A családi pótlék változásai 2010. augusztus 30.-tól

2007tb.jpg

Aláírta a családi pótlékot módosító törvényt Sólyom László köztársasági elnök. Ennek értelmében, ha a gyermek a kötelező tanórai foglalkozásokról igazolatlanul több mint ötven órát mulaszt, az adott település jegyzője elrendeli védelembe vételét és a teljes iskoláztatási támogatás felfüggesztését. Az augusztus 30-án hatályba lépő törvény alapvető célja, hogy az állam egyértelmű üzenetet fogalmazzon meg arról, hogy az iskolakerülés, az indokolatlan hiányzás tűrhetetlen magatartást jelent.

A törvény két részre bontja a családi pótlékot: a nevelési ellátásra és az iskoláztatási támogatásra. Ha a tanköteles gyermek a kötelező tanórai foglalkozásokról 10 órát igazolatlanul mulaszt, akkor a közoktatási intézmény igazgatójának jelzése alapján a gyermek lakó-, vagy tartózkodási helye szerint illetékes önkormányzat jegyzője felhívja az iskoláztatási támogatás jogosultját a várható következményekre. Az adott tanévben igazolatlanul mulasztott ötvenedik kötelező tanórai foglalkozás után a jegyző elrendeli a gyermek védelembe vételét, továbbá a teljes összegű iskoláztatási támogatás felfüggesztését.

A települési önkormányzat jegyzője egy határozatban dönt az iskoláztatási támogatás felfüggesztéséről, védelembe nem vett gyermek esetén a védelembe vétel elrendeléséről, az eseti gondnok kirendeléséről és ezzel egyidejűleg az iskoláztatási támogatás összegének a települési önkormányzat részére a kincstárban megnyitott családtámogatási folyószámlára történő utalásáról.

A kormány a törvény alapján felhatalmazást kap, hogy a családtámogatási folyószámlán rendelkezésre álló összeg felhasználását rendeletben szabályozza.

Az elfogadott jogszabály rögzíti a családi pótlék természetbeni formában történő nyújtásának lehetőségét, ez legfeljebb hat hónapra, a döntést követő második hónap első napjával kezdődően rendelhető el. A családi pótlék természetbeni formában történő nyújtása a feltételek fennállása esetén ismételten elrendelhető.

7 EDDIGI KÉRDÉSEK

 1. A fiam betöltötte a 23-évét de tanuló nem rendelkezik önálló keresettel egyedül nevelem rokkant nyugdíjas vagyok kevés a jövedelmem így is nehéz volt most meg hogy elvették a családípótlékot így még nehezebb. Köszönjük szépen a kormánynak a kormánynak.

 2. Ezek csak azzal tudnak foglalkozni hogy nekik a fizetésük meglegyen ,
  Még nem volt a parlamentbe vita amikor a fizetésüket megszavazták .
  ebbe mindegyik párt egyforma,
  Amikor kitalálta hogy egy szobafestő tanulónak 2+3-OM évet kel járni
  akkor ez miért nem jutott ez eszükbe honatyáknak .
  hogy sok családnak fog hiányozni az a pénz ami nekik kevésnek tűnik de
  nekünk sok

 3. Könnyű onnan fentről olyan határozatokat hozni ,ami rájuk nem vonatkozik, ellenben a szegények és hátrányos helyzetűek ezt a kis összeget is az alapvető megélhetésnek-taníttatásnak ruháztatásnak tulajdonítják..Én 22 éves vagyok, van két szakmám most érettségizek idén és bár rám nem hat ki már annyira a dolog, de mi van a többiekkel?Mást sem lehet hallani jóformán csak azt hogy kitől mit vonnak meg, mennyire fog emelkedni ennek meg ennek az ára..érdekes..

 4. Miért a 20 éves gyerek nem gyerek? Azt nem kell etetni és ruháztatni meg tanitatrniazt hiszik hogy már magukra keresnek mert nem mert még valaki iskolá
  ba jár arra nem gondolnak köszönjétek Solyom Lászlónak cserélnék vele egy kis időre és meg látnál hogy állna a szája.Attol mer ő milliomos attol még más rá szorul arra a kispénzre is azt nem gondolja?

 5. Azt nem reklámozzák, hogy a korhatárt 23-ról 20 évre csökkentették. A cél szerintem, hogy a szegényebb réteg gyerekei ne tanulhassanak. Pont az utolsó 1-2
  évben (középfokú intézménytől függően) vonják meg a családi pótlékot, amikorra megszerezhetné a szakvizsgáját a tanuló. Azt gondolják, ha mélyen elhallgatják, akkor senkinek nem tűnik fel? Aki nem kap csp-ot annak feltűnik. Akik ezt megszavazták, nem szorulnak rá az összegre, különben nem szavazták volna meg ezt a részt. Vagy csak nem tudják kiszámolni, a mai oktatási felépítés szerint hány évben kell meghatározni a korhatárt, hogy mindenkinek egyenlő esélyekkel szerepeljen benne? Talán kérjenek meg egy diákot számolja ki nekik!

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..