A császármetszés okai és kockázata

csaszar21.jpg

Világméretű jelenség, hogy a császármetszések aránya emelkedik. Magyarországon ez az arány egyes kórházakban már meghaladja a 30 %-ot, a WHO (az Egészségügyi Világszervezet) által a világ bármely részén indokoltnak elfogadható 7-12%-kal szemben.A császármetszés életmentő lehet az anya és a magzat számára – az esetek nagyon kis százalékában. A legtöbb anya és baba számára a várandósság végén azonban a sebészi szül(et)és összegzett kockázata meghaladja az előnyöket.

A császármetszés szövődményei

Ahogy az amerikai Anyasági Központ Egyesület (Maternity Center Association) kiadványában olvashatjuk: „A hüvelyi szüléssel összehasonlítva, a császármetszés számos testi probléma, zavar előfordulását megnöveli. Ezek a ritka, de olyankor könnyen életveszélyessé váló problémáktól kezdve – mint pl. a súlyos vérzés, vérrögképződés, vagy a bélelzáródás – a sokkal gyakoribbakig – tovább tartó, erősebb fájdalmak, fertőzésveszély – sokfélék lehetnek. Ha egy nőnek császármetszése volt, tovább marad a kórházban, és megnő a valószínűsége, hogy újra kórházba kerül. A megnövekedett testi kockázaton túl, a császármetszéssel szülő nő általános mentális egészségét nagyobb kihívás éri, magasabb a kockázata az érzelmi problémák megjelenésének. Az így szülő nők valószínűleg szegényesebb (kellemetlenebb) emlékeket fognak őrizni szülési élményükről, mint a hüvelyi úton szülők.

Mindez az anya korai kapcsolatát a gyermekkel is hátrányosan érinti. A császármetszéssel szülőknek kevesebb a korai kontaktusa a kisbabával, így megnövekszik a kezdeti negatív érzések valószínűsége. A műtétből való lábadozás a szoptatás megindulását is nehezíti. A császárral született babáknak kisebb az esélye a szoptatásra, s az ezzel járó előnyökre.

A császármetszés más problémákat is okozhat a babának, pl. vágási sérülést szenvedhet a műtét alatt. A császárral született babák hajlamosabbak a légzési zavarokra a szülés körüli időszakban, s gyakrabban lesznek asztmások gyermek-, és felnőttkorban.

A császármetszés kockázatot jelent a nő későbbi termékenységére nézve, míg a hüvelyi szülés nem. A sebészi szülés megnöveli a későbbi méhen kívüli terhesség veszélyét. Későbbi várandósságai során a korábban császármetszéssel szült nőnek nagyobb valószínűséggel lesznek súlyos méhlepény-elégtelenségei. A méhen ejtett seb is megnyílhat. Ezeknek a zavaroknak súlyos szövődményei lehetnek, és sürgős orvosi beavatkozást tehetnek szükségessé. Ezen állapotok bekövetkezésének valószínűsége együtt növekszik a császármetszések számával.”

A császármetszés elkerülhető okai

Sürgős és váratlan egészségügyi helyzet esetén, amikor pl. súlyos vérzés alakul ki, a baba oxigénellátása lecsökken vagy a köldökzsinór előreesik, vagy előlfekvő a méhlepény, esetleg a méhlepény idő előtti leválása történik, valóban szükség van a beavatkozásra.

Van azonban egy sor elkerülhető ok is, amikor mégis sok esetben császármetszésre kerül sor.

Korábbi császármetszés

A szakirodalmi és kutatási adatok szerint a császármetszéssel szült nők 75-80%-a képes lenne a normál szülésre a következő várandóság esetében. Mégis a császár utáni hüvelyi szülés lehetősége nagyon korlátozott.  Az orvosok a lehetséges kockázatok miatt ritkán vállalják, hogy végigkísérjék a vajúdást.

Mindenképpen érdemes olyan orvost keresni, aki támogatja ezt a szülési módot, hogy a fent vázolt fizikai és lelki kockázatokat elkerüljük. Még ha a végén császármetszésre kerül is sor, egyáltalán nem mindegy a gyermek és anya kötődése szempontjából, hogy vajúdik-e a babával vagy a programozás miatt erre még lehetősége sincs. A vajúdás során felszabaduló hormonok ugyanis nagyon jótékonyan befolyásolják a baba-anya kapcsolatot és a szoptatás hosszát is. Lelkileg és testileg viszont a normál szülés a legjobb alternativa az anya és a babája számára.

