A D-vitamin hiánya megnehezíti a terhesség kialakulását

D-vitamin hiány

Azok a párok, akik babát szeretnének, de sajnos nem sikeresek a próbálkozásaik, mindent megtesznek, hogy végül gyermekük lehessen. Nem is sejtik, hogy sok esetben egy olyan egyszerű dolog áll a sikertelenség hátterében, mint a D-vitamin hiánya. Erről az anyagról, a hiány betegségeiről és a terhességre gyakorolt hatásukról dr. Angyal Géza szülész-nőgyógyász beszélt.

A D-vitamint mindenki jól ismeri, hiszen a napozáshoz kapcsolódik. Pedig az ismereteink róla igencsak hiányosak, és a tudomány igazán csak mostanában kezdi felismerni fontosságát.

Mindenekelőtt érdemes tisztázni, hogy nem egy vitaminról van szó. Bár az elnevezése valóban erre utal, sokkal inkább egy hormonszerű anyaggal állunk szemben. Ez azért fontos, mert a hormonok komoly befolyást gyakorolnak a test működésére, így hiányuk is erősebb következményekkel jár. A D-vitamin a legújabb kutatások alapján nem csak a PCOS (policisztás ovárium szindróma) kialakulásával hozható összefüggésbe, hanem a metabolikus szindróma (leggyakoribb összetett anyagcserezavar) kialakulásában is szerepet játszik.

A PCOS okai, tünetei és kezelése

A metabolikus szindrómát a cukorbetegség előszobájának is nevezik, vagy inzulin rezisztencia szindrómának is, ami egy cukoranyagcsere rendellenesség. Lényegében a nem megfelelő életmód, és a mozgásszegény mindennapok, valamint a D–vitamin hiánya felborítja az inzulinegyensúlyt a szervezetben.

Az inzulin szükséges ahhoz, hogy a sejtek glükózt vegyenek fel a vérből. Eleddig azt gondolták a tudósok, hogy ennek oka a nem megfelelő arányú cukorbevitelben keresendő. A finomított élelmiszerek, üdítők és más cukros ételek ugyanis folyamatosan magasan tartják a vércukorszintet. Ezt kompenzálandó a hasnyálmirigy speciális sejtjei több inzulint termelnek. Ez azonban kifárasztja a sejteket, így egy idő után a többlet termelés visszaesik, illetve a sejtek kezdik megszokni a magas inzulinadagot. Ez pedig azzal is jár, hogy egységnyi cukor felvételéhez több inzulinra lesz szükségük. A folyamat vége pedig a kettes típusú cukorbetegség kialakulása.

Ma már tudjuk, hogy a D-vitamin hiánya az anyagcsere folyamatokra gyakorolt hatása miatt jelentős részt vállal a metabolikus szindróma, így pedig a cukorbetegség kialakulásában. Egy kínai kutatás ugyanis bebizonyította, hogy az alacsonyabb D-vitamin szinttel rendelkező emberek 52%-al nagyobb eséllyel vannak kitéve a metabolikus szindróma kialakulásának.

A várandósság és a D-vitaminDr. Angyal Géza szűlész-nőgyógyász

Dr. Angyal Géza szülész nőgyógyász elmondta, hogy a fent említett szövődmények miatt a
D-vitamin a várandósságra is hatást gyakorolhat, pontosabban a terhesség kialakulását megnehezíti. A cukoranyagcsere zavarok ugyanis olyan terhet rónak a szervezetre, melynek következtében nem csak hajhullás, hasi hízás, fáradékonyság, hanem a menstruáció kimaradozása, rendszertelensége is jelentkezhet.

Ez azt jelenti, hogy bár közvetve, de a D-vitamin ellátottság befolyást gyakorol a fogantatásra is. Azoknak a pároknak, akik folyamatosan sikertelen próbálkozás miatt csüggednek, természetesen mindenképpen orvoshoz kell fordulni. Azonban nem kell feltenniük a kezüket, ők is tehetnek azért, hogy a várandósság mielőbb bekövetkezzen

A szakemberek jelentős része egyetért abban, hogy a terhességet érdemes vitaminkészítményekkel támogatni. Ez a kijelentés azonban kiterjeszthető a próbálkozási időszakra is, hiszen a megfelelő vitamin, nyomelem és ásványi anyag ellátottság nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a szervezet egészséges legyen, így pedig a várandósság is sokkal könnyebben kialakulhat. Természetesen a vitaminkészítmények sem egyformák, így azok között is olyat érdemes keresni, melynek anyagai szerves kémiai kötéssel kapcsolódnak, így a felszívódásuk is optimálisabb.

forrás: az interjút a ratkotunde.hu készítette
fotó: pexels.com

Erről a témáról a Gyermekre várva! rovatban olvashatsz többet!

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A Babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenhárom éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkFigyeljünk, hogy ne hízzon el a kisbabánk!
Következő cikkPiknik és mókázás a hétvégén

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..