Műszálas lehet a pamutholmi!

100-Cotton-Baby-Romper-276x300.jpg

A kiválasztott húsz darab, 100 százalékos pamutnak jelzett ruhanemű közül hét teljesen, vagy részben műszálból készült, de ezt a tényt csak laboratóriumban lehet megállapítani – mondta Gippert Bea, a vizsgálatot végző Teszt Plusz Online lap főszerkesztője. A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) 2010-ben 50 csecsemő és kisgyermek ruhát vizsgált, és ezek 94 százaléka más nyersanyagból készült, mint ami a címkén szerepelt – ismertetett egy másik vizsgálatot Fülöp Zsuzsanna, az NFH szóvivője. Az ugyanakkor vizsgált 20 pamuttermékből 13 nem a jelzett alapanyagból készült.

A pamut termékeket mindenekelőtt az egészségtudatos vásárlók keresik, illetve a szülők vásárolnak ilyen ruhaneműt a gyermekeiknek. Az alapanyag összetétele viszont tapintásra nem állapítható meg, azt vagy mikroszkopikus vizsgálattal, vagy pedig kénsavban történő áztatással lehet tesztelni. A kénsav a pamutot  oldja, míg a műszálat nem – mondta Gippert Bea.

A lap a mintákat többféle üzlettípusban, nagyáruháztól a piacig választotta, a problémák zöme a piacon és a távol-keleti kereskedőknél jelentkezett – tette hozzá a főszerkesztő.    A nem megfelelő alapanyag összetétel hibás teljesítésnek minősül, és végső soron a vételár is visszakövetelhető – ismertette a jogi hátteret Fülöp Zsuzsanna. A hatóság a kis- és közepes vállalkozókat az első hibás minta után csak figyelmeztetheti, a bírság ismétlődéskor szabható ki.

Szólj hozzá Te is!

1 KÉRDÉS

  1. Hogy pamutból készült-e a ruha, igen könnyű megállapítani. Ehhez csak egy vékony anyagszálat kell meggyűjteni, a pamut szál lánggal ég, a műszál nem: a láng hatására a szál vége megolvad és ott egy kis kemény golyó keletkezik.
    Általában a pamut ruhák valóban pamutból vannak, a gondot nem is ezzel van, hanem a cérnával! Ugyanis napjainkban a varrodák kizárólag poliészter vagy poliakril cérnát használnak, de a ruha címkén ezt sose tüntetik fel. A sok síró csecsemő és felnőtt vásárló szenved az anyag foszlását megakadályozó, műszál cérnával sűrűn körbehurkolt varrások miatt.
    A hozászolásommal szorgalmazni szeretném, hogy a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság kötelezze a ruhagyártót ill. a forgalmazót, hogy nem csak a ruha anyagát, hanem a varrásnál használt cérnát és tüntesse fel.

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..