Vajúdás lelassulása vagy leállása

A vajúdás hossza és szakaszai nagyon különbözhetnek az egyes kismamáknál. A sürgetés helyett legjobb, ha a vajúdás lelassulásakor természetes eszközökhöz folyamodunk, mint a testhelyzetváltoztatás, meleg fürdő, a méh kendővel való mozgatása, rázogatása, homeopátiás szerek, virágterápiás cseppek, ivás. Amíg a baba szívhangja megfelelő, nem kell kétségbeesni. A babák tempója is különböző. A sürgetés hosszútávon kedvezőtlen hatással lesz a baba életében. Ha már eljutottunk a 6 cm-es táguláshoz, nagy valószínűséggel meg tudjuk normál úton szülni a gyermekünket. A kutatások igazolják, hogy dúla jelenlétében – aki ismeri és használja a felsorolt természetes eszközöket – nagymértékben csökken a császármetszések bekövetkezése.

Farfekvéses baba

Abban az esetben, ha a baba a méhben való megfordítási kísérletek ellenére sem változtat pozícióján (ilyen pl. a mechanikus, kézzel történő megfordítás, akupunktúrás vagy akupresszúrás megfordítás, gyertyás beavatkozás, hipnózisban történő megfordítás), a császármetszés valószínűsége megemelkedik. Ebben az esetben olyan szülészorvos tud segíteni a normál szülésben, aki már gyakorlott a farfekvéses babák esetében. A valódi kockázatot itt az jelenti, ha a baba feje relatív  nagyméretű. Ezt az ultrahangon elég nagy biztonsággal ki tudják szűrni.

Fontos, hogy még a szülés előtt mindent megtegyünk, hogy a baba átforduljon. A farfekvésesség a nehézségeivel együtt sem jelent okot a biztos császármetszésre.

A magzati szívritmus megváltozása

A magzat szívhangjának gyorsulása, lassulása jelezheti, hogy a baba rosszul van. Ugyanakkor a szülés velejárója is, hiszen a születés a baba számára is nagy változás. Érdemes ebben az esetben is helyzetet változtatni, inni és kellemesebb érzelmi állapotba hozni magunkat, mert ez bizonyosan segít a  babának is túllendülni a nehézségeken. Annak, aki gyakorlott ebben, mindenképpen érdemes megkérdezni a babáját szülés közben, hogy hogyan érzi magát. Ez megnyugtató információt nyújthat a vajúdás folytatásához. Természetesen, ha hosszabb ideig fennáll a szívritmus változás vagy a magzatvíz sötét elszíneződést mutat, szükséges lehet a műtéti beavatkozás.

Ikerszülés

Ha két babát várunk egyszerre, a császármetszést a kutatási adatok egyáltalán nem indokolják. Feltétlenül keressünk olyan orvost, akinek már van tapasztalata normál ikresszülésben. Az ikerállapot már így is nagyon speciális lelki helyzetet teremt a babák számára a méhben. Nem érdemes a császármetszés okozta lelki terhekkel még jobban megterhelni a babákat! Az anyának az ikrek ellátása nagy testi megterhelés lesz, császármetszés után viszont sokkal tovább tart a felépülés. Így még jobban megnehezül a helyzete.

Dobos Andrea Beáta, születésterápia, születéstréning, magzati kapcsolat | Kérdezd szakértőnket>>

A szerző három gyermek édesanyja. Szüléstörténetei olvashatók a http://www.magzatikapcsolat.hu weboldalon.

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

Tóth Andrea Beáta vagyok, pszichopedagógus és iskolafejlesztő, meditációs és relaxációs tanár, szimbólum és transzlégzés terapeuta. A meditáció, mint életmód és a transzgyakorlatok segítségével célommá vált a szülésre felkészítés, a várandósság és szülés minőségének javítása és a női létezés minél teljesebb átélésének kibontakoztatása.
Előző cikkFelelősségbiztosítás bábáknak
Következő cikkSzerelem újratöltve – Párkapcsolat 2.0

1 KÉRDÉS

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..