5 +1 kérdés a köhögésről

Ritkán múlik el úgy téli időszak, hogy legalább egyszer ne essünk át valamilyen megfázáson, légúti betegségen. Legyen szó akár vírusos megbetegedésről, akár meghűlésről, egyik közös tünetük a köhögés.

Mi a teendő száraz illetve hurutos köhögés esetén?

Hurutos köhögés esetén érdemes köptetőt alkalmazni, amely segítségével a váladék elfolyósodik, így könnyen felköhöghető és kiköphető. Ha viszont köhögési ingerünk van, folyamatosan köhögünk, de nincs köpetünk, az nagy valószínűséggel megfázást követő ingerköhögésre utal, s ebben az esetben a köhögési reflexet kell csökkenteni pl. köhögéscsillapító sziruppal vagy torokcukorkával.

Mi okozhatja gyerekeknél a hurutos köhögést és mi a teendő?

A hurutos köhögésnek általában megfázás, meghűlés az oka, de lehet vírusfertőzés vagy esetleg kezdődő bakteriális fertőzés is. Hurutos köhögés esetén célszerű köptetőt adni és sós-tengervizes oldatot fújni az orrba, s ha a kisgyerek még nem tud rendesen orrot fújni, akkor orrszívó porszívóval eltávolítani a váladékot. A köptető és a tengervizes oldalt segítenek, hogy a váladék hígabbá váljon és ki tudjon ürülni, ne pangjon a légutakban és ne terjedjen át az arcüregre, fülekre.

girl-1069912_640

Mi a különbség a köhögéscsillapító és a köptető között?

Ahogy a nevükben is szerepel, a köhögéscsillapító a köhögés gyakoriságának és intenzitásának csökkentésére, csillapítására szolgál. Köptetőknek nevezzük azokat a készítményeket, amelyek megkönnyítik, meggyorsítják a légutakban letapadt nyák kiürülését. Ezt tehetik egyrészt a nyák elfolyósításával, sűrűségének csökkentésével (nyákoldók), másrészt a tisztulás gyorsaságának fokozásával.

Adható-e köptető pici babáknak?

Igen, létezik olyan köptető, amelyet már újszülött kortól lehet adni a babának, de az adagolást minden esetben egyeztetni kell a gyermekorvossal.

Adható-e köptető szirup cukorbeteg gyerekeknek?

A gyerekeknek készült köptető szirupok édesítőszerként általában szorbitot és szacharint tartalmaznak, amelyek cukorpótlók, így adhatók cukorbetegek számára is, de minden gyógyszerre igaz, hogy használat előtt a termékleírásban mindig nézzük meg, pontosan mit tartalmaznak.

Miért fáj a hasunk és a hátunk a sok köhögéstől?

Köhögés közben, az erőlködéstől megfeszülnek a hát és a has izmai és ez okozza a hátfájást valamint a hasban jelentkező izomlázat. A köhögési ingert az váltja ki, hogy a légutakban a nyálkahártya gyulladt és tapadós, sűrű váladékot termel. Ilyen esetben azért érdemes köptetőt szedni, mert az a váladék minőségét változtatja meg: híg, vizes váladék termelődik, amit erőltetés nélkül, tehát sokkal könnyebben tudunk felköhögni.

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A Babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenhárom éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkA mobiltelefonok sugárzása meddőséget okozhat a férfiaknál
Következő cikkMi van a pénzügyi batyudban?

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..