A házasság és a válás is hízáshoz vezet

Mind a házasság, mind a válás okozhat testsúlynövekedést – állítják amerikai kutatók tanulmányukban. Az American Sociological Association által publikált tanulmány szerint a frissen házasodott nők vannak kitéve a legnagyobb veszélynek.

Az Ohiói Állami Egyetem kutatói több mint tízezer ember adatait elemezték azt vizsgálva, hogy a házasság, illetve a válás mennyivel növeli a súlygyarapodás kockázatát. A www.bbc.co.uk honlap által ismertetett felmérés céljából 1986. és 2008. között követték nyomon a vizsgált személyek testtömegindexét (BMI) és családi állapotát. Az új házasok és a frissen elváltak adatait összevetették azokéval, akik már korábban házasok voltak, vagy egyedül éltek.

Az elemzés kimutatta, hogy még ha figyelembe vették is az olyan tényezőket, mint az egyes személyek egészségi állapotát, iskolázottságát, munkaügyi és pénzügyi helyzete, illetve nőknél a várandósságot, a házassággal vagy válással kapcsolatos hízás kockázata akkor is jelentős növekedést mutatott.

A nőknél a kisebb (legfeljebb három BMI-pontos) súlyfelesleg kialakulásának kockázata 33 százalékkal emelkedett, a nagyobb súlygyarapodás (több mint 3 BMI-pontos) rizikója 48 százalékkal ugrott meg. Vásás esetén a kisebb súlyfelesleg felszedésének kockázata 22 százalékkal volt magasabb.

Lehet, hogy Te is túlsúlyos vagy?

A férfiaknál a nősülés 28 százalékkal emelte a kisebb súlygyarapodás esélyét, míg a válás 21 százalékkal fokozta ezt a kockázatot. – Minden házasság körüli esemény sokkolóan hat a testsúlyra, és függetlenül attól, hogy a családi állapot milyen irányban változik, fennáll a kisebb súlytöbblet kialakulásának veszélye – fogalmaztak a kutatók jelentésükben.

Dmitry Tumin, a tanulmány vezető szerzője hozzátette, hogy nők esetében a házasság egyenesen egészségügyi kockázatot jelenthet ebből a szempontból.

MTI

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikk11 jótanács kánikula idejére
Következő cikkÓvoda: jogszabályi változások szeptembertől

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..