6 egyszerű tipp az erős immunrendszerért

immunrendszer

Ha az immunrendszer megfelelően működik, tökéletes védelmet nyújt a kórokozókkal szemben, azonban, ha immunrendszer működése megbomlik, akkor betegségek alakulnak ki. Mit tehetünk, hogy megőrizzük gyermekünk egészségét? A gyakorlatban is könnyen megvalósítható ötleteket gyűjtöttem össze.

1. Vitaminok a konyhából: Töltsük fel a gyerekek szervezetét mindenféle természetes vitaminnal, ásványi anyaggal, enzimmel stb. – egyenek jó sok színes zöldséget, gyümölcsöt, a fekete bogyós gyümölcsök és a sötét leveles zöldségek különösen jótékony hatásúak! Készítsünk nekik magas Omega 3-6 zsírsav tartalmú halételeket, főzzünk gyakran lencsét, aminek rendkívül magas a cink tartalma! Törekedjünk reformtáplálkozásra, minimalizáljuk a fehér, finomított termékek (cukor, liszt, só) fogyasztását, és lehetőleg kerüljük tartósítószereket és adalékanyagokat tartalmazó ételeket!

2. Főzés helyett inkább pároljunk, úgy a hatóanyagok kevésbé sérülnek. Főzés során ne öntsük ki az értékes ásványi anyagokat, vitaminokat a főzővízzel együtt. Bő olajban sültek helyett válasszunk kíméletesebb sütési módokat: sütőben, serpenyőben vagy roston sütést.

3. Víz, víz, víz: figyeljünk oda gyermekeink megfelelő mennyiségű és minőségű folyadékfogyasztására!

4. Egyensúlyban: figyeljünk rá, hogy mozogjanak jó sokat szabad levegőn és gondoskodjunk megfelelő pihenésükről – fontos a pihentető délutáni és éjszakai alvás.

5. Alkalmazzunk hatásos immunerősítőket: bíborkasvirág (echinacea), csipkebogyó, bodza, hársfa, grapefruitmagolaj, hagyma, fokhagyma, torma, fahéj, gyömbér és méz stb. (Vegyük figyelembe az életkori sajátosságokat, az allergizáló hatást! Mézet csak egy éves kor felett adjunk!). Használhatunk immunfokozó alternatív módszereket is: víz és légterápiák, masszázsok – baba és gyermek thai masszázs, reflexológia, akupresszúra, akupunktúra, Bach virágterápia és homeopátia stb.

6. Rendezzük a gyermek bélflóráját probiotikumokkal, főleg antibiotikumos kezelés, emésztőszerv-rendszeri problémák után, vagy krónikus megbetegedések esetén (az immunrendszer 80%-az a bélrendszerben van)!

Mádai Andrea reflexológus természetgyógyász 

Mádai Andrea reflexológus-természetgyógyász vagyok, két kisgyermek édesanyja. Nagyon fontosnak tartom a betegségek megelőzését, a gyerekek egészséges életmódra való nevelését, és a meglévő betegségek kezelését.
Előző cikkAz ombudsman aggályosnak tartja a családi pótlék szabályozását
Következő cikkSzigetelés fillérekből