A budapesti Bethesda a legjobb gyerekkórház

bethesda3-300x225.jpg

Az Év Kórháza szavazáson a gyerekkórházak közül az országban a legjobb lett a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórháza, vagyis azt  ítélték a szavazók az ország második legjobb egészségügyi intézményének. Minden kategóriában kimagaslóan jó, 4,1 fölötti átlagot kapott, és csak az SE ÁOK Kardiológiai Intézete előzte meg.

Kórházba menni senki nem szeret, de ha muszáj, és választhatunk, legalább tudjuk, milyen körülmények közé kerülünk. A Bethesdának több, mint százéves múltja van, az „Irgalmasság háza” ma mégis a legmodernebb eszközökkel felszerelt intézmények közé tartozik.

Műtét után

– Kórházunk a közép-európai régióban az egyedüli egyházi fenntartású gyermekkórház. A szív- és agysebészet kivételével teljes körű gyermek-szakellátást biztosítunk a hozzánk fordulóknak, tekintet nélkül a hovatartozásra. – tudjuk meg a kórház igazgatójától, Dr. Velkey György főorvostól.Részt veszünk a főváros gyermekügyeleti rendszerében, de fogadunk betegeket Pest megyéből és az ország más területeiről is. Országos hatáskörű, kiemelt profilunk az égéssérült gyermekek ellátása, a Bethesdában működik az Égéssérült Gyermekeket Ellátó Országos Központ. A Budapest – Bethel epilepsziacentrum, amely neurológiánkat is magába foglalja, ugyancsak országosan fogad epilepsziás gyerekeket műtét előtti kivizsgálásra.

A gyógyító munkát a XXI. század technikája segíti

Már a belépésnél meglepetéssel fogadnak minket: az ódon boltíves falak között tavaly óta világszínvonalú elektronikus betegirányító és nyilvántartó rendszer működik a T- System és a Cisco 120 millió forintos adományának köszönhetően. A nyilvántartásban már szereplő gyerekeket azonosítja a rendszer, összeálłítja az orvos számára szerinte fontos információkat a korábbi kezelésekről, és minden fontos tudnivalóról, amit aztán elektronikusan, azonnal továbbít a kezelőorvos termináljára. A rendszernek köszönhetően várakozni is kevesebbet kell, a várakozók tudják, mikor kerülnek sorra.

Intenzív osztály

Az intenzív osztály, sürgősségi centrum és az égési osztály műszerkparkjában vannak egyedi, országosan csak itt elérhető műszerek.

– Kórházunk műszerparkját folyamatosan újítjuk. Ebben fenntartónk a Magyarországi Református Egyház, valamint a kórház alapítványa nyúlt jelentős segítséget, de pályázatok és adományok útján is jelentős fejlesztést tudunk végrehajtani.  Az intenzív osztály és az égéssebészti osztály műszerigénye igen nagy, mivel sok esetben egy-egy beteg gyógyításához egész torony infúziós pumpa, és egyéb műszer szükségeltetik. A homokágyak, speciális fürdetőkádak pedig nélkülözhetetlen eszközei az égett betegek ellátásának. Neurológiai osztályunk 24 órás EEG monitor megfigyelő rendszere egyedinek számít az országban. Ez a készülék az epilepsziás betegek megfigyelésében, diagnosztizálásában nyújt korszerű segítséget. – mondja el Boros Zsuzsa kommunikációs referens.

Családias környezet, felkészült és odaadó gyógyítók

A kórház 120 aktív ággyal működik, ez talán soknak tűnik így leírva, de a helyszínen járva, és az ápolókat, orvosokat megismerve, nem egy nagy intézményt jelent. Mindenki ismeri a kollégákat, a rendszer emberi szemmel felfogható és megismerhető.

