16 éves a Gézengúz Alapítvány

Hazánkban a koraszülések száma jelentősen meghaladja az európai átlagot. Az idő előtti világra érkezés következményei különféle sérülések, fejlődési zavarok lehetnek, azonban a minél korábban megkezdett terápiával a koraszülöttek életesélyei jelentősen javíthatók.

Az idén 16. születésnapját ünneplő Gézengúz Alapítvány a szülési sérült koraszülöttek és csecsemők korai diagnosztikájával és saját fejlesztésű terápiás módszereivel már 5000 kisgyermeknek segített abban, hogy esélye legyen az egészséges társaiéhoz hasonló életre.

A Gézengúz Alapítványt 1990-ben dr. Schultheisz Judit gyermekorvos hozta létre egy sok családot érintő, súlyos probléma orvoslására: a születési károsult csecsemők korai egészségügyi ellátásának és rehabilitációjának biztosítására.

Hazánkban a koraszülések aránya 9% körüli, ami évente 8-9000 csecsemőt jelent – s ezzel sajnos vezető helyen vagyunk Európában (Svédországban – ahol a legalacsonyabb – a koraszülések aránya 2-3%, de a legmagasabb nyugat-európai érték is csak 5%).

Bár az orvostudománynak köszönhetően ma már a 600 grammos újszülöttek életkilátásai is javultak annyira, hogy maradandó károsodás nélkül érik meg a felnőttkort, azonban nem minden baba ilyen szerencsés. Az ő esetükben a károsodás jellegének mielőbbi felismerése és a minél korábban megkezdett speciális, egyénre szabott terápia jelenti az esélyt, hogy lehetőleg egészséges gyermek, majd felnőtt váljon belőlük, vagy legalábbis a károsodás mértéke csökkenthető legyen.

A Gézengúz Alapítvány azzal a céllal jött létre, hogy a korai fejlesztés módszereivel a szülési károsodás ellenére a lehető legnagyobb esélyt megadja az egészséges élethez a koraszülött, illetve az időben, de szülési sérüléssel világra jött csecsemőknek. Ennek megvalósítására 16 éves tevékenységük során komplex diagnosztikai és terápiás rendszert dolgoztak ki: orvosi, egészségügyi, gyógypedagógiai módszerek és eszközök, továbbá habilitációs, prevenciós, rehabilitációs és fejlesztő programok biztosítják a 0-6 éves korosztályt érintő egészségügyi és korai ellátás sikerességét.

Az Alapítvány nemzetközileg is elismert terápiás specialitása a korai neurohidroterápia: a korai kádas program a vízi körülmények között biztosítja az elemi mozgásminták gravitáció nélküli gyakorlását, továbbá több fajta szenzoros inger egyidejű alkalmazását. Ez a csecsemő számára egy könnyített helyzet, és a család, szülők részére is rendkívül pozitív, aktív szeretet-átadási lehetőség, amely pontos szakmai terápiás  elemeket tartalmaz. A módszer bekerült a felsőoktatásba: jelenleg az ELTE-n graduális és posztgraduális képzés keretében lehet elsajátítani. A belgiumi De Kangoeroe Korai Intervenciós Központ mint Schultheisz-módszert vette fel terápiás ellátásaik közé.

 

A diagnosztikán és a korai fejlesztésen túl az Alapítvány oktatási-nevelési területen gyógypedagógiai fejlesztés keretében vállalja a mozgáskorlátozott, mentálisan és halmozottan sérült gyermekek komplex gyógypedagógiai fejlesztését, napközbeni ellátást is igénybe vehetően, a speciális szükségleteknek megfelelő egyéni, csoportos illetve integrált formában. Továbbá feladatául tűzte ki a sérült gyermekeket nevelő családok terápiás ellátását, a gyermekek fejlődésének szakszerű nyomon követését, integrációjuk megteremtését.

Célkitűzéseik között szerepel a Gézengúz terápiás modell kiterjesztése az ország kevésbé jól ellátott területeire is.

A Gézengúz Alapítvány 1998 óta kiemelten közhasznú szervezetként működik. 2003 óta tevékenysége ISO 9001:2000 minőségirányítási rendszerrel biztosított..

Korszerű gyermek-rehabilitációs központok

 

 

A Gézengúz Alapítvány három helyszínen végzi tevékenységét:

– Az Óbudai Központban a halmozottan sérült gyermekek nappali ellátását és foglalkoztatását biztosító terápiás csoport kapott helyet.

