5 brilliáns játék, ami segítheti kisbabád fejlődését

5 brilliáns játék, ami segítheti kisbabád fejlődését

Fejlődés szempontjából elsőre butaságnak tűnhet grimaszolni és fura hangokat kiadni a kisbabád előtt. Meg sem gondolná az ember, hogy ezek a mókázások oktatólag is hathatnak a gyermekre. Mégis amilyen amennyire haszontalannak és bolondosnak néz ki maga a folyamat, a valóságban éppen olyan hasznos. Egészen egyszerű játékokkal is segíthetjük, hogy egyre több mérföldkövet érjenek el vizualizáció alkalmazásával, továbbá megértési képességük is felfelé fog haladni az előttük lévő lépcsőfokokon. A következő 5 fejlesztő játék kipróbálása és/vagy alkalmazása közben garantáltan dilisnek fogsz kinézni, de segíteni fog a kicsi fejlődésében és te is picit újra gyermeknek érezheted magad.

1. Dobálás és lebegés

Fektesd a kisbabát a hátára, gyűrj össze néhány színes anyagot egy golyóvá, legyen az papír vagy rongy és dobd fel a levegőbe úgy, hogy ő is lássa. Fontos, hogy közben beszélj hozzá, mondd el lépésről lépésre, mit csinálsz, majd a lebegő állapot után leeső rongyot/színes papírgalacsint hagyd, hogy megérintse. Ez segíteni fogja a vizualizációját hiszen látja, hallja és meg is foghatja ezeket a színes, számára nagyon is érdekes dolgokat.

2. Kukucs!

terhes nő kisbaba kukucskál a hasán
pixabay.com

Klasszikus játék a babákkal, amikor elbúsz a tenyereid mögé, megkérdezed vajon hová lett anya és “előbújsz” valami mókás hangot kiadva, vagy szimplán annyit mondasz KUKUCS. Ez segít megérteni a gyermeknek, hogy attól, mert valaki fizikailag nem látható, vagy, akit éppen nem lát, még ott lehet a közelében.

Körülbelül 18 hónapos korukra fogják teljesen felfogni, hogy attól, ha nem vagy mindig látótávolságukon belül még lehetsz a közelükben. Megértik majd, hogy ha elmész is visszajössz. Ezáltal kevéssé fognak megrémülni, ha magukra hagyod őket picit.

3. Játék a tükörrel

Helyezz egy tükröt a padlóra, majd hasaljatok elé a kicsivel együtt. Ezt értelemszerűen már akkor érdemes játszani, amikor meg tudja önállóan tartani a fejét. Grimaszolj neki a tükörben, nyújtsd ki a nyelved, nevettesd meg. Mivel néhány baba nem szeret hason feküdni, ez ösztönözheti arra, hogy hason fekve töltsön némi időt, mert érdekes lesz saját magát látni a tükörben.

4. Legyen zene!

A zene és különféle zajokkal is fel lehet keltheti kíváncsiságukat. Amíg a baba nem elég idős, hogy ő próbálja ki például a játék hangszert (kis zongora, mini gitár, xilofon stb.) addig mutassuk meg mi magunk, hogy melyik milyen hangot tud kiadni. Már interneten is rengeteg olyan videó van feltöltve, melyben a hangokkal tudjuk ismertetni őket. Lentebb mutatok is példát.

Állathangok babáknak

Ezen felül tapsolhatunk is nekik, különféle ritmusokban, mert ez később segíthet a beszéd megtanulásában és a ritmusérzék kialakulásában is. Amikor már elég nagyok hozzá, próbáljuk ösztönözni őket arra, hogy tapsoljanak ők is.

5. Labdázás

focizó gyerek
pixabay.com

Amikor még nem tudnak járni a picik, de tud állni, ha fogod a kezét érdemes lehet labdázni velük. Ugyanis, ha a baba megpróbál belerúgni a labdába, ahhoz át kell tegye egyensúlyának java részét egyetlen lábára. Ez a mozdulat pedig sokat fejleszt majd az egyensúlyérzékükön. A mozgás után erősödni fog csontjuk és keringésük is javul a rugdosás hatására.

Ha megtanulnak járni, bennük lesz a labdázás emléke és még az is lehet, hogy így születik majd meg valamelyik következő, tehetséges focistánk.

PAMPERS PELENKA, TÖRLŐKENDŐ KÍNÁLAT

forrás

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!