A fogyókúra nem hit, hanem elhatározás kérdése! – Interjú

A fogyókúra nem hit, hanem elhatározás kérdése!

Teremy AlexA Diet Maker blog szerzőjével, Teremy Alex testsúlycsökkentő tanácsadóval beszélgettünk. Mesél sikeres fogyásának „titkáról” és tanácsot ad azoknak, akik szeretnének a változás útjára lépni.

 

Babafalva: Kezdjük egy kis célmeghatározással; fogyókúra vagy alakformálás?

Teremy Alex: Az én véleményem szerint a fogyókúra kifejezetten fogyásról és zsírvesztésről szól. Az alakformálás pedig annyit tesz, hogy az alakunknak egy vonzó formát adunk, amit csak erősítő edzésekkel lehet elérni. Az erősítő edzésekkel lehet az izomzatunkat formálni, amitől egyre elegánsabbak leszünk.

BF.: Mi volt az a pont, amikor úgy érezted, változtatnod kell, ideje lefogyni?

Teremy Alex: A saját elhatározásomra történt. Én úgy látom, hogy a mások unszolása nem hoz eredményt, és egyre makacsabbak leszünk. Nehogy már más mondja meg, hogyan nézzünk ki, nem?

Nálam ez úgy történt, hogy már évek óta tudtam, hogy problémám van a külsőmmel, de amikor egyik nap ráálltam a mérlegre, akkor egy olyan magas számot mutatott vissza, amitől elképedtem. Nem hittem a szememnek, és gyakorlatilag abban a másodpercben tudtam, hogy itt a vége, és valamit csinálnom kell, mert ez így nem mehet tovább. Nem beszélve arról, hogy már régen kihíztam az összes nadrágomat, amiket addig hordtam. Ez volt a kezdeti motiváció lökés, ami elindított a fogyás útján.

BF.: Mi volt az első lépés?

Teremy Alex: Az első dolog, amire gondoltam, hogy mozognom kell. Ez akkor jó ötletnek bizonyult, mert eredménye is volt, de így utólag tudom, hogy csak mozgással nem tudtam volna tartósan lefogyni, de szerencsére pár hónappal később elkezdtem diétázni is, ami bebiztosította, hogy addig fogyhassak, ameddig én akarok, visszahízás nélkül.

BF.: Miként építetted fel a fogyási stratégiádat?

Teremy Alex: Az első célom, az volt, hogy belefogyjak a régi nadrágjaimba. 84 kilóról indultam, és ezt kb. 75 kilónál értem el. A második célom, hogy elérjem az ideális testsúlyom. Ez 67 kiló volt a 173 cm magasságomhoz. Amint ezt elértem, a harmadik célom a 60 kiló volt. Amikor 61,3 kiló voltam, úgy döntöttem, hogy abbahagyom, mert már 1 éve csináltam, és elégedett voltam a fogyásommal. Ezután jött csak a meglepetés, mivel szerettem volna a súlyom megtartani, de ennek ellenére még 2 kilót fogytam, és végül 58.8 kilón állt meg a mérleg. Ezután már csak edzettem, és komolyabban vettem az alakformálást, vagyis több izomzatot akartam. Ma 2-3 évvel később 67 kilóig tornáztam fel a súlyom az edzéseknek köszönhetően.

BF.: Te is megtapasztaltad a fogyási stagnálás okozta csalódottságot?

Teremy Alex: Igen. Nekem is volt egy 2 hetes időszak, amikor semmit se fogytam. Ez valójában gyakori eset a kiinduló súlytól számított 20-22%-os fogyásnál, ami nekem 67 kilónál történt meg. Csalódott voltam, és nem tudtam, hogy mit csináljak. Utána olvastam a dolgoknak, és végül is az volt a megoldás, hogy mindent úgy csináljak továbbra is, ahogy eddig. Ekkor még azért zöldfülű voltam, de jó, hogy erről is szereztem tapasztalatot.

BF.: A környezetedből mindenki támogatott ebben a döntésben?

Teremy Alex: Én azok közé tartozom, akit senki se támogatott. A legjobb vélemény az volt, amikor nem mondtak semmilyen véleményt. Én tudtam, hogy mit akarok, tudtam, hogyan érhetem el, és tudtam, hogy szükségem van rá. A kezdeti lendületet megszerezni a legnehezebb, de ha meg van, akkor utána már gyerekjáték.

BF.: Mit mondanál azoknak, akik már belevágtak a fogyókúrába, vagy épp most tervezik?

Teremy Alex: Aki már belevágott, és van eredmény: Először is gratulálok hozzá, másodszor pedig gondolj arra is, hogyan fogod a fogyásod után megtartani a súlyod. A legrosszabb módszerekkel is le lehet valahogy fogyni, de a súlyod megtartása már sokkal nehezebb. Fontos, hogy a súlytartásra fokozatosan kell átállni, és nem egyik napról a másikra. Különben visszahízás lesz eredménye.

Aki már belevágott, de nincs eredménye: A felméréseimből az derül ki, hogy a fogyókúrázók 90%-a nem tud lefogyni, és csak a 0,1%-a fordul dietetikushoz… Nem a te hibád, hogy nem értesz a fogyáshoz, de igenis a te hibád, ha nem szakembertől kérsz tanácsot. Ugyanis, ebben az esetben ne lepődj meg, ha nem sikerül lefogynod. A fogyás ma már egy szakma lett. Ahelyett, hogy vaktában csinálod a jól hangzó diétákat, inkább kérj segítséget. Gyorsabban eléred a célod, mintha évekig keresed a tuti módszert.

Aki most tervezi: Elsősorban neked is azt ajánlom, hogy fordulj szakemberhez. Gyorsabb, és hosszú távon kifizetődőbb. Sose a mozgással kezd, mert hiába mozogsz, ha utána az étkezéseddel elrontod az egész napod. A mozgás csak kiegészítése a diétának. Sose, de sose hidd el, hogy egy tabletta, ital vagy bármilyen más csodaszer segíteni tud a fogyásban. Bármilyen meglepő is, de a csodaszer gyártók 99%-a hamis szereket árul. Amikor egy diétát elolvasol, és baromságnak hangzik, akkor az az is. A legjobb diéta az, amikor azt eheted, amit tényleg szeretsz.

Teremy Alexet megtalálod szakértőink közt, így bátran kérdezhetsz tőle, illetve elolvashatod a témában írt cikkeit:

Teremy Alex, testsúlycsökkentő tanácsadó

Fotó: Freepik

Erről a témáról az Ép testben… rovatban olvashatsz többet!

 

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A Babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenhárom éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkKell aggódnod a várandósság alatt a pajzsmirigy alul- vagy túlműködés miatt?
Következő cikkSzenvedélybeteg kisgyerekek – cumi vs. ujjszopás

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..