Gyógyulófélben

– Misikével több hetet töltöttünk a Bethesda intenzív osztályán, majd a neurológián, miután egy autó elgázolta az iskola előtti zebrán – mondja Sztrehaletné, Magdi. Kómában volt, és több csontja eltört. A kórházban mindent megtettek a gyerekért, ahol lehetett engem is bevontak és bíztattak a részvételre az ápolásban. Ez jót tett szerintem mindkettőnknek, Misinek és nekem is. Az ápolóknak nagyszerű a pedagógiai érzékük a gyerekekhez, úgy éreztem csak 50%-ban ápolók, a többiben inkább óvóbácsik és óvónénik. Az orvosoknál pedig soha nem éreztem azt, amit máshol elég gyakran lehet tapasztalni, hogy lekezelőek lennének, vagy nincs elég idejük Rád. Mindig kielégítő volt a tájékoztatás és nem tekintettek soha egy hozzá nem értő dilettánsnak, sőt örömmel fogadták egyéni megfigyeléseimet, észrevételeimet.

– Lehetőséget biztosítunk, hogy a szülők egész nap gyermekük mellett tartózkodhassanak. Éjszakai ott alvást, a zsúfoltság miatt inkább a kisebb gyermekek szüleinél támogatjuk. Ennek módja osztályonként változik, van olyan kórtermünk, ahol a szülő külön ágyat vagy összecsukható ágyat kap, de sokszor csak egy fotelt tudunk biztosítani. Csecsemő osztályunkon 7 ágyas anyaszobát alakítottunk ki, kifejezetten a szoptatós anyukák részére. Emellett 3 baba-mama kórtermünk is van, ahol egy szobában aludhat az édesanya csecsemőjével. – tudtuk meg Boros Zsuzsától.

A gyerekeket pedagógusok is látogatják, igény szerint akár a hagyományos iskolai oktatást is helyettesíthetik egy hosszabb kórházi kezelés során.

– Az Ilka utcában 30, a Bethesda utcában 40 önkéntes foglalkozik heti rendszerességgel a gyermekekkel. Egy részük az ambulanciákon várakozó, mások az osztályokon bent fekvő gyermekekkel játszanak, olvasnak, vagy kézműves foglalkozásokat tartanak nekik. A szülők is örömmel veszik ezeket a programokat, főleg akik hosszabb ideje tartózkodnak a kórházban, mivel egy kis szabadsághoz jutnak. Az önkénteseket gondosan megválogatják kollégáink, többszöri, hosszabb elbeszélgetés, felkészítés után kerülhetnek csak a betegek közelébe, mivel ez egy bizalmi kapcsolat, és a kórház tartozik felelősséggel a segítőkért is. – meséli Boros Zsuzsa.

A főépület az udvar felől

A gyerekeknek lehet bevinni saját ruhákat, játékokat, és jó időben a kórház kertjét is használhatják, ahol egy kis, EU-konform játszótér is van.  A közeli Városliget szerencsére jobban érvényesül a kertben és az épület körül, mint a szintén közeli M3-as autópálya. A rendezett kertben tett séták is segítik a kis betegek felépülését.

– Eddig összesen hatszor feküdt bent a kicsi a Bethesdában – meséli a 15 hónapos Gergő édesanyja. – Szakmailag magas szintű ellátást kapott mindig, pedig neki egy elég ritka betegsége van. Mellette még olyan szeretettel is vették körül, az orvosok is, és az ápolók is, hogy az biztosan hozzájárult a gyógyulásához is, és ahhoz is, hogy nem trauma neki a kórházi tartózkodás. És hozzánk is mindig volt egy-egy megnyugtató szavuk a nehéz időszakokban.

A fentiek is igazolják, megérdemelten lett 2009-ben az Év kórháza szavazás második helyezettje a Bethesda.

Fülöp Hajnalka, hfulop@gmail.com

A kórház honlapja: www.bethesda.hu

Bethesda Kórház Alapítvány: Az alapítványt a Bethesda Gyermekkórház hívta életre 1992-ben azzal a céllal, hogy nonprofit szervezetként adományokat, felajánlásokat gyűjtsön az újjászerveződő kórház fejlesztéséhez. Elsősorban egészségügyi eszközbeszerzésekhez, építészeti rekonstrukcióhoz, gyermekprogramok megvalósításához, beteg gyermekek táboroztatásához, azaz a gyógyítás tárgyi és spirituális feltételinek megteremtéséhez biztosít forrásokat. Az alapítvány adószáma 180 425 39 – 1- 42, számlaszáma 10300002 – 20350699 – 70073285 (Magyar Külkereskedelmi Bank). Honlap: www.bka.hu

Szólj hozzá Te is!

1 KÉRDÉS

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..