A cseh szülészek elutasítják az otthonszülést

BornSimplyBornSafelyBornAtHome-300x200.jpg

Az otthoni szülés kockázataira hívta fel a figyelmet pénteken a Cseh Orvosi Kamara (CLK). A szakmai szervezet tudományos tanácsa szerint az előre elhatározott otthonszülés ellentmond az orvostudomány legújabb ismereteinek. Milan Kubek, az orvosi kamara elnöke a tanácskozás után újságíróknak elmondta: a szakértők egyetértettek abban, hogy hazai, családi környezetben semmiképp sem lehet megoldani azokat a problémákat, amelyek szülés közben felmerülhetnek. Ehhez egészségügyi intézményre, kórházra van szükség.

“A Cseh Orvosi Kamara mindent megtesz annak érdekében, hogy a szülészek és nőgyógyászok nemzedékei ne vesszenek el néhány fanatikus ideológiai vaksága miatt” – jelentette ki Kubek. Hozzátette: az orvosi kamara számára elfogadható, hogy minden nőnek joga van saját magáról önállóan dönteni, de úgy véli, “ahhoz azonban nincs joga, hogy veszélyeztesse még meg nem született gyermekét”.

A cseh szülészek elutasítják az otthonszüléseket, mert szerintük az rendkívüli kockázatot jelent az anya és a gyerek számára. Figyelmeztetnek: ha megnő az otthonszülések száma, várhatóan megnő a csecsemőhalandóság is. A kamara szerint a külföldi tapasztalatokra való hivatkozás nem állja meg a helyét, mert azokban az országokban, ahol megtűrik az otthonszüléseket, megnőtt a csecsemőhalandóság is. Csehországban az ötvenes évek közepétől támogatják és részesítik előnyben a kórházi szüléseket.

“Míg hatvan éve 100 ezer élve született gyermeknél átlagban 70 nő halt meg, addig ma átlagban tíz, ami lényeges csökkenés” – mondta Jaroslav Feyeresi, a prágai szülészeti kórház igazgatója.    Csehországban jelenleg az összes szülés mintegy 0,2 százaléka jut otthonszülésekre. Ezek egyharmadát előre eltervezték.

Az otthonszülés csehországi hívei szerint viszont a kórházi szüléseknél is van kockázat. Petra Sovová, az Aktív Anyaság Mozgalom képviselője szerint az otthonszülések nagyobb kockázata csak “mítosz”.

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkMűszálas lehet a pamutholmi!
Következő cikkBalszerencse-e a balkezesség?

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..