Mire jó a láz?

Mire jó a láz?

A láz fontos védekező mechanizmus. A 39ºC-t meg nem haladó láz serkenti a szervezet immunrendszerét. Lázas epizód során a fehérvérsejt koncentráció megnő, a plazma vaskoncentrációja csökken, így a baktériumok növekedése visszafogottabbá válik és segíti a vírusok legyőzését is.

A láz potenciális oka lehet bármely olyan mechanizmus, amely a test hőmérsékletét megemeli. A lázat okozó anyagok, – pirogének – nem csak a külvilágból érkezhetnek (például a baktériumok termelte mérgező anyagok, a toxinok formájában), hanem a saját szervezetünkből is származhatnak: az ilyen pirogének a monocitának nevezett fehérvérsejtekből szabadulhatnak fel.

Hőmérsékletemelkedéssel egyidejűleg emelkedik a pulzusszám (1ºC-onként 10-zel), és a légzésszámot (1ºC-onkánt 4-6-tal). A magas láz idegrendszeri tüneteket is okoz (dezorientáltság, zavartság, delírium).

A láz kezdődhet hirtelen (krízis), hidegrázás kíséretében, illetve kialakulhat fokozatosan. Megszűnhet hirtelen, bőséges izzadással kísérve, illetve lassan (lízis), fokozatosan. A láz csökkenését a pulzus- és légzésszám csökkenésének kell kísérnie. Amennyiben a pulzuscsökkenés nem következik be orvost kell hívni, életveszélyes állapot alakulhat ki!

Testhőmérséklet és az azt befolyásoló tényezők

A testhőmérsékletet a testfolyamatok által termelt hő és a külső környezet felé elvesztett hő különbsége. Állandóságát az idegrendszer szabályozza. Minimális ingadozást mutat, amelynek napi értéke nem haladja meg a 0,5ºC-t. A testhőmérséklet legalacsonyabb hajnalban, a maximumát a délutáni órákban éri el, majd fokozatosan csökken. Normális testhőmérsékletnek 36,4ºC-37,2ºC közötti hőmérsékletet tekintjük. Azért éppen ennyi, mert anyagcserénk ezen a hőmérsékleten működik a legjobban

A testhőmérsékletet számos tényező befolyásolja:

 • kor: a kor előrehaladtával a normál hőmérséklet csökken, idős korban a testhőmérséklet napi ingadozása is csökken. A kor előrehaladtával a szabályozási mechanizmusok romlanak, a szélsőséges hőmérséklet iránti érzékenység növekszik.
 • fizikai aktivitás: bármely formája növeli a testhőmérsékletet.
 • hormonhatások: a nőknek általában nagyobb a hőmérsékletingadozásuk, mint a férfiaknak. A menstruáció során bekövetkező hormonváltozások hőmérsékleti hullámzást okoznak.
 • napszaki ingadozások: testhőmérséklet napi ingadozása 0,5ºC-0,7ºC között változik. Legalacsonyabb hajnali 1 – 4 óra között, maximumot 16 – 19 óra között éri el. A csúcshőmérséklet idős korban valamivel korábban jelentkezik.
 • stressz: fizikai vagy érzelmi stressz emelheti a testhőmérsékletet.
 • környezet: a szélsőséges környezeti hőmérséklet növelheti, vagy csökkentheti a testhőmérsékletet.
 • forró vagy hideg folyadék fogyasztása: kismértékű változást okozhat szájban való hőmérséklet mérésekor.

Eltérés az élettani értéktől

Az élettani értéktől kétirányú eltérés lehetséges: vagy alacsonyabb a hőmérséklet, vagy magasabb.

36ºC-nál alacsonyabb testhőmérséklet: anyagcsere lelassulásakor, illetve tartós hideg hatására alakulhat ki. Tünetei: remegés, memóriazavar, depresszió, ítélőképesség romlása figyelhető meg. 34,4ºC alatt pulzus-, légzésszám és a vérnyomás csökken, a bőr lilásan elszíneződik. Ha a lehűlés tovább folytatódik szívritmus zavar, eszméletvesztés lép fel, a fájdalomérzet megszűnik.

Lehűlés osztályozása

 • Enyhe: 33,1ºC – 36ºC; 91,5 – 96,8 F
 • Mérsékelt: 30,1ºC – 33ºC; 86,1 – 91,4 F
 • Súlyos: 27ºC – 30ºC; 80,6 – 86,0 F
 • Aggasztó: < 27ºC; < 80,6 F

37ºC – 38ºC közötti hőmérséklet: hőemelkedés. Oka lehet szervi megbetegedés, vegetatív idegrendszeri zavar, izgalom, hormonális változás. Általában ártalmatlan, tartós fennállása esetén kivizsgálás javasolt.

38ºC-nál magasabb testhőmérséklet: kialakulása akkor következik be, ha a nyúltvelőben lévő hőközpont a maghőmérsékletet baktériumok vagy anyagcseretermékeik, mérgező anyagok, fizikai behatások illetve pirogén anyagok hatására magasabb szintre állítja be. A magas testhőmérsékletnek különböző fokozatai vannak:

 • láz: testhőmérséklet 38,1ºC – 39ºC közötti
 • magas láz: a testhőmérséklet 39,1ºC – 40ºC közötti
 • igen magas láz: a testhőmérséklet meghaladja a 40ºC-t.

Gyermeknél lázat kiváltó ok lehet

Baktérium vagy vírusfertőzés, allergiás reakció, túlzásba vitt testmozgás különösen nagy melegben, túlzásba vitt napfürdőzés, bizonyos gyógyszerek (pl. fájdalomcsillapítók) túladagolása.