A baba és a háziállatok

baba és kutya

Ha új családtag érkezik, nem csak a család, de a kedvencek élete is megváltozik.  Már a várandósság idején is nagy hangsúlyt kell fektetni a megfelelő óvintézkedésekre, hiszen a kismamát veszélyeztethetik egyes házi kedvencek kórokozói.

A baba megszületését követően pedig már teljesen más szemszögből nézzük házi kedvenceinket. Az addig a kanapén alvó macska előbb-utóbb már csak az előszobában kap helyet, és a kutya sem ugorhat már az ágyra.

Milyen gondot okozhatnak a házi kedvencek?

De vajon tényleg csak a háziállatok kórokozói okozhatnak gondot, vagy másra is ügyelnünk kell? A lakásban tartott házi kedvencek közül az ember leghűségesebb társa, vagyis a kutya, s annak ellentéte, a szeszélyes macska a legnépszerűbb. Egyik fajt sem lehet korlátok között tartani, így a baba megszületése után nagyobb gondot okozhatnak, mint egy akváriumban tartott aranyhal, vagy teknős, melyhez nem férhet hozzá.

A kutya és a macska azonban két olyan állat, melyet nem lehet irányítani, vagy ketrecbe zárni, bármikor a gyermek közelébe férhet, ha egy pillanatra magára hagyjuk. A kórokozók inkább csecsemőknél okozhatnak gondot, nagyobb korban azonban más problémák adódhatnak. A gyermek, ahogyan növekszik, egyre kíváncsibb a környezetében élő emberekre és állatokra egyaránt. Azonban ilyen fiatalon még nincsen tisztában vele (és valószínűleg hosszas magyarázat után sem érti meg) miért nem szabad meghúzni a kutya farkát, vagy rálépni a macska lábára.

Házi kedvenceink pedig a legjobb nevelés, s a legcsaládcentrikusabb faj ellenére is hevesen reagálhatnak a gyerekek kíváncsiságára. Ilyenkor pedig felmerül a kérdés, mit lehet tenni annak érdekében, hogy házi kedvencünk megtartása mellett is a legnagyobb biztonságban tudhassuk gyermekünket.

Óvintézkedések

Az új családtag érdeklődését házi kedvenceink idegenkedve fogadhatják, hiszen egy számukra még ismeretlen emberről van szó. Bár rengeteg faj létezik, melyek mintegy gyermekükként szeretik a gyermekeket, mégis, célszerű már a kezdetekben hozzászoktatni kedvencünket az új családtaghoz. Macskák esetében kevésbé nehéz a feladat, hiszen néhány kivételtől eltekintve nem szoktak idegenkedni az új emberektől.

A kutyák szaglása rendkívül jó, s akár egy parfümről is képesek megismerni gazdájukat. Ez a nagyszerű tulajdonság segíthet abban, hogy az új családtaghoz szoktassuk őket. Egy kevés babahintőport, vagy krémet kenjünk a kutya pokrócának szélére, így hamar megszokja az új illatot, s a legapróbb családtagot is hamarabb felismeri.

Fontos, hogy kutyánk a baba megérkezésekor már hallgasson az alapvető vezényszavakra, mint az „ülj” vagy „feküdj”. Ezzel sok gondot leveszünk a vállunkról, ugyanis a kutya nem fog később sem a baba körül ólálkodni, ha nem szeretnénk. Nélkülözhetetlen az új napirend kialakítása. Szoktassuk hozzá kedvencünket, hogy naponta mindig ugyanabban az időszakban játszunk vele, így nem fogja az új családtagot „ellenfélnek” tekinteni.

Később, ha a baba már elég nagy, engedjük kedvencünknek, hogy megszimatolja, így már kedvencünk is teljes jogú családtagként fogja őt kezelni. Mindig dicsérjük meg kutyánkat, ha a gyermek jelenlétében megfelelően viselkedik.

Kókai Kata, www.csaladinet.hu

A Babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenhárom éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket.
Előző cikkAz árnyék színei
Következő cikkAmikor “fellélegzik” a lakás..!

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..