A Baba-Watsu

babawatsu_250.jpg

A víz az élet alapja, a földi élet szülőhelye. A Baba-Watsu a legközelebbi egységélményre, a mama méhében átélt védett, lebegő állapotra emlékezteti a babákat. A szülő- gyermek kapcsolat elmélyül, az esetleges születés körüli traumák oldódnak.

A Watsuról röviden

A vízzel való kapcsolat végigkíséri egész életünket. Ahogy a földfelszín 70%-át, átlagosan testünk háromnegyedét is víz alkotja. A vízben egyedülálló mozgásszabadságot élhetünk meg, ahol testünk, lelkünk, szellemünk felszabadulhat a mindennapok terhei alól. Ennek a szabadságnak a felfedezését és megélését segíti a Watsu is.

A watsu, vízi shiatsu masszázs, melyet Harold Dull alkotott meg 1980-ban. A módszer a közel testmeleg víz (34-35°C) általános, pozitív hatásait ötvözi a klasszikus mozgásterápia és a zen shiatsu (japán masszázstechnika) és relaxáció elemeivel. A gyakorlatok közben a terapeuta a kezelendő személyt a karjaiban tartja, lassú, folyamatosan áramló mozdulatokkal mozgatja át az egész testét.

A watsu baba kortól egészen idős korig ajánlható.

Sikeresen alkalmazható mozgásszervi megbetegedéseknél, depresszió és pszichoszomatikus problémák esetén. De egészséges embereknél is nagyon hasznos, mélyen relaxál, feltölt energiával.

A Watsu emellett megnyitja tudatunk és testünk emlékezetének kapuit. Ősi érzéseket ébreszt, a lélek óceánjára, egységére emlékeztet. Mély nyugalommal, felszabadult könnyedséggel ajándékoz meg bennünket, melyet legutóbb édesanyánk méhében lebegve tapasztalhattunk meg.

 

Mitől különleges a Baba-Watsu?

A Watsu egy speciális ága, melyet múlt ősszel sajátíthattunk el, az első hazai Baba-Watsu tanfolyam keretein belül. Én három éve, az első Magyarországi Watsu tanfolyam óta foglalkozom ezzel a lazító terápiával és azóta a babaúszás foglalkozásokat is áthatják a Watsu gyakorlatok.

A Watsu a babáink számára is csodás élményt jelent. A Baba-Watsu foglalkozások során a szülő csak a babájára figyel, az arcára, szemébe néz. A külvilág zajai feloldódnak, a szülő lassan átveszi a baba lélegzetvételének ritmusát, a mozdulatok egymásba olvadnak, ringatózunk, áramlunk, lebegünk.

A gyakorlatok a baba magzati élményeit idézik föl, megnyugtatva, ellazítva gyermekünket. Ahogy a papa-mama keze biztonsággal megtart, a langyos hullámok körülölelik, átmasszírozzák, körbesimítják az egész kis testet.

A kezelések során oldódnak a stresszek, feszültségek az izmokból, illetve az érzelmek területén is. Ezáltal az ősbizalom elmélyül, a szülő és gyermeke közti kapcsolat erősödik. Ha babánk hosszú vajúdás útján, császármetszéssel, vagy egyéb beavatkozással született, a születési traumák oldásában is segít a Baba-Watsu, mely a baba későbbi életére, testi-, lelki-, szellemi fejlődésére is hatással van.

Emellett abban is fontos szerepet játszik, hogy babánk megszeresse a vizes közeget, ugyanis a szülő nyugodt jelenléte, a langyos vízben való folyamatos, a baba ritmusához igazodó mozgás, elringatja, megnyugtatja a babákat. A gyerekek ezáltal később is előszeretettel fogják tudatosan is lazításra, feszültség elengedésre használni a vizet.

A víz minden érzékszerv felől hat, ezáltal a Baba-Watsu hullámzó mozdulatai sokoldalúan fejlesztik gyermekünket.

A Baba-Watsu gyakorlatai által fejlődik az egyensúly, a testtudat, a térérzékelés és mozgáskoordináció. Ezen képességek, érzékelési területek nélkülözhetetlenek a baba zavartalan testi és értelmi fejlődésében, így a Watsu pozitív hatást gyakorol a gyermek mozgásfejlődésére, ill. a későbbi tanulási zavarok kialakulásának megelőzésében is.

A víz simogatása megnyugtatja a babát, a mozgás, masszázs, tornagyakorlatok pedig átmozgatják a testet, stimulálják az immunrendszert és az idegrendszert.

A vízzel való munka általános szabályai

Mivel a Watsu kezelések meleg vízben folynak, ennek a foglalkozásnak is vannak kontraindikációi, melyek megegyeznek a vízben, meleg vízben való tartózkodás általános szabályaival! Súlyos szív- és érrendszeri, keringési, légzési rendellenességek esetén, fertőző vagy lázas állapotok, nagyobb bőrfelületre kiterjedő fertőzések, sérülések esetén a vízben való tartózkodás tilos!

Amúgy minden más esetben, megkésett mozgásfejlődésű, hypoton vagy spasztikus babáknak is nagyon jót tesz a víz. Természetesen ehhez a terapeuták részéről is speciális szakképesítés szükséges. A terápiát végző szakember végzettsége szerint tud segítséget nyújtani az egyéni terápiás folyamat felépítésében.

Összefoglalva tehát, a család minden tagjának, kicsiknek és nagyoknak egyaránt nagyon hasznos a Watsu! Segít összekapcsolódni a jelen pillanat üzenetével, ezáltal felfedezhetjük az apró mozdulatok, érintések, közös élmények örömét. Folyamatos alkalmazása által javíthatjuk életünk és kapcsolataink, figyelmünk és jelenlétünk minőségét családtagjainkkal, szeretteinkkel.

Radnics Adrienn babaúszás és Aquanatal oktató | Kérdezz-felelek>>
www.mamavilag.hu

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

Gyógytornász, Aquanatal oktató, babaúszás oktató, hidroterapeuta. A PTE Gyógytornász szakán végeztem 2003-ban. Elvégeztem a Birtlight® kismama jóga oktatói tanfolyamot. a Watsu, vízi terápiás módszerrel is, amellyel 2007-óta foglalkozom és babaúszás oktatóvá is váltam. Ezek a módszerek hatékonyabbá teszik a szülésre való felkészülést, ezért szívből ajánlom nektek! Amint láthatjátok "vízi ember vagyok", várom kérdéseiteket a következő témakörökben: szülésre felkészülés, Aquanatal, kismama jóga, szülőpozíciós jóga, babaúszás.
Előző cikkLátogassuk meg a gyermekorvost a családi nyaralás előtt!
Következő cikkDr. Márián Alexandra belgyógyász, Voll-diagnoszta, homeopátiás orvos

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..