Mi van a pénzügyi batyudban?

Pénzügyi coachként az ügyfeleim 80%-a meglepő módon hiába indít pénzügyi problémával a coachingüléseken, legkésőbb a második ülésen átcsapunk párkapcsolati coachingba. Miért? Mert kedvenc mondásom szerint a pénz olyan, mint a lakmuszpapír: azonnal kijelzi a kapcsolataid kémiáját. Márpedig hiába vágsz bele egy kapcsolatba a legjobb szándékkal és a legtisztább szívvel, lehetnek benne rejtett aknák is, amelyek csak idővel robbannak. Az egyik ilyen akna lehet az, hogy mi van a batyudban, azaz mit hozol otthonról – a pénzről, a pénzzel kapcsolatos értékekről. Hogyan számolhatod fel ezeket az aknákat? Mindjárt megtudod.

Mit hoztál otthonról?

Mindnyájan tele vagyunk olyan gondolatokkal, amelyek szinte programokként kattognak az agyunkban, és automatikus viselkedéseket indítanak be bennünk. Rengeteg ilyen gondolat, pontosabban hiedelem létezik az agyunkban a pénzről is – és ezek legtöbbjét a származási családunkból, azaz otthonról hozzuk magunkkal.

A pénzügyi coach (köz)beszól:

Természetesen ez nem jelenti azt, hogy ilyen „programokat”, hiedelemeket csakis a szüleinktől kaphatunk. Némelyiket a testvérünktől, a nagyszülőktől, nagynéniktől, nagybácsiktól kapjuk, de aztán kisgyerekkorunkat kinőve bárki mástól is, akihez vagy eléggé ragaszkodunk, vagy aki elég mély érzelmi reakciót vált ki belőlünk.

Ha ismerős a párodtól a mondat, hogy „Olyan vagy, mint az anyád!”, vagy ennek valami módon kiterjesztett, variált, esetleg cizellált változata, akkor minimum legyen gyanús, hogy az otthonról hozott pénzügyi batyud meglehetősen jól ki van tömve.

Mikor problémás a pénzügyi batyud?

Egyetlen esetben: ha nem közel ugyanazt pakolták a Te szüleid a Te batyudba, amit a párod szülei a párod batyujába. A batyu tartalma pedig kényes dolog: tényleg úgy vigyázunk rá, mint a mesebeli szegény legény, akinek a hosszú vándorútra az anyukája a batyujába csomagolta az otthon ízét jelentő hamuba sült pogit. Ha ezt lefordítjuk a pszichológia nyelvére úgy, hogy az mégse legyen bonyolult, akkor azt mondhatjuk, hogy a batyunkban hurcolt hiedelmeink a személyes értékrendünk részét képezik.

business-15721_1920

A személyes értékrendünk pedig mi magunk vagyunk. Ez teszi lehetővé számunkra, hogy eligazodjunk a világban, hogy ne rogyjunk össze minden teher vagy éppen csapás alatt. Olyan ez, mintha egyfajta belső iránytű lenne, ami biztosítja azt is, hogy döntési helyzetekben számunkra is vállalható döntéseket hozzunk.

Pénzügyi szempontból ez azt jelenti, hogy

  • a pénzügyekben tapasztalatlan ember számára eligazodást jelent,
  • a pénzügyekben már valamiféle tapasztalatot szerzett ember számára megerősítést ad,
  • a pénzügyek gyors változásai során segít a valószínűsíthetően legjobb döntést meghozni (érzelmileg legalábbis),
  • a pénzügyekben bekövetkező kisebb-nagyobb hullámzásokat elviselhetővé teszi.

Márpedig ha valami ennyire a miénk, akkor nemigen vesszük jó néven, ha valaki ezt megkérdőjelezi. Úgy érezzük, mintha a mi személyünket kérdőjelezné meg. Nem is véletlen, ha ezek után minimum elkeseredést, csalódottságot érzünk a másik iránt.

Idővel azonban ez súlyosbodhat: a párunk számára valószínűleg nem lesz elfogadhatóbb az automatikus viselkedésünk csak attól, hogy mi csalódottak vagyunk. Ezért újra és újra szóvá fogja tenni. Ez pedig rendszerint az eredményezi, hogy már nem egyszerűen csalódottak, hanem dühösek is vagyunk a párunkra. Úgy érezzük, hogy a másik bánt minket, nem fogad el olyannak, amilyenek vagyunk, át akar alakítani, meg akar változtatni minket. Miért? Miért most? Eddig miért nem volt semmi baja velünk? És miért így mondja, ennyire bántóan?

És eljön a pillanat, amikor már támadásnak érezzük azt, amit a párunk mond. (Még akkor is, ha a párunknak semmi ilyen szándéka nem volt.) Ezért el is kezdünk védekezni – és jönnek a veszekedések.

Mit tehetsz?

Te egyedül nem sokat. Mint bármilyen konfliktus feloldásához egy kapcsolatban, a pénzügyi természetűek kezeléséhez is ketten kelletek a pároddal. Vagyis meg kell egyeznetek abban, hogy itt valami gubanc van, és márpedig Ti meg is fogjátok oldani.

Ehhez nem árt lehiggadni, és őszintén elbeszélgetni, hogy kinek mi a problémája – nem a másikkal, hanem a helyzettel, amibe kerültetek. (Véletlenül sem szabad a másik sértegetésének, bántásának síkján maradni, mert akkor ugyanott vagytok, ahol a veszekedésekkel.)

Ez elegendő is lehet – a hogyan viszont megoldhatatlannak tűnhet. Hogy ne maradjatok segítség nélkül, összeállítottam Nektek egy kényelmesen és közösen elvégezhető teszt-, feladat- és gyakorlatsort, amelyeket átbeszélve, végigcsinálva azonnal alkalmazzátok is a megoldási módokat. A Pénz és társ pénzügyi összehangoló online tréninget itt találod.›››

Himer Csilla
pénzügyi coach
eletdesign.hu

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

Pénzügyi coach vagyok és imádok tanítani! Ez az én közegem, ez az a „terep”, ahol elemében vagyok, ahol igazán hasznos lehetek – mások számára is. Nem a tudás megosztásának öröme miatt, hanem azért, mert azzal a tudással, a pénzügyi intelligencia fejlesztésével már több száz család életén tudtam érezhetően javítani.
Előző cikk5 +1 kérdés a köhögésről
Következő cikkKorai Fejlesztés Hete: a szülők nincsenek egyedül!

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..