– 2004 óta működik Budakalászon az európai színvonalú, modern Gyermek-rehabilitációs és Módszertani Központ, a Cseppek Háza, melyben a gyermekek ellátásához szükséges, több szakágnak megfelelő szakrendelő; varázsszoba a látási, hallási és egyéb érzékelési ingeregyüttesek biztosítására; csecsemők számára kialakított, otthonos hangulatú hidroterápiás helyiség; speciálisan a gyermekek igényeihez szabott technológiával készült gyógymedence; kényelmes pihenőszoba; csoportos foglalkozásra lehetőséget biztosító terem; terápiás szobák; fejlesztő játszósarok kapott helyet, továbbá kialakítottak egy apartmant a vidékről, illetve a határon túlról érkező családok elhelyezésére.

– 2005-ben újabb korszerű egységgel bővült az Alapítvány: a 2003 óta Győrben működő tagozat számára ekkor adták át a Csecsemő- és Gyermek-rehabilitációs Központot, a győri Gézengúz Házat, mely a környéken élő, sérült gyermekeket nevelő családok számára nyújt segítséget.

Kikkel foglalkozik a Gézengúz Alapítvány?

 • a rizikócsoportba tartozó, koraszülött;
 • központi idegrendszeri sérült;
 • genetikai eredetű vagy egyéb fejlődési rendellenességgel született;
 • ideg és izomrendszert érintő megbetegedésben szenvedő;
 • ortopédiai, tartási rendellenességgel született;
 • megkésett, illetve megváltozott fejlődésmenetű;
 • kognitív funkciók fejlődésének terén veszélyeztetett, illetve az értelmileg sérült;
 • halmozottan sérült csecsemőkkel és kisgyermekekkel.

A Gézengúz Alapítvány eddig 5000 idegrendszeri, mozgás-, érzékszervi és értelmi sérüléssel született gyereknek segített abban, hogy esélye legyen az egészséges társaiéhoz hasonló életre. Filozófiájuk alapja, hogy hozzásegítsék a gyermekeket egész kicsi kortól a pozitív énkép kialakulásához, a nehézségekkel való együttélés teljes elfogadásához, valamint hozzájáruljanak az előítélet-mentes, együttérző társadalom fejlődéséhez. Programjaik integráltan, sérült és egészséges gyermekek együttes részvételével működnek.

Küldetésük alapgondolata, hogy sikeresen gyógyítani csak tudatos, jól szervezett terápiamenedzsmenttel, több szakág együttes, összehangolt munkájával, továbbá a szülők bevonásával, a családok aktív közreműködésével lehetséges.

A Gézengúz Alapítvány főbb tevékenységei

 • Diagnózis felállítása: gyermekorvos, gyermek-neurológus, gyermek-radiológus, klinikai szakpszichológus, gyógytornász és gyógypedagógus részvételével.
 • Korai ultrahang-diagnosztika: koponya, csípő és hasi ultrahang-vizsgálatok újszülött kortól.
 • Gyógypedagógia: fejlesztő programok.
 • Gyógytorna: többféle terápiás technika alkalmazása.
 • Pszichoterápia: érzelmi és szociális képességek fejlesztése, segítségnyújtás a szülőknek, családterápia.
 • Logopédia: beszédfejlesztő terápia és preventív program.
 • Hidroterápia: korai vízi terápiás foglalkozások koraszülötteknek, kissúlyú csecsemőknek.
 • Neurohidroterápia: ” kádas úszás” csecsemőknek.
 • Gyógyúszás: kisgyerekeknek iskolás korig.
 • Napközbeni ellátás: halmozottan sérült gyerekek korai fejlesztése, közös bölcsődei csoportfoglalkozások teljes integrációban.
 • Mobil terápia: a gyerekek otthonába kijáró orvos és terapeuta részvételével.
 • Védőnői tanácsadás: életvezetési támogatás.
 • Szülő-, és családtámogató programok: tájékoztató, önsegítő klubok.
 • Szakmai  szakértői tevékenység.
 • Terápiás eszközkölcsönzés.
 • Információs bázis.

Kapcsolódó link: www.gezenguz.hu

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkFájdalomcsillapítás gyermekeknél
Következő cikkMire jó a láz?

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..