Nagyon sok diéta képes rövid időn belül látványos eredményt produkálni, azonban érdemes emellett a többi jellemzőt is figyelembe venni a fogyókúra megválasztásakor. A legtöbb gyors fogyást ígérő, divatos fogyókúra ugyanis az esetek nagy részében tudományosan nem megalapozott, és az egyes tápanyagok mennyiségének eltolódása miatt komoly egészségi kockázattal jár.
A gyors fogyások következménye sokszor az ugyanolyan gyors súlyvisszaszedés, tehát ezek a módszerek hosszú távon semmiképp sem eredményesek. Egyes drasztikus diéták még rövidtávon is képesek kóros állapotokat, valamint vitaminhiányt, illetve túladagolást okozni.
A divatdiéták többségének alapját valamelyik tápanyag (általában a szénhidrát vagy a zsír) bevitelének nagymértékű csökkentése, illetve növelése adja.
Szénhidrátban szegény, zsírban dús diéták:
A szénhidrátszegény diéták közül a legismertebbek a Zóna-, Dél-tengeri-, Hollywoodi-, Szétválasztó- és az Atkins-diéta.
A Zóna- és a Hollywoodi étrend a kevés szénhidráttartalom mellett magas fehérjebevitelt engedélyez. A Dél-tengeri és az Atkins-diéta esetében kezdetben csak minimális mennyiségű szénhidrát fogyasztható, ami fokozatosan emelhető, de még így is messze elmarad az egészség fenntartásához szükséges mennyiségtől. A Szétválasztó-diéta alapelve az, hogy a fehérje- és a keményítőtartalmú élelmiszereket tilos együtt fogyasztani.
A szénhidrátszegény táplálkozás megvalósítása csak úgy lehetséges, ha egyes élelmiszercsoportokat a diétázó kihagy, vagy csak minimális mennyiségben fogyaszt. Ilyen élelmiszercsoport pl. a gabonatermékek, tej- és tejtermékek, zöldségek és gyümölcsök.
A fent említett élelmiszerek az egészséges táplálkozás alapját képezik, így ezek hiányában mindenképpen hiányos lesz a rost-, egyes vitaminok- és ásványi anyagok bevitele. Ugyan akkor a magasabb zsírbevitel következtében emelik, a koleszterin szintet ezzel növelik a szív-és érrendszeri betegségek kockázatát. Ezen kívül az étrend nem elég változatos, hosszú távon tartva unalmassá válik, aminek következtében a diétázók nagy része abbahagyja és visszahízik.
Zsírban szegény, szénhidrátban gazdag diéták:
A zsírszegény diéták, mint pl. a Priktin, Cooly, Schrott és az egyoldalú gyümölcs-, rizs-, burgonya alapú étrendek, ugyanúgy károsak az egészségre, mint a szénhidrátszegény diéták. A zsírok még fogyókúra alatt is fontos szerepet játszanak a szervezet normális működésének biztosításában, ugyanis szükségesek a zsírban oldódó vitaminok felszívódásához és az idegrendszeri működéshez.
A zsírszegény étrend megvalósítása elsősorban a húsok, húskészítmények, tej- és tejtermékek fogyasztásának csökkentésével, illetve elhagyásával valósítható meg. Ennek következtében fehérje, vitamin- és ásványianyag-hiányos állapotok alakulhatnak ki. A zsírszegény étrendek egy részénél a napi energiamennyiség sem elegendő, ami alapanyagcsere csökkenést, illetve ennek következtében a későbbiekben jojo-effektust eredményezhet (gyors fogyást követő gyors visszahízás).
A GI-diéta, azaz az alacsony Glikémiás Indexű élelmiszerek fogyasztását előtérbe helyező étrend életmódváltást, és nem kúrát jelent. Jellemzője, hogy igazából semmi sem tiltott, de a mennyiségekre figyelni kell. Ismerni kell az adagokat, és a napi többszöri étkezésre helyeződik a hangsúly. Az étrendben jelentős szerepet játszanak a növényi olajok, a baromfihúsok, halak, valamint a magas rosttartalmú élelmiszerek fogyasztása, a zsírdús élelmiszerekből azonban csak keveset ajánlott fogyasztani. Az étkezés mellett nagy hangsúly helyeződik a rendszeres mozgásra is.
Az ideológiai elvekre épülő Testkontroll alapját képezi az egyes élelmiszerek napszakokhoz igazított fogyasztása, valamint az ételek társítása. Az elmélet szerint nem fogyaszthatóak együtt a magas szénhidrát-, és a fehérjetartalmú élelmiszerek.
Tudományos kutatásoknak köszönhetően kiegyensúlyozottnak és hatásosnak mondható a wellness étrend, amely az egészséges táplálkozás alapelveire épül. Célja a változatos, vegyes táplálkozás, a minél kevésbé feldolgozott formában lévő élelmiszerek fogyasztása, valamint a gyakori (naponta 5-szöri) kis étkezések és a rendszeres testmozgás együttesével fogyasztani.
A mediterrán étrend a bőséges zöldség (nyersen és főzelék formájában) és gyümölcsfogyasztáson, rendszeres tej-, bor-, burgonyafogyasztáson, olívaolaj felhasználásával készült ételeken alapul. Gazdag az omega-3-zsírsavak forrásának számító tengeri halakban és diófélékben is.
A mediterrán étrend úgy is megvalósítható, ha ragaszkodunk a hagyományos magyaros konyha ízeihez, noha némileg nehezebben beilleszthetők ezen ételeink. A délelőtti órákban csak gyümölcsöt vagy gyümölcslevet, ebédre gyümölcsöt, salátát és zöldséget; vacsorára a zöldségekhez valamilyen keményítőtartalmú vagy állati eredetű élelmiszert lehet fogyasztani. Az olajos- és gabona magvak, a tészta és a kenyér csak ebédre vagy vacsorára fogyaszthatóak. A húsok bevitelét az étrend megengedi ugyan, de nem részesíti előnyben. A tejtermékeket tilos fogyasztani (kivéve a vajat). A diéta elvei szerint táplálkozóknál nagy valószínűséggel nem megfelelő a fehérje, B1, B2, B12, D-vitamin- és a kalcium-ellátottság.
A nulldiéta, vagyis a koplalás az egyik legveszélyesebb módszer. A szervezetben ioneltolódások, ennek következtében pedig szívritmuszavarok is kialakulhatnak. Gyakoriak a vesét ért károsodások is, illetve az alapanyagcsere csökkenése miatt nagy a valószínűsége a visszahízásnak. 1000 kcal alatti fogyókúrás étrendet nem ajánlott kórházi felügyelet nélkül tartani.
A divatdiéták számos egészségi kockázattal, és az esetek nagy részében csak rövidtávú eredményességgel járnak. Érdemes tehát mérlegelnünk, megéri-e kockáztatnunk az egészségünket azért, hogy 1-2 számmal kisebb fürdőruhát hordhassunk, és küzdeni az állandó jojo-effektussal, azaz a gyors súlyleadást követő visszahízással.
Az egészség megőrzése érdekében mindenképpen az egészséges táplálkozás alapelveire épülő fogyókúrát célszerű alkalmazni, amelynek a lényege, hogy a bevitt energiamennyiséget csökkentjük, de azon belül a megfelelő szénhidrát-, zsír-, fehérje- arányra ügyelünk. Így lassabb, de tartósabb testsúlycsökkenés érhető el, és nem jár egészségügyi kockázattal.