3 gyereknevelési tipp a koronavírus idejére

5 gyereknevelési tipp a koronavírus idejére

A koronavírus betegség (COVID-19) járvány a világ minden tájáról megnövelte a családok vállán fekvő terhet. Az iskolák bezártak, a munkahelyeken az embereknek beszüntették a tennivalókat vagy táv-munka formájában otthonról végezhetik teendőiket. Tehát a szülők többsége otthonról dolgozik úgy, hogy mindeközben a gyermeke is mellette van. Őket pedig segíteni kell a tanulásban, napi rutint kell kialakítani az iskola nélkül stb. ergo nem egyszerű most a szülők dolga. Ezer felé szakadni, különösen bonyoldalmat okozó élethelyzet.

Te sem tudsz menni dolgozni? Bezártak a sulik? Aggódsz a pénzügyek miatt? Ilyen szituációban, amelyben jelenleg áll a világ, teljesen normális a magasra szökellő stressz-szint. Az iskolák leállása nehézzé teszi a mindennapokat, de ha igyekszünk a pozitív oldaláról megfogni ezt, minden más lehet. Nézzetek az otthoni tanulásra olyan módon, hogy most legalább szorosabb és jobb kapcsolatot alakíthattok ki a gyermeketekkel, mint például eddig volt. Íme néhány nagyszerű tipp, hogy miként lesz valamivel könnyebb a dolgod a gyermek nevelése során.

1. Egyszerre csak egyet

Az otthoni tanulás részeként közvetlen időt tölthettek a gyermekekkel, mindezt úgymond ingyenesen és szórakoztató módon is lehet. A közös munka arra készteti a csemetéket, hogy elmélyüljön bennük a szülők iránti tisztelet és szeretet. Az egyszerre csak egyet elvének az a lényege, hogy alakítsatok ki megfelelő napi rutint ahhoz, hogy minden feladat (vagy legalább java része a feladatoknak) el legyen végezve, mind szülői, mind gyermeki oldalról.

Amennyiben több gyermeked van tűzz ki minden napra egy bizonyos időt, amit csak az adott gyermekre tudsz fordítani.

Lehet ez az időtartam 15-20 perc vagy ennél jóval több, a lényeg, hogy minden nap, ugyan abban az időintervallumban beszélgessetek el a napi/heti teendőkről, arról, hogy éppen miként dolgozzák fel a világban lappangó vírusveszélyt vagy az otthoni karantént. Mindegy, csak töltsetek el együtt minőségi időt.

Emberek, Lányok, A Nők, Diákok, Barátok, Beszél
pixabay

Kérdezz rá, hogy mit szeretne csinálni a gyermek.

Ha egy kisgyermeket választani hagy egy felnőtt ember, az növelni fogja a lurkó önbizalmát. Ha valami olyan ötletük támad, amit nem tudtok kivitelezni otthon, az esélyt ad arra is, hogy elbeszélgessetek a kialakult járványról. Ha pedig otthoni tevékenységről van szó, még mókás is lehet a kivitelezése és a megvalósítás pillanataival vihettek némi színt a szürke és stresszes mindennapokba.

Unaloműző tippek megfelelő korosztályokhoz

Ha kisbabád vagy egészen kicsi gyermeked van (0-4 év):

Unaloműző pillanatként másold arckifejezésüket, grimaszoljatok, énekeljetek nekik dalokat vagy ha tudtok zenéljetek kanalakkal és edényekkel. Meséljetek történetet, találjatok ki sajátot vagy olvassatok fel könyvből. A fő, hogy minden napra jusson némi móka.

Ha kisgyermeked van (5-10 év):

Olvassatok együtt könyvet, nézzétek és elemezzétek benne a képeket. Sétáljatok az otthonotok körül vagy kint a szabadban, ha van rá lehetőség. Táncoljatok jó zenékre és énekeljétek a szöveget. Csináljátok a házimunkát együtt, tegyétek játékká a takarítást és a főzést. Segíts a gyermeknek a házi feladat megoldásában.

Ha tinédzser gyermeked van:

Beszélgessetek egy tinédzser számára is érekes témáról, mint a sport, zene, hírességek, barátok. Menjetek sétálni otthonotok körül. Mozogjatok, fussatok, biciklizzetek, ha adott a lehetőség. Hallgassatok zenét, feledjétek el kicsit a mindennapi stressz adta felnőttkor homályát.

A fő drága Szülők, hogy tegyétek félre kicsit az okos-eszközöket vagy a TV-t. Adjatok időt annak, hogy összeérjen úgy teljességében az otthoni idő alatt kialakuló kapcsolat a családtagok között és adjatok egymásnak maradandó pillanatokat.

2. Pozitív viselkedés

Pozitív, Lehet, Önrendelkezés, Mint A, Motiváció
pixabay

Nehéz pozitív hangvételnél maradni, amikor minden napunk arról szól, hogy a saját teendőinken túl a gyermekeinket is otthon kell tanítsuk és egész nap “irányítanunk”. Különösen, ha tinédzser gyermekünk teljességgel az őrületbe kerget minket. Gyakran használja egy felnőtt a “Hagyd abba/Fejezd be!” Kifejezéseket, viszont ez negatívan hat a gyermeki viselkedésre. Hiszen, ahogy az igazi, jó gyerekekhez illik, a tiltás ahhoz fog vezetni, hogy azért is azt csinálják. Inkább próbáljatok meg higgadt hangvételben közölni, nem tiltó jellegű dolgokat.

Ha a gyermek nagyon unatkozik és a fületeket rágja, ne azt mondjátok, hogy hagyja abba, hanem azt, hogy „Tudom, hogy ez egy nehéz helyzet, nekem is nehéz, de majd valahogy átvészeljük. Addig is menj rajzolj nekem valami szépet.” – Ebből látni fogják, hogy számíthatnak ránk, hogy nincs semmi baj azzal, hogy egész álló nap mellettünk vannak. Nem érzik majd nyűgnek magukat és le is tudják foglalni szabadidejüket. Használd a kérlek és a köszönöm szavakat, hogy egyenrangú félnek érezhesse magát.

Fontos az is, hogy megdicsérd őket, ha valamit jól csinálnak. Legyen ez takarítás, házi feladat megoldás, a napirend betartása, szinte bármilyen ok, a fő, hogy tudják, ügyesek, amiért kitartanak a nehéz időben is. (Persze nemcsak akkor kell dicsérni őket, ha nehéz idők járnak.)

Maradj reális keretek között, mielőtt valamire megkéred a gyermeket, gondolkodj el, hogy reális dolgot kértél-e? Például egy nagyon kicsi gyermeket nem kérhetsz arra, hogy egész nagy legyen csendben, mert természetéből adódóan érdeklődő a személye. Csak olyan dolgot mondj nekik, amiben biztos vagy, hogy el tudják végezni. Ne rugaszkodj el a valóság határaitól.

3. Rossz viselkedés

Gyermek, A Kislány, Harag, Rosszkedv
pixabay

Igyekezz idejekorán felismerni a rossz viselkedésminták csírázását, még mielőtt berögzülnének, alakítsátok át jó viselkedéssé. Például, ha a gyermek hisztizik, nyugtasd meg valamivel és tereld el a figyelmét. Menjetek sétálni vagy játsszatok valamit. Legyenek a tetteknek következményei.

Tanítsátok felelősségre őket, hogy tudják, a jó dolgokat jó dologgal, a rosszakat fegyelemmel jutalmazzátok. Ez majd lehetővé fogja tenni az ellenőrzött figyelmet és sokkal hatékonyabban működik, mint a kiabálás. Itt is elengedhetetlen a higgadt hangnem. Amennyiben egy negatív következmény véget ér (pl. szobafogság) dicsérd is meg a gyermeket, amiért betartotta.

VIA

Ha van végeláthatatlan kérdéskör ezen a csodálatos bolygón egy adott témáról, úgy vélem ezek pontosan a gyereknevelés és a család tárgykörei. Minden nap hoz némi változást, mindig jönnek újabb és újabb fordulatok a világban, mindig lesznek időszerű kutatások, melyekről igenis érdemes írni. Önnön gyermekkori tapasztalatokat, személyes gondolatokat, szakmai cikkek fordításait öntöm szavakba. Az írás az életem fő mozgatórugója. Legyen szó cikkekről vagy versekről, izgalmasnak és gyönyörűnek találom az alkotás ezen módját. Az információáramlás könnyeden zajlik modern világunkban, ezért nagy lehetőség számomra, hogy egy ilyen nagyszerű közösséggel oszthatom meg mondandómat, mint amilyenek Ti vagytok!
Előző cikkMegéri egy megromlott házasságban maradni csupán a gyermek miatt?
Következő cikkA gyerekem letörte a fogát, mit tegyek?

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..