A divatdiéták veszélyei

divatdiéták

Nagyon sok diéta képes rövid időn belül látványos eredményt produkálni, azonban érdemes emellett a többi jellemzőt is figyelembe venni a fogyókúra megválasztásakor. A legtöbb gyors fogyást ígérő, divatos fogyókúra ugyanis az esetek nagy részében tudományosan nem megalapozott, és az egyes tápanyagok mennyiségének eltolódása miatt komoly egészségi kockázattal jár.

A gyors fogyások következménye sokszor az ugyanolyan gyors súlyvisszaszedés, tehát ezek a módszerek hosszú távon semmiképp sem eredményesek. Egyes drasztikus diéták még rövidtávon is képesek kóros állapotokat, valamint vitaminhiányt, illetve túladagolást okozni.

A divatdiéták többségének alapját valamelyik tápanyag (általában a szénhidrát vagy a zsír) bevitelének nagymértékű csökkentése, illetve növelése adja.

Szénhidrátban szegény, zsírban dús diéták:

A szénhidrátszegény diéták közül a legismertebbek a Zóna-, Dél-tengeri-, Hollywoodi-, Szétválasztó- és az Atkins-diéta.

A Zóna- és a Hollywoodi étrend a kevés szénhidráttartalom mellett magas fehérjebevitelt engedélyez. A Dél-tengeri és az Atkins-diéta esetében kezdetben csak minimális mennyiségű szénhidrát fogyasztható, ami fokozatosan emelhető, de még így is messze elmarad az egészség fenntartásához szükséges mennyiségtől. A Szétválasztó-diéta alapelve az, hogy a fehérje- és a keményítőtartalmú élelmiszereket tilos együtt fogyasztani.

A szénhidrátszegény táplálkozás megvalósítása csak úgy lehetséges, ha egyes élelmiszercsoportokat a diétázó kihagy, vagy csak minimális mennyiségben fogyaszt. Ilyen élelmiszercsoport pl. a gabonatermékek, tej- és tejtermékek, zöldségek és gyümölcsök.
A fent említett élelmiszerek az egészséges táplálkozás alapját képezik, így ezek hiányában mindenképpen hiányos lesz a rost-, egyes vitaminok- és ásványi anyagok bevitele. Ugyan akkor a magasabb zsírbevitel következtében emelik, a koleszterin szintet ezzel növelik a szív-és érrendszeri betegségek kockázatát. Ezen kívül az étrend nem elég változatos, hosszú távon tartva unalmassá válik, aminek következtében a diétázók nagy része abbahagyja és visszahízik.

Diéta kontra Várandósság

Zsírban szegény, szénhidrátban gazdag diéták:

A zsírszegény diéták, mint pl. a Priktin, Cooly, Schrott és az egyoldalú gyümölcs-, rizs-, burgonya alapú étrendek, ugyanúgy károsak az egészségre, mint a szénhidrátszegény diéták. A zsírok még fogyókúra alatt is fontos szerepet játszanak a szervezet normális működésének biztosításában, ugyanis szükségesek a zsírban oldódó vitaminok felszívódásához és az idegrendszeri működéshez.

A zsírszegény étrend megvalósítása elsősorban a húsok, húskészítmények, tej- és tejtermékek fogyasztásának csökkentésével, illetve elhagyásával valósítható meg. Ennek következtében fehérje, vitamin- és ásványianyag-hiányos állapotok alakulhatnak ki. A zsírszegény étrendek egy részénél a napi energiamennyiség sem elegendő, ami alapanyagcsere csökkenést, illetve ennek következtében a későbbiekben jojo-effektust eredményezhet (gyors fogyást követő gyors visszahízás).

A GI-diéta, azaz az alacsony Glikémiás Indexű élelmiszerek fogyasztását előtérbe helyező étrend életmódváltást, és nem kúrát jelent. Jellemzője, hogy igazából semmi sem tiltott, de a mennyiségekre figyelni kell. Ismerni kell az adagokat, és a napi többszöri étkezésre helyeződik a hangsúly. Az étrendben jelentős szerepet játszanak a növényi olajok, a baromfihúsok, halak, valamint a magas rosttartalmú élelmiszerek fogyasztása, a zsírdús élelmiszerekből azonban csak keveset ajánlott fogyasztani. Az étkezés mellett nagy hangsúly helyeződik a rendszeres mozgásra is.

Szénhidrát vagy zsír? Kiderült, melyik diéta a jobb!

Az ideológiai elvekre épülő Testkontroll alapját képezi az egyes élelmiszerek napszakokhoz igazított fogyasztása, valamint az ételek társítása. Az elmélet szerint nem fogyaszthatóak együtt a magas szénhidrát-, és a fehérjetartalmú élelmiszerek.

Tudományos kutatásoknak köszönhetően kiegyensúlyozottnak és hatásosnak mondható a wellness étrend, amely az egészséges táplálkozás alapelveire épül. Célja a változatos, vegyes táplálkozás, a minél kevésbé feldolgozott formában lévő élelmiszerek fogyasztása, valamint a gyakori (naponta 5-szöri) kis étkezések és a rendszeres testmozgás együttesével fogyasztani.

A mediterrán étrend a bőséges zöldség (nyersen és főzelék formájában) és gyümölcsfogyasztáson, rendszeres tej-, bor-, burgonyafogyasztáson, olívaolaj felhasználásával készült ételeken alapul. Gazdag az omega-3-zsírsavak forrásának számító tengeri halakban és diófélékben is.

A mediterrán étrend úgy is megvalósítható, ha ragaszkodunk a hagyományos magyaros konyha ízeihez, noha némileg nehezebben beilleszthetők ezen ételeink. A délelőtti órákban csak gyümölcsöt vagy gyümölcslevet, ebédre gyümölcsöt, salátát és zöldséget; vacsorára a zöldségekhez valamilyen keményítőtartalmú vagy állati eredetű élelmiszert lehet fogyasztani. Az olajos- és gabona magvak, a tészta és a kenyér csak ebédre vagy vacsorára fogyaszthatóak. A húsok bevitelét az étrend megengedi ugyan, de nem részesíti előnyben. A tejtermékeket tilos fogyasztani (kivéve a vajat). A diéta elvei szerint táplálkozóknál nagy valószínűséggel nem megfelelő a fehérje, B1, B2, B12, D-vitamin- és a kalcium-ellátottság.

Divat diéták – gyereknek nem ajánlott a szélsőséges étrend

A nulldiéta, vagyis a koplalás az egyik legveszélyesebb módszer. A szervezetben ioneltolódások, ennek következtében pedig szívritmuszavarok is kialakulhatnak. Gyakoriak a vesét ért károsodások is, illetve az alapanyagcsere csökkenése miatt nagy a valószínűsége a visszahízásnak. 1000 kcal alatti fogyókúrás étrendet nem ajánlott kórházi felügyelet nélkül tartani.

A divatdiéták számos egészségi kockázattal, és az esetek nagy részében csak rövidtávú eredményességgel járnak. Érdemes tehát mérlegelnünk, megéri-e kockáztatnunk az egészségünket azért, hogy 1-2 számmal kisebb fürdőruhát hordhassunk, és küzdeni az állandó jojo-effektussal, azaz a gyors súlyleadást követő visszahízással.

Az egészség megőrzése érdekében mindenképpen az egészséges táplálkozás alapelveire épülő fogyókúrát célszerű alkalmazni, amelynek a lényege, hogy a bevitt energiamennyiséget csökkentjük, de azon belül a megfelelő szénhidrát-, zsír-, fehérje- arányra ügyelünk. Így lassabb, de tartósabb testsúlycsökkenés érhető el, és nem jár egészségügyi kockázattal.

 

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

Dietetikusnak tanultam de előtte gyermekorvosi asszisztensként dolgoztam. A főnökömtől megtanultam, hogy szinte minden betegség, baj visszavezethető a nem megfelelő táplálkozásra, táplálásra. 2004-ben elvégeztem Pécsen az egészségtan tanári szakot. Kérdéseiteket táplálék allergiák, egyéb gyermektáplálási kérdésekben várom. Szívesen válaszolok hozzátáplálással, várandósság és szoptatás alatti étkezéssel kapcsolatos kérdésekre, táplálkozástani szempontból. Elhízott gyerek fogyókúrájával is foglalkozom. Illetve alternatív táplálási módokkal: pl: gyermekkori vegetarianizmus. Fordulhattok hozzám jó evő és rosszevő gyerekekről szóló kérdésekkel.
Előző cikk12 tipp a sikeres fogyáshoz
Következő cikkBőrradír házilag

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..