A fogantatási nehézségek lelki okai 2.

A fogantatási nehézségek lelki okai

A fogantatási problémák, vetélések, méhen kívüli terhességek sokkal gyakoribbak, mint gondolnánk. Ugyanis nem csak azoknál jelentkeznek, akik az első babájuk megfoganásával vagy megmaradásával kapcsolatban tapasztalnak akadályokat, hanem az első baba megszületés után vagy a többedik gyerek esetében is fogantatási akadályokba, vetélésekbe ütközhetünk.

Ha valakinek már megszületett egy gyermeke, ritkán gondol arra, hogy a következő baba késlekedése, vagy a számos vetélés mögött lelki vagy családi okok állhatnak.
Ugyancsak kevesen keresik az okokat a saját fogantatásuk, magzati létük vagy a születésük élményeivel összefüggésben. Ezekről a lelki okokról írtam a cikk első részében:

A fogantatási nehézségek lelki okai 1. rész

Megszületésünktől rengeteg emlékkel, programmal, tapasztalattal rendelkezünk sejtszinten, amely befolyásolhatja gyermekvárási esélyeinket. Ezek a hatótényezők jöhetnek a generációs, családi vonalról, illetve a saját előző létezéseinkből is.

Ezekhez adódnak hozzá vagy befolyásolják azokat az életünk során átélt élményeink. Terápiás tapasztalataim alapján a következő okok a leggyakoribbak a fogantatási problémák esetén:

Saját szülésélmény

Az első baba után ugyanilyen blokkoló hatású lehet a saját szülésélmény is, amely vagy a saját születésélményüket hozza felszínre, vagy az átélt élmények miatt az anya nem szeretné újból átélni a babával ezeket a megalázó élményeket.
Az első szülés élménye és az utána következő időszak felhozza mindazokat az élményeket, amelyek a saját magzati és csecsemőkori élményeink voltak. A szülés utáni depressziók egyik összetevője éppen az a regresszív élmény, amelybe az anya belekerül a saját emlékeinek aktiválódása során. A következő szülések utáni hangulatok mutatják meg, hogy az anyának mennyire sikerült átdolgoznia és feloldania ezeket a nyomasztó élményeket.
Az átélt szülésélmény az apákban is aktiválja saját születésélményét és az anyjával kapcsolatos tapasztalatait. Ezért nem ritkán szülés után a férfiak is krízisbe kerülnek, gyakran azonban nem is sejtik ennek okait.

Abortuszok, vetélések

Sajnos még mindig kevesen tudják, hogy az előzőleg átélt abortuszok nagy hatással vannak a következő várandósságokra. Ugyanilyen fontossággal bírhatnak a saját anyánk által elkövetett abortuszok is, amelynek hatását gyakran a lányoknak kell viselniük az anyjuk helyett.
A spontán vetélések, mégha nagyon korai időben is következtek be, fájdalmas veszteségként kerülnek a test emlékezetébe. Amennyiben a gyászmunkát nem sikerül teljesen lezárni, ezek is negatívan hathatnak a várt fogantatás bekövetkezésére. A bűntudatérzés és a veszteségtől való félelem miatt tudattalanul biztonságosabbnak tűnik teljesen elkerülni a fogantatás kockázatait.

Újrakezdés vetélés után

Párkapcsolati problémák

A gyermek megfoganásának nehézsége mögött nemritkán a nő tudatalatti vagy félig tudatos védekezése áll, amely során titkon tudja, hogy a kapcsolat nem megfelelő arra, hogy hosszútávon biztonságban érezze magát egy kisbabával együtt. A felszínen gyakran a nők évekig próbálkoznak és a lombikprogramok ellenére sem születik meg a baba. Ha a félelmeikkel képesek szembenézni és megoldani a problémákat, vagy új partnert keresni, a fogantatás terén a nehézségek megszűnnek.

Válás, névváltozás

Egy válás és újraházasodás gyakran segít, hogy egy energetikai blokk feloldódjon. De vannak olyan esetek is, amikor ez az új energetikai állapot mégsem engedélyezi a következő baba megszületését. Sérelmek, félelmek, csalódások állhatnak a háttérben, amelyeket az anya előző kapcsolataiban élt meg. Az előző férj nevének megtartása szintén akadályozhatja új házasságában a fogantatás bekövetkezését.

Gyermeket tervez? Lazítson!

Férfiak gyermekvállalással kapcsolatos félelmei

A fogantatási nehézségek nem csak a nőt érintő problémák. A férfiak saját fogantatási problémái, magzatként átélt élményei és a születéssel kapcsolatos tapasztalatai, saját gyermekkoruk és saját partnerkapcsolati csalódásaik ugyanúgy belejátszanak a fogantatástól való visszariadásba, mint a nőknél. A férfiak még maguknak is nehezen vallják be, ha nem szeretnének több gyermeket.

Folyt.köv.

Születésélmény, Theatahealing

Tóth Andrea Beáta vagyok, pszichopedagógus és iskolafejlesztő, meditációs és relaxációs tanár, szimbólum és transzlégzés terapeuta. A meditáció, mint életmód és a transzgyakorlatok segítségével célommá vált a szülésre felkészítés, a várandósság és szülés minőségének javítása és a női létezés minél teljesebb átélésének kibontakoztatása.
Előző cikkSzemünk épsége vs digitális világ
Következő cikkGluténmentesen nem fejlődik jól a gyerek?