük, hogy a hatásuk megegyezzen egy átlagos sörével. Ilyen mennyiséget senkinek sem javaslok, de egy-két pohárral időnként valószínűleg beleférhet. Ugyanakkor van adatunk arról, hogy ezek a „sörközeli” termékek az alkoholhoz történő visszatérést válthatják ki olyan személyeknél, akiknek korábban alkoholproblémái voltak. Ami a lényeg, hogy a vér alkoholszintje veszélyes a magzatra. Mindegy, hogy milyen alkoholt fogyaszt az anyuka, a probléma az, ha az alkohol eljut a magzathoz.

  1. Mely terhességi szakaszoknál a legártalmasabb az alkoholfogyasztás a babára nézve?

Az alkoholfogyasztás a terhesség teljes idejében, a magzat bármely fejlődési szakaszában veszélyes! Az agy a terhesség teljes ideje alatt fejlődik és az agyat alkotó idegsejtek speciális fejlődési szakaszokon mennek át. Kimutatták, hogy az alkohol az összes ilyen szakasz során zavart okozhat.

Azonban az alkohol valószínűleg az első trimeszter alatt a legveszélyesebb, amikor a szervek kialakulnak. Egyes szakaszokban körülbelül negyedmillió sejt jön létre minden másodpercben. Több mint 100 milliárd neuronnal, azaz agyi idegsejttel születünk. Ez akkora szám, hogy körülbelül 3200 évig kellene számolnunk, hogy a végére érjünk, ha egy számot egy másodperc alatt mondanánk ki. Tehát a terhesség alatt bármikor potenciális veszély lehet az alkoholfogyasztás, de amikor a szervek alapstruktúrája alakul ki az első trimeszterben, az lehet a legveszélyesebb szakasz.

  1. Felismerhető a magzati alkohol-szindróma mielőtt a baba megszületik?

Jelenleg nincsen elfogadott módja a magzati alkohol-szindróma diagnosztizálásának a születés előtt, ugyanakkor az Oxford Egyetem (és más intézmények) kutatói is keresik a megoldást erre a problémára. Például 3D-s ultrahangméréseket használnak, hogy megállapítsák felismerhetőek-e a szindróma arcvonásokra gyakorolt hatása (például apró szemnyílások, lapos terület az orr alatt, vékony felsőajkak) a terhesség során.

  1. Mivel kezelhető a magzati alkohol-szindróma?

Vannak gyógykezelések és terápiák, de nagyon kevés az olyan, amit specifikusan a magzati alkohol-szindrómára fejlesztettek ki. A legtöbb általánosabb és a tüneteket célozza meg. A tanulmányozott kezelések többsége iskoláskorú gyermek számára lett kifejlesztve.

Teljes gyógymód sajnos nincsen, de tapasztalatból tudjuk, hogy az agynak megvan az a képessége, hogy felépüljön, ha a magzat alkohol hatásának volt kitéve a terhesség során. A felépülés milyensége nagyban függ attól, hogy az alkoholnak mekkora hatása volt az agyra és attól, hogy milyen a gyermek környezete a születés után.

A legfontosabb, hogy szüntessük meg
az alkoholfogyasztást  a terhesség folyamán.

  1. A leendő apuka hogyan támogathatja feleségét, hogy a várandósság alatt ne igyon alkoholt?

A legegyszerűbb módja, ha az apa is lemond az alkoholról ebben az időszakban és támogatja partnerének azt a döntését, hogy elkerüli az alkoholt a terhesség alatt.

  1. Káros lehet, ha a leendő apuka ittas állapotban volt a megtermékenyítés idejében?

Jelenleg nincsen olyan emberekkel készült kutatás, ami azt vizsgálja, hogy a magzati alkohol-szindrómát az apa alkoholfogyasztási szokásai okozzák-e. A magzati alkohol-szindrómára jellemző arcvonások az alkoholnak a fejlődő embrióra gyakorolt hatása miatt alakulnak ki. Ugyanakkor, állatokon végzett tanulmányok azt jelzik, hogy az apa alkoholfogyasztása olyan viselkedésbeli változásokat indukálhat, amelyek hasonlóak a születés előtt alkoholnak kitett utódoknál is. Nem szabad elfelejtenünk, hogy egy alkoholista apa hatással lehet az otthoni környezetre, ami pedig gyermek fejlődésére van hatással.

  1. A magzati alkohol-szindróma örökölhető?

Erre nem tudunk pontos választ adni, mivel nincs ide vonatkozó emberekkel készült kutatás. A magzati alkohol-szindróma klasszikus jellemzői általában azonnal jelentkeznek az érintett gyermeken, azonban az ő gyermekének nem lesz magzati alkohol-szindrómája, hacsak nem fogyaszt ő is alkoholt a terhesség során. Azonban állatkísérletek kimutatták, hogy néhány magzati alkohol-szindrómához köthető egészségügyi rendellenesség (például túlreagálás a stressz helyzetekben, immun rendellenességek) átörökíthetők számos generáción keresztül.

  1. Miért tekintik néhány országban a terhesség alatti alkoholfogyasztást elfogadottnak?

Nehéz erre a kérdésre válaszolni, de az alkohol szerepe az adott kultúrában, a társadalom stabilitása, a nő szerepe, a szakértők képzése és az állam közegészségügyi tájékoztatásra fordított elérhető erőforrásai mind befolyással vannak rá.

+1. Hogyan hívhatnám fel a figyelmet a terhesség alatti alkoholfogyasztás veszélyeire?

Rajzoljon vagy üzenjen pocakfestéssel és küldje el az [email protected] e-mail címre. A legjobb fotók az „Ésszel iszom” Facebook oldalon megosztásra kerülnek és a nyerteseket baba-mama csomaggal is jutalmazzák.

További részletek a program Facebook oldalán.
hirdetés